Barça vs Tebas

Den stundande Copa del Rey-finalen har i vanlig ordning orsakat irritation mellan Barça och ligaförbundets president Javier Tebas. Culés har en vana att visa sitt missnöje mot den spanska staten genom att vissla under tiden den spanska nationalsången spelas innan Copa del Rey-finalen.

Barcelona spelar om ett par veckor sin fjärde raka cupfinal och den här gången är det politiska läget mellan Katalonien och Spanien mer spänt än någonsin. I oktober förra året – i samband med folkomröstningen om självständighet i Katalonien – aktiverade den spanska staten Artikel 155 i den spanska konstitutionen, vilket innebar att den spanska staten övertog det direkta styret över Katalonien. I och med folkomröstningen fängslades också ett flertal katalanska politiker.

Detta har fått konsekvenser i Katalonien och inte minst på Camp Nou, där fansen genom bland annat banderoller, flaggor och sånger kräver att de fängslade politikerna släpps. De gula ballongerna som syntes runt om på Camp Nou – och på plan – i CL-matchen mot Roma var också ett budskap till den spanska staten att släppa politikerna fria.

Javier Tebas kan som vanligt inte hålla sin mun stängd och har nu uttalat sig om den stundande cupfinalen, som spelas i Madrid om två veckor. Tebas har egentligen ingenting med cupfinalen att göra då den arrangeras av det spanska fotbollsförbundet, RFEF, och inte det spanska ligaförbundet, LFP, som han är president för.

Men sin vana trogen skickar Tebas gärna diverse hot riktade mot Barcelona och det har han alltså gjort igen. I en intervju med El Debate de Hoy sa han:

– Jag har alltid vidhållit att jag tycker att det ska utdelas straff om man visslar under nationalsången, inklusive att matchen avbryts. Men det finns inga regler kring det i dagsläget och jag kan inte ändra det så det är som det är.

– Jag säger inte att jag vet att nationalsången kommer att visslas ut, men om inget förändras tycker jag att Artikel 155 ska verkställas på Wanda Metropolitano. Det skulle visa att den spanska nationens symboler ska respekteras under dessa omständigheter, sa Tebas.

Barcelona har naturligtvis upprörts av Tebas uttalande och svarat följande:

– Hans kommentarer är oacceptabla och olämpliga eftersom de kommer från en person som ska representera alla klubbar. Vi ber honom att avstå från att uttala sig på det här sättet och ber honom fokusera på sitt jobb, sa Josep Vives.

– Vi kräver att han fokuserar på det han gör bäst, vilket är den ekonomiska och kommersiella organisationen av La Liga, som gynnar alla lag, fortsatte han.

– Vi kräver att han inte fäller sådana här kommentarer, eftersom de varken berör om hans område eller hjälper att skapa en bra atmosfär kring Copa del Rey-finalen, avslutade Vives.


Barça vs UEFA

Inte nog med att Barça och Tebas har hamnat i något av ett ordkrig, nu har även UEFA öppnat en utredning mot klubben. Utredningen gäller huruvida Barcelona har brutit mot UEFA:s disciplinregler i CL-matchen mot Roma i onsdags, då ett flertal gula ballonger landade på Camp Nous gräsmatta och tvingade domaren att avbryta matchen i någon minut.

De gula ballongerna var en protest mot de katalanska politiker som fortfarande sitter fängslade efter folkomröstningen som genomfördes i Katalonien i oktober förra året. Ballongerna släpptes i matchminut 17 och många av dem landade på plan.

UEFA nämnde ingenting om att klubben skulle ha skickat något politiskt budskap genom ballongerna, utan ”brottet” gäller UEFA:s Artikel 16(2), vilken handlar om att kasta in föremål på plan.

Ärendet kommer att handläggas av UEFA och ett beslut kommer att fattas 31 maj.

Enligt Sport, som hänvisar till programmet La Graderia på Cadena SER, är personer inom klubben medvetna om att klubben kan komma att straffas eftersom ballongerna landade på plan och ledde till att domaren tvingades avbryta matchen en kort stund. Klubben är dock optimistiska och tror att det går att undvika ett straff då spelavbrottet var väldigt kort och klubben gjorde vad de kunde för att förmå fansen att sluta kasta in ballonger på plan.


Umtiti hintar om framtiden?

Umtitis framtid är ett hett diskussionsämne runt om i fotbollsvärlden för tillfället. Med en utköpsklausul på 60 miljoner euro, som bland annat Manchester United ryktas vara villiga att betala, sitter Umtiti och hans agent i pole position när det gäller att förhandla fram ett nytt kontrakt till försvarsklippan.

Fransmannens lön är i nuläget bland de lägsta i truppen, lägre än till exempel André Gomes, Paco Alcácer och Paulinho. Egentligen är det kanske inte så konstigt eftersom Umtiti var långt ifrån en etablerad mittback och ett stort namn när han anlände från Lyon. Han hade talang, absolut, men ingen hade nog trott att han skulle blomma ut så fort och så mycket som han faktiskt har gjort.

För sedan Umtiti skrev på för Barcelona för snart två år sedan har han verkligen gått från klarhet till klarhet. Briljanta insatser har avlöst varandra och hans mycket höga och jämna nivå vecka in och vecka ut har lett till att Umtiti är hett villebråd bland Europas toppklubbar.

Allt detta sammantaget gör att Umtiti har ett övertag i förhandlingarna om ett nytt kontrakt, vilket han enligt rykten inte är sen att utnyttja. 24-åringen uppges kräva en mycket stor löneökning för att stanna i Katalonien och vill ligga på samma lönenivå som Luis Suárez, som har den högsta lönen i Barcelona efter Messi.

Med tanke på att Umtiti, åtminstone enligt undertecknad, är nästan lika viktig för Barça defensivt som Messi är offensivt (nåja, en lätt överdrift, men ni fattar) är det självklart att han förtjänar en löneökning. Men de summor de pratas om är löjliga och om Umtiti kräver en sådan löneökning kan han packa sina väskor och dra till England och kötta 0-0-matcher under Mourinhos ledning.

Culés har, med all rätt, blivit rätt irriterade på Umtitis pengakåthet, men i ärlighetens namn är det än så länge bara rykten och vi vet inte vad som faktiskt är sant och vad som är påhittat av diverse medier för att generera klick.

I Barças 4-1-seger mot Roma i onsdags pressade Umtiti fram ett självmål för de gästande italienarna och firade genom att ta tag i klubbmärket på tröjan och hålla fram det. Många culés trodde nog att det var Umtitis sätt att göra ett statement och kanske hinta om var hans framtid ligger. Efter matchen förklarade han dock sitt målfirande så här:

– Målfirande var inte något särskilt meddelade jag ville förmedla, utan jag ville bara visa att jag älskar den här klubben. Jag har inte så mycket mer att säga. Jag håller mig till att spela fotboll och att spela så bra jag kan. Det är det viktigaste för mig och det är vad jag kommer att fortsätta göra. Allt annat kommer från tidningarna, vissa saker är sanna och vissa är falska, men jag fokuserar på fotboll, sa Umtiti.

Något kryptiskt och kanske bara ett sätt för Umtiti att hålla sig väl med fansen, eller ligger det mer bakom hans ord? Det får framtiden utvisa.


Deulofeu självkritisk

Gerard Deulofeus återkomst till Barcelona förra sommaren blev inte direkt någon succé. Canteranon hade svårt att vinna Valverdes förtroende och de gånger han fick chansen stod han inte för några glänsande insatser. Han hamnade till slut i frysboxen och när vinterns övergångsfönster närmade sig stod det klart att Deulofeu inte skulle stanna kvar i sin moderklubb.

I januari gick han på lån till Watford för resten av säsongen, men utsikterna att återvända till Barcelona ännu en gång är små. För att inte säga obefintliga.

I en intervju med Esports COPE tar Deulofeu på sig skulden för att det gick som det gick i Barcelona.

– Det var till stor del mitt fel. Det är jag som måste förtjäna rätten att spela mer. Jag tycker att jag var bättre när jag fick hoppa in än när jag fick starta matcher. Jag vet att jag inte visade att jag var tillräckligt bra. Jag tror på mig själv mer än någon annan, men jag är medveten om att jag inte höll en tillräckligt hög och jämn nivå.

– När jag lämnade i januari sa jag till Valverde att det var mitt fel. Han hade gett mig möjligheterna jag ville ha.

– Jag tror att det kommer bli väldigt svårt att återvända till Barcelona. Man behöver inte vara jättesmart för att förstå att om Barcelona lånar ut mig till ett annat lag igen så beror det på att de inte är intresserade av mig.

– Vi var också överens om att jag behövde lämna eftersom jag inte hade spelat på en och en halv månad och saker och ting fungerade inte för mig. Jag vill spela och vara glad. Jag är inte glad när jag sitter på bänken.

– Sen jag kom till Watford har jag varit väldigt glad. De har behandlat mig annorlunda. Jag har kunnat spela fyra matcher och det har känts bra. Det är synd att jag skadade mig, men jag hoppas vara tillbaka snart och kunna spela säsongens sista fyra, fem matcher.

– Efter säsongen måste jag prata med min agent och Barça, men jag kan inte säga vad som kommer hända för jag vet inte själv.

Deulofeu är utlånad till Watford fram till sommaren och därefter har han ett år kvar på sitt kontrakt med Barcelona.


Kluivert Jr

Patrick Kluivert briljerade i Barcelona under sent 90-tal och tidigt 00-tal. Nu har en ny stjärna tänts i familjen Kluivert: Patricks son Justin. 18-åringen är en av Hollands största talanger och han har siktet inställt på Barcelona.

Tidningen Goal utsåg Justin Kluivert till NxtGn bästa tonåriga spelare, före spelare som Gianluigi Donnarumma, Vinícius Júnior, Matthijs de Ligt och Phil Foden. Inga dåliga spelare att slå, direkt.

I dagsläget huserar Kluivert i Ajax, där han verkligen har slagit igenom den här säsongen. Från sin vänsterytterposition har han gjort åtta mål på 30 matcher och under det senaste landslagsuppehållet fick han också debutera i Hollands landslag.

Trots att han fortfarande är väldigt ung har han stora förhoppningar om framtiden. I en intervju med Goal erkände han att hans dröm är att gå i sin pappas fotspår.

– Min drömklubb är Barça, men engelsk fotboll håller också hög kvalitet. Jag gillar verkligen Premier League och skulle vilja spela där, sa Justin.

– Inom sju år ser jag mig själv spela i Barcelona. Men innan det skulle jag vilja spela i England också, om jag kan, fortsatte han.

Trots att han drömmer om Barça tillhör hans idol ärkerivalerna Real Madrid.

– Spelaren jag beundrar mest är Cristiano Ronaldo. Inte bara på grund av hans kvaliteter som fotbollsspelare, utan också för hans professionalitet och hur han äter och tränar. Jag ser upp till honom och beundrar hans höga arbetsmoral. Den är en referenspunkt för mig, sa 18-åringen.

– Även om drömmen är att spela för Barcelona skulle jag inte ha något emot att spela någon annanstans. Men Barcelona är min dröm. Den absoluta utmaningen för mig är att vinna Ballon d’Or. Det är vad jag siktar på och jag kommer att jobba hårt för att nå mat mål, fortsatte han.

Ja, det är sannerligen inga små drömmar Justin Kluivert har. Att han har talang råder det inga tvivel om och med hårt artbete kanske han kan nå sina drömmar. För visst vore det roligt med en ny Kluivert i Barcelona?


Rekord

Det blir en kort extranotis den här veckan eftersom föregående veckas nyhetssvep blev en notis kortare än vanligt.

I och med Barças seger mot Leganés i lördags tangerar klubben Real Sociedads tidigare rekord i antal obesegrade matcher i rad i La Liga: hela 38 matcher. Rekordet har stått sig sedan 1980 och ingen annan klubb har tangerat det tidigare. Nästa vecka kan Barça överta rekordet själv, om man undviker att förlora mot Valencia på Camp Nou.

I matchen mot Leganés tangerade dessutom Messi ett annat gammalt rekord, nämligen Ronaldinhos rekord i flest antal frisparksmål under en ligasäsong. Messi är den första spelaren att göra sex frisparksmål under en ligasäsong sedan säsongen 2006/2007, när Ronaldinho satte totalt sex frisparkar. Messi har dessutom sju ligamatcher till på sig att slå Ronnies gamla rekord.

Enligt OptaJose är Messi dessutom den första sedan åtminstone säsongen 2003/2004 i La Liga att göra mål från utanför straffområdet i sex raka ligamatcher.

Gött så.Där avrundar vi den här veckans nyhetssvep. På återseende nästa måndag!Källor: fcbarcelona.com, sport.es, marca.com, as.com, espnfc.com