Umtiti-gate

Är Samuel Umtiti på väg att lämna Barcelona?
 
Att döma av de senaste veckornas skvaller, kan så vara fallet. Fransmannen sägs nämligen vara missnöjd med lönen, och redo att lyssna på anbud för den händelse att Barça inte öppnar plånboken rejält.
 
Och eftersom mittbacken har en utköpsklausul på 60 miljoner euro, befinner sig klubben i rejält förhandlings-underläge. I praktiken kan ”Big Sam” välja vilken klubb (och lön) han vill, och ska Barça lyckas förlänga med 24-åringen krävs nog att man spelar ut ”mer än en klubb”-kortet. Det vill säga, övertygar honom om att titlar och historia väger tyngre än pengar.
 
En prekär situation, minst sagt. Och trots att uppgifterna naturligtvis ska tas med en stor nypa salt, kan man inte annat än fråga sig själv: var går gränsen för hur länge Samuel Umtiti kan förhala kontraktsförhandlingarna, innan han riskerar sitt rykte? Innan fansen öppet vänder sig emot honom?
 
Som sagt är det troligtvis bara en förhandlingsstrategi, men att efter endast en och en halv säsong kräva en tredubblad lön (vilket det rapporteras som) är likförbannat magstarkt – hur mycket han än har utvecklats, och hur viktig han än är.
 
Det gör han bäst i att förstå, den gode Sam.


Abel Ruiz

Supertalangen, Abel Ruiz, går mot sitt första proffskontrakt.
 
Det uppger tidningen Sport, och hänvisar till trovärdiga radiokanalen RAC1. 18-åringen – som till vardags huserar i Barça B – spelar i skrivande stund under ungdomskontrakt, men får man tro de nämnda uppgifterna har klubben och spelaren nått en överenskommelse kring en kontraktsförlängning.
 
Och det är på tiden. Som bekant anses Ruiz vara en av Europas största anfallstalanger, men eftersom han fram till nu (ta i trä) har haft en utköpsklausul på blygsamma tre och en halv miljoner euro, har han varit hett villebråd för åtskilliga storklubbar runtom i Europa. Däribland klubbar som Tottenham, Liverpool och Real Madrid.
 
Men 18-åringen har valt att stanna. Med siktet inställt på A-laget, och Camp Nou. Och som belöning (och för att undvika ytterligare en Sergio Gomez-situation) har klubben äntligen erbjudit det proffskontrakt som sedan länge borde ha legat på bordet.
 
Bättre sent än aldrig, eller hur?


Yerry Mina

När den 23-åriga colombianen Yerry Mina anlände från brasilianska Palmeiras i januari var det med stor spänning hos många supportrar som varken visste något om hans styrkor, eller svagheter, som fotbollsspelare och vad de överhuvudtaget skulle förvänta sig.

Så här tre månader efter hans ankomst kan vi konstatera att speltiden blivit mycket knapp (totalt 97 minuter) och med Piqué, Umtiti samt Vermaelen alla före honom i rangordningen ska det nog en flytt till för antingen någon av dessa tre herrar eller Mina själv för att colombianen ska få spela fotboll regelbundet igen, tänker de flesta.

Med bakgrund i den begränsade speltiden har det spekulerats om en eventuell utlåning till diverse La Liga klubbar. Girona, Valencia, Sevilla och Villarreal ska alla enligt rykten anmält sitt intresse. Men enligt katalanska tidningen Sport vill Valverde annat, han ska nämligen vara "övertygad" om att Yerry Mina kan bli en viktig spelare för klubben och har därför, tillsammans med sin stab, beslutat att den unge mittbacken ska stanna i Barcelona även nästkommande säsong.

Oavsett vad så går Mina en spännande framtid till mötes som enligt vissa sydamerikanska fotbollskunnare menar att han har världsklasspotential.


Spruckna drömmar

Champions League-drömmen är över för Barcelonas damer. Efter att storstilat ha avancerat till kvartsfinal fick Barça tuffaste möjliga lottningen i sin jakt på den åtråvärda CL-pokalen: Lyon.

Som vi skrev om i förra veckans nyhetssvep började Barça borta och fick med sig ett bra resultat till returen på Miniestadi, trots att matchen slutade i en 2-1-förlust. Ett viktigt bortamål betydde dock att Blaugrana bara behövde göra ett mål hemma, samtidigt som man höll nollan.

Men de regerande mästarna Lyon visade sig tyvärr bli en alltför svår nöt att knäcka för Fran Sánchez och hans lag. Inför ett fullproppat Miniestadi, som dagen till ära besöktes av bland annat Bartomeu, Valverde, Cillessen, Umtiti och Patrick Kluivert, gjorde Barça vad de kunde för att få hål på fransyskorna.

Efter en fin första halvlek hade katalanerna fortfarande inte fått utdelning och i andra halvlek var det Lyon som tog över initiativet, mot ett kompakt och välorganiserat Barçaförsvar. Lyons Le Sommer nickade en hörna mot mål, som Barças Patri Guijarro rensade undan, men domaren dömde att bollen hade varit över mållinjen och fransyskorna tog därmed ledningen.

En brant uppförsbacke väntade för Barcelona, som nu behövde göra två mål för att ta matchen till förlängning. Toni Duggan kom hyfsat nära att kvittera, men Lyon höll undan och vann med uddamålet. Barças äventyr i Europa är därmed över för den här säsongen, men de gav Lyon, som är kanske Europas absolut bästa lag på damsidan, en rejäl match och visade att man är med i toppen.

Nu får Fran Sánchez och hans lag lägga allt krut på ligan, där man för tillfället ligger tvåa, en poäng efter ledande Atlético Madrid.Där avrundar vi nyhetssvepet den här måndagen. Nästa vecka är vi tillbaka igen med rykande färska nyheter från den katalanska huvudstaden. Vi ses då!