Campions x 3

Under den gångna veckan har det regnat titlar över Barcelona. Först kammade man hem sin fjärde raka Copa del Rey-titel i vad som inte kan beskrivas som något annat än en uppvisningsmatch mot Sevilla. Barça sökte uppenbart upprättelse efter det svidande uttåget ur Champions League och även om det fortfarande svider blev cupfinalen något av ett plåster på såren ändå. Inte nödvändigtvis för att Valverdes mannar faktiskt vann, utan snarare för sättet man vann på. Barça visade att man faktiskt fortfarande kan spela bländande fotboll stundtals och förhoppningsvis blev uttåget ur CL en läxa för Valverde inför framtiden, om han nu stannar nästa säsong.

Några dagar efter segern i CdR var det ungdomarnas tur att spela om en titel. Juvenil A har gått som tåget i UEFA Youth League och efter att ha gått obesegrade genom gruppspelet mot Sporting CP, Juventus och Olympiakos fortsatte Pimientas manskap sitt segertåg och slog ut PSG, Atlético Madrid och Manchester City på sin väg till finalen.

Finalen spelades förra måndagen och det enda som stod mellan Barça och den efterlängtade titeln var Chelsea. Det var ingen lätt uppgift för Barça-tonåringarna eftersom Chelsea har många talangfulla ungdomar i sitt lag och vann turneringen två gånger i rad säsongen 2014/2015 och 2015/2016.

Blaugrana-ungdomarna gjorde dock sitt jobb och vann storstilat med 3-0 efter två mål av Marqués och ett mål av Abel Ruiz. Därmed vann Barça UEFA Youth League för andra gången. Första gången katalanerna kammade hem titeln var 2014, vilket dessutom var första gången turneringen anordnades.

Slutligen blev Barça ligamästare för 25:e gången när man trots uselt spel i går kväll besegrade Deportivo La Coruña. Ligatiteln är därmed tillbaka där den hör hemma – i Katalonien och inte i den spanska huvudstaden, där den har varit på lån sedan förra säsongen. Nu tog Barça tillbaka den, för sjunde gången på de senaste tio åren. Mäkta imponerande. Det blev också ett fint avslut på Iniestas karriär i Barcelona: att få lyfta två pokaler, som förvisso inte har vunnits på något spektakulärt sätt, men två titlar är ändå två titlar.

Visca!


Iniestas avsked

Och på tal om Iniesta. 22 år. Så länge har mittfältsgeniet spelat i Barcelona. 16 år i A-laget. En era har nått sitt slut när Don Andrés nu lämnar den katalanska klubben, vilket han meddelade på en mycket känslosam presskonferens i fredags.

När Don Andrés byttes ut i cupfinalen mot Sevilla förra helgen, efter ännu en helt magisk insats, kunde han inte hålla tillbaka tårarna. Där och då stod det nog klart för alla att Iniesta inte skulle spela vidare i Barcelona nästa säsong.

Hans framtid har varit osäker ett tag nu och det mesta har pekat på att han skulle lämna, men som culé kunde man inte annat än hoppas att han skulle välja att stanna ytterligare en säsong. Känslan är att han har åtminstone ytterligare ett år på den högsta nivån, om han slipper spela allt för många matcher. Det visade om inte annat hans prestation i cupfinalen.

Men magikern från Fuentealbilla verkar inte hålla med och på presskonferensen menade han att anledningen till att han har bestämt sig för att lämna Barcelona är att han inte kan hålla den höga nivå som krävs i Barça. Här är ett urval av vad Iniesta sa på presskonferensen:

– Det här är ett beslut som jag har funderat länge över. Det är ingen mening att folk ber mig att stanna. Jag har alltid varit tydlig med att jag vill ha kontroll över mitt liv och var jag befinner mig och vara så ärlig som möjligt mot såväl klubben som mig själv. Om jag ska vara ärlig har min tid här nått sitt slut.

– Jag vill inte lura någon. Jag är snart 34 år och jag har gett allt jag kan under det gångna året. Jag måste vara ärlig mot mig själv och mot klubben som har gett mig allt. Klubben som välkomnade mig hit när jag var 12 år förtjänar det bästa av mig och det kan jag inte längre ge.

– Många spelare har lämnat genom åren. Nu lämnar jag men Barça kommer att fortsätta vinna. Fotbollen fortsätter och livet fortsätter.

– Jag vet vad det betyder att spela för den här klubben år ut och år in och jag vet vad som krävs för att få och kunna spela för Barcelona. Jag vet vilket ansvar jag har som kapten.

– Det är så här jag hade hoppats få avsluta min tid här – att känna mig viktig, att vara en del av laget och att vinna titlar.

– Det är svårt att ta farväl av vad som har varit mitt hem och mitt liv, men jag skulle aldrig kunna förlåta mig själv om jag hade stannat utan att kunna ge allt fysiskt och psykiskt.

– All kärlek fansen har gett mig genom åren kommer att finns kvar i mitt hjärta för alltid och jag kommer njuta av de sista matcherna på ett väldigt speciellt sätt.

– Jag skulle vilja bli ihågkommen som en stor fotbollsspelare och en stor person. Jag har försökt representera klubben så som den förtjänar att representeras och jag hoppas att jag har lyckats med det.

Ja, det har du Andrés. Iniesta är en av de största fotbollsspelarna i Barcelonas – och fotbollens – historia. Det har väl aldrig funnits en spelare som har varit så omtyckt som Barças nummer 8?

Det finns inte så mycket mer att säga, annat än att ni bör läsa Ruben Barons fantastiska krönika om Don Andrés om ni inte redan har gjort det. Se till att ha en näsduk till hands så att ni kan torka tårarna efteråt.

Krönikan kan ni läsa här.

#InfinitIniesta


Barça B

Barça B sjunker som en sten i Segunda División. Inte en seger på de nio senaste matcherna och fem raka förluster, bland annat mot två av ligans bottenlag, har gjort att ungdomarna är farligt nära nedflyttning.

Barça B:s bedrövliga facit den här säsongen har äntligen fått ledningen att vakna och förra veckan bröt man kontraktet med tränare Gerard López och ersatte honom med Juvenil A-tränaren Francesc Xavier García Pimienta, som ju precis vunnit UEFA Youth League med sina ungdomar.

Efter att ha lett sitt första träningspass i onsdags mötte Pimienta medierna för att ge sin första presskonferens som Barça B-tränare. Här är ett axplock av vad han sa:

– Min intention är att träna och utveckla spelare. Jag har varit inom klubben i många år och tror starkt på Barças spelmodell. Spelarna är ideala för att spela i Barcelona och det är ingen mening att försöka införa någon annan typ av spelidé när vi har de spelare vi har.

– Ungdomar som fostrats i klubben kommer alltid att vara viktiga och vi har väldigt många bra spelare både i Barça B och i U19-laget.

– Om vi gör det vi ska på ett bra sätt har vi en stor chans att hålla oss kvar i Segunda División. Vi behöver förändra dynamiken. Laget har inte fått de önskade resultaten med sig, men vi kan ta oss igenom den här pressade situationen. De spelare som har varit i Barça B ett tag måste vara starka.

– Klubben har gett mig sitt fulla förtroende och jag kommer att vara kvar här resten av säsongen och ytterligare två år. Jag har verkligen velat träna Barça B. Det är en stor utmaning för mig, men jag vill fortsätta att förbereda spelare så att de kan bli en del av A-laget.

Härliga ord från Pimienta, som förhoppningsvis kan få Barça B på rätt köl igen och hålla dem kvar i Segundan. Tyvärr krävs det förändringar även på en högre nivå (läs: ledningen) och en ny strategi för hela La Masia. Även om Pimienta är ett steg i rätt riktning behövs det fler personer med samma inställning som han som drar i trådarna i akademin om La Masia ska börja blomstra igen.

Pimienta fick tyvärr inte den bästa starten på sin Barça B-karriär, utan förlorade sin första match som tränare för B-laget. Låt oss hoppas att det vänder nästa helg.


Kontrakt

Talangfulla ungdomar lämnar klubben på löpande band som ett resultat av ledningens misskötsel av klubben i allmänhet och La Masia i synnerhet. Men en av ungdomsakademins mest lovande talanger, Abel Ruiz, uppges vara nära att skriva på ett nytt kontrakt med Barcelona. Andra klubbar, såsom Arsenal och Manchester City, har uppvaktat den talangfulla anfallaren, men om man ska tro Sport finns 18-åringens framtid i Barcelona. Enligt Sport ska Ruiz ha sagt att han och klubben förhandlar om ett nytt kontrakt och att han i nuläget inte ser sig själv någon annanstans än i Barcelona.

Ruiz, som kom till Barcelona som 12-åring från Valencia, huserar för närvarande i Juvenil A, där han var en stor bidragande orsak till att juvenilerna vann UEFA Youth League. Nu när Pimienta har tagit över Barça B är chansen stor att 18-åringen får flytta upp till Barça B nästa säsong, om inte permanent så lär han åtminstone få betydligt fler matcher med Barça B än i år.

Efter att Barça skeppat iväg Munir El Haddadi på lån de senaste säsongerna har spanjor-marockanen tagit stora kliv i sin utveckling i Alavés den här säsongen. Han har gjort nio mål och sex assist i ligaspelet den här säsongen och i Copa del Rey har han gjort fyra mål. Mycket imponerande siffror från 22-åringen.

Barcelona är givetvis medvetna om Munirs utveckling och nu rapporteras det att klubben är angelägen om att förnya anfallarens kontrakt. Hans nuvarande kontrakt går ut 2019, men ska man tro Sport vill Barça förlänga kontraktet med ytterligare ett år.

Det verkar dock inte som om klubben vill hämta hem Munir, utan anledningen till att man vill förlänga hans kontrakt är att man tror att han kommer att fortsätta utvecklas nästa säsong och att Barcelona då kan sälja honom och tjäna en rejäl hacka. Vidrigt beteende från klubbens sida om det stämmer, men så är det väl när man behöver pengar för att kunna köpa stjärnor för miljarder och betala ut astronomiskt höga löner.

Det är oklart om Munir vill agera kassako till Barças ledning eller om han hellre tackar nej till ett nytt kontrakt för att söka lyckan i en klubb där han kan ha en framtid.


International Champions Cup

En ny sommar är i antågande och därmed även en ny PR-turné. Detta år, som tidigare somrar, går turnén till USA där Barcelona kommer att delta i International Champions Cup. Motståndarna utgörs av Tottenham, Roma och Milan.

Barça kommer att åka till Portland där de kommer spendera några dagar för att träna, innan laget flyger till Los Angeles där de kommer att möta Tottenham. Därefter drar Valverdes manskap till Dallas för att utkräva revansch mot Roma och sedan flyger laget tillbaka till Kalifornien för att ta sig av Milan i Santa Clara vid San Fransisco-bukten.

Att turnén har PR-syften är väl ingen nyhet, vilket en representant för klubben bekräftade förra veckan:

– I vårt syfte att globalisera klubben utgör USA en stor och viktig marknad för oss eftersom fotbollskulturen i landet är stark och håller på att växa sig allt större. USA-turnén gör att klubben får möjlighet att skaffa fler fans, vilket leder till större intäkter. Vi kommer också närmare våra regionala partners i USA och får möjlighet att träffa potentiella nya sponsorer.

Även förra sommaren spelade Barça International Champions Cup. Då var motståndet Juventus, Manchester United och Real Madrid och Barça vann turneringen efter att ha vunnit samtliga tre matcher.
Det var allt från oss den här veckan. Vi ses nästa måndag!Källor: fcbarcelona.com, sport.es, marca.com, espnfc.com