Guldvittring
 
Lägg champagnen på kylning.
 
Det hetaste, katalanska derbyt på länge slutade nämligen med blåröd seger. I säsongens sista hemmamatch visade Barca mästarklassen, och slog tillbaka ett för kvällen halvhjärtat Espanyol i kampen om Katalonien.
 
Firma Messi/Suárez visade återigen klassen, och lade grunden för utskåpningen som stannade vid fem mål mot noll. Ett minst sagt betryggande formbesked inför ligasäsongens sista och avgörande match.
 
Samtidigt i Valencia sprattlade Levante till mot titel-aspiranten Atlético de Madrid. Med sitt 2-1-mål i den 90:e minuten såg italienaren Giuseppe Rossi till att guldracet står mellan Real Madrid och F.C Barcelona.
 
Nästa hållplats, Granada.
 
 
Tystnad
 
”Bona tarda a tothom I benvinguts a l’Estadi”
 
För sista har F.C Barcelonas högt aktade annonsör, Manel Vich, välkomnat publiken till Camp Nou. Katalanen – som föddes i Barcelona den 12:e mars 1938 – debuterade som klubbens annonsör 1958, och kom att förbli i sin position i nästan 60 (!) år.
 
Manel Vich var, av många anledningar, en av de mest upskattade personerna i klubben. Dels på grund av sin uppenbara kärlek till klubben och långlivade karriär, dels på grund av hans stridbarhet för rätten att tala katalanska.
 
Hans mest kända ställningstagande ägde rum 1972, då Vich bröt lagen genom att – inför den spanska ministern Tomás Garicano Goñi – på katalanska meddela publiken om ett borttappat barn. Först år 1975 ljöd katalanska regelbundet genom Camp Nous högtalarsystem. Långt senare hade Vich följande att säga, apropå incidenten 1972:
 
”Det är en ära för mig att, 40 år senare, kunna fortsätta att tala mitt språk, vårt språk.”
 
Manel Vich dog den 29 april, och blev 78 år gammal.
 
 
Tysk trivsel
 
På grund av den rådande konkurrenssituationen, och spelarens uppenbara potential, har det länge spekulerats kring Barcelonas målvakt Marc André ter Stegen och hans framtid i klubben. Är den unge tysken Claudio Bravos tilltänkta ersättare till nästa säsong, eller kommer han att leta sig bort i hopp om regelbunden speltid?
 
Frågorna är många, och under onsdagen tog huvudpersonen själv tillfället i akt och rätade ut åtminstone ett par frågetecken.
 
I en intervju med klubbens officiella hemsida talade tysken om allt från säsongsavslutningen, till framtiden i F.C Barcelona. Vad framtiden beträffar var målvakten tydlig:
 
”Det är en fantastisk plats att leva på. Jag mår bra här och vill stanna i klubben, och fortsätta att leva mitt härliga liv som jag har här.”
 
Klicka på länken nedan för att lyssna på intervjun i sin helhet.
 
http://www.fcbarcelona.com/football/first-team/detail/article/marc-andre-ter-stegen-confident-of-double-success
 
 
Deal, or no deal
 
Efter många turer fram och tillbaka är situationen kring F.C Barcelonas rådande sponsorlöshet alltjämt höljt i dunkel. Medan klubben manar till lugn och påstår sig vara nära en lösning på situationen, lyser avtalet med sin frånvaro. Huruvida det handlar om en förlängning med den nuvarande sposorn Qatar Airways, eller en intåget av ny sponsor, förefaller även det oklart.
 
Enligt den spanska tidningen Sport har det dock skett en utveckling. Utan att kunna specificera vilka företag det handlar om, så bekräftar tidningen att det ligger två nya bud på bordet. Dessutom hävdar tidningen att det handlar om ekonomiskt större avtal än klubbens nuvarande deal med Qatar Airways.
 
Skulle klubben välja att bryta med Qatar till förmån för en ny sponsor, kan detta klubbas igenom tidigast den 30:e juni. Detta på grund av den företrädesrätt som Qatar Arways har över kontraktet.
 
Tidningen hävdar även att klubben, i väntan på ett verkligt lukrativt avtal, är öppen för en säsong utan någon tröjsponsor. Detta skulle dock sätta käppar i hjulen för exempelvis förlängningen av spelakontrakt.
 
To be continued…
 
 
 
Det var allt för den här veckan. Vi ses nästa måndag – förhoppningsvis som nykrönta mästare.
 
 
 
Källor: Sport.com, marcadores.com, fcbarcelona.com, barcablaugranes.com,