The Players Tribune
 
Trött på generiska, slentrianmässiga intervjuer inom sportvärlden? På den stängdhet som ökar i takt med att idrotten växer?
 
Då är The Players Tribune grejen för dig. I syfte att ge utövarna själva möjligheten att dela med sig av sina upplevelser, lanserade den före detta baseball-stjärnan, Derek Jeter, hösten 2014 The Players Tribune – medieplattformen där spelarna själva skulle få iklä sig rollerna som artikelförfattare, redaktör och/eller producent.
 
Och resultatet är anmärkningsvärt. I skrivande stund täcker man så gott som samtliga stora sporter, och sedan lanseringen 2014 har plattformen publicerad nära på tvåhundra dokument, det ena mer personligt än det andra.
 
Naturligtvis kan man fråga sig i vilken utsträckning som artiklarna faktiskt författas av spelarna själva, och huruvida en medieplattform som denna kan samexistera med den traditionella sportjournalistiken. Men alldeles oavsett är artiklarna högst läsvärda, och får man tro på spelarna själva fyller initiativet en stor funktion.
 
Fråga bara Gerard Piqué, som i veckan publicerades för fjärde gången. Sedan ett knappt år tillbaka har Barcelonas mittback varit en högljudd ambassadör för plattformen, och med sina öppenhjärtiga (och skrattvänliga) intervjuer med Neymar, Luis Suárez och Mascherano har spanjoren nått ut till en bred publik.
 
Men den här gången har ”El Presidente” tagit till pennan. I en lång text berättar mittbacken om allt från tiden i Manchester United till vad som gör Leo Messi unik, och han gör det på ett förvånansvärt fängslande sätt. Med ett stort mått av humor, men samtidigt med mycket hjärta.
 
Nedan följer ett smakprov. Och vill ni läsa texten i sin helhet (vilket jag rekommenderar starkt!), klickar ni här.
 
”So we’re sitting there waiting for the gaffer to come in and speak to us, and I’m literally sitting right next to Roy Keane. The dressing room is so small that our legs are almost touching. There’s no space at all.

It’s dead quiet. All of a sudden, you could hear this little vibration. Very soft.

Bzzzzzz ……

………….. Bzzzzzzz.

Roy is looking around the room.

Bzzzzzzz …..

Oh, shit.

I realize it’s me. It’s my cell phone. I left it on vibrate, and it’s in the pocket of my pants, stuffed in the clothes bag that’s hanging right behind Roy’s head.

Roy can’t find where the noise is coming from. Now he’s looking around the room like a maniac. His eyes are darting everywhere, and he’s trying to figure it out. You know the famous scene with Jack Nicholson in The Shining, when he bursts through the door? That’s what he looked like.

He screams out to everybody, “Whose phone is that?!”

Silence.

He asks again.

Silence.

He asks a third time.

“Whose. Bloody. F*****g. Phone. Is. That?!”

Finally, I spoke up, like a little boy. Very softly, I said, “I’m so sorry. It’s mine.”

Roy put his arm around me, and he laughed, and he told me not to worry about it.

….

…. No, come on, of course I’m joking! Roy lost his mind! He went nuts in front of everybody! It was incredible. I almost shit myself. But it was a good lesson.”
 


Robert Fernández
 
Robert Fernández, eller ingen Robert Fernández?
 
Det är frågan. Som bekant sitter Barcelonas ”technical sporting director” på utgående kontrakt till sommaren, och under veckan som gått har sportchefens eventuella exit varit ett av samtalsämnena i katalansk media.
 
Så sent som förra veckan gjorde radiokanalen Catalunya Ràdio gällande att sportchefen inte kommer att förnya sitt kontrakt, och att klubben redan nu har inlett jakten på en ersättare till Fernández.
 
Men såhär en knapp vecka senare är tongångarna annorlunda. Nu rapporterar radiokanalen att Barça inte alls planerar att släppa sportchefen, utan tvärtom kommer att göra allt i sin makt för att få till en kontraktsförlängning med Fernández, som för sin del överväger jobberbjudanden från bland annat Premier League.
 
Snårigt, minst sagt. Och inte heller råder det konsensus i frågan om klubben borde förnya med Fernández eller inte.
 
Medan somliga menar att värvningarna av Umtiti, Dembélé och Coutinho (för att inte nämna rekryteringen av Valverde) gott och väl räcker för förnyat förtroende, menar andra att de nämnda värvningarna inte på något sätt kompenserar för den misskötsel som har präglat klubben sedan Fernández ankomst. Det vill säga, de många floppvärvningarna, turbulensen kring sommarens transferfönster och det faktum att antalet uppslussade talanger har varit noll.
 
Sedan finns de som menar att det inte spelar någon större roll huruvida Fernández blir kvar eller inte. Som menar att den rådande problematiken går att härleda till ledningen i stort, snarare än till någon enskild pjäs. Som eventuellt skulle beskriva problematiken som ett ”Post-Cruyff-Problem”, och som knappt kan bärga sig innan Bartomeu tar sitt pick och pack, och lämnar klubben.
 
Vilken skara tillhör du?
 
 
Barça Femení
 
Barça Femení fortsätter att imponera.
 
Visserligen resulterade seriefinalen mot Atlético de Madrid i ett kryss (vilket innebär att Barça alltjämt återfinns på andra plats i La Liga), men när Champions League-kvartsfinalerna i veckan drog igång var det ingalunda ett nedslaget Barça som kom till spel mot de regerande mästarna Lyon.
 
Inför ett välfyllt Parc Olympique Lyonais tog sig katalanerna an det franska superlaget, och trots att gästerna varken lyckades vinna eller spela oavgjort, imponerade laget stort.
 
Siffrorna skrevs nämligen till två mål mot ett, vilket innebär att dubbelmötet i allra högsta grad är vid liv. Och med tanke på Lyons särställning i Europa (sex finaler, och tre titlar, de senaste åtta säsongerna), får resultatet betraktas som något av en mini-bragd.
 
Och på onsdag kan bragden fullbordas. Då gästar Lyon Ciutat Esportiva Joan Gamper, i vad som kan komma att bli ett stycke katalansk fotbollshistoria.
 
Vi håller tummarna för Martens, Duggan & Co!
 
 
Intervjuer
 
No klubblagsfotboll, no party?
 
Skulle inte tro det. Nog för att livet utan Barça är ett grått sådant – men utan några matcher att täcka har spansk media kunnat lägga fokus på annat, och följaktligen har det under veckans gång dykt upp åtskilliga, ingående intervjuer med Barça-pjäser av olika slag.
 
Med Andrés Iniesta, Jordi Alba, Gerard Deulofeu och Arthur Melo, för att nämna några. På varsitt håll, och med anledning av olika saker, tog samtliga nämnda spelare tillfället i akt och talade med media.
 
Medan Alba bland annat gav sin egen syn sin formtopp, gav Iniesta svar på tal kring framtiden i såväl landslaget som i Barça. Och i fallen med Arthur och Deulofeu diskuterades framtidsutsikter, respektive vad som egentligen gick fel i den blåröda tröjan.
 
Intressant läsning, om man är blaugrana. Klicka på länkarna nedan, för att ta del av de respektive intervjuerna i sin helhet!
 
https://www.sport-english.com/en/news/barca/sport-celebrates-jordi-albas-29th-birthday-with-the-left-back-6706308
 
http://www.marca.com/en/football/barcelona/2018/03/22/5ab2e2b3468aeb073e8b45c7.html
 
https://www.sport-english.com/en/news/barca/arthur-has-a-brilliant-future-ahead-of-him-at-barca-6714260
 
https://www.sport-english.com/en/news/barca/arthur-i-woud-love-to-play-with-iniesta-at-barca-6703116
 
https://www.sport-english.com/en/news/barca/deulofeu-i-told-valverde-a-lot-of-it-was-my-fault-6711753
 
 
Orosmoln
 
Leo Messi är skadad.
 
Eller?
 
Det vi vet är att argentinaren har en känning i baklåret, och att han därför valde att stå över fredagens landskamp mot Italien. Men huruvida ”känningen” kan betraktas som en regelrätt skada, är oklart.
 
Först fick man (jag?) intrycket att skadan var halvt planerad – det vill säga, att det redan på förhand var bestämt att Messi skulle matchas sparsamt. Men i takt med att Messi har missat träningar, och alltjämt är ett frågetecken inför tisdagens drabbning med Spanien, har orosmolnet växt.
 
Hade argentinaren problem med baklåret redan inför landslagssamlingen? Om så, varför åkte han med i första hand? Och varför lyder rubrikerna att Messi, trots skadekänningen, mycket väl kan komma att få speltid mot Spanien?
 
Oklart, som sagt. Och huruvida Messi kommer till spel på tisdag, återstår helt enkelt att se.
 
En kan bara hålla tummarna för att så inte blir fallet…
 
 
Det var allt för den här måndagen! Glad påsk, och på återseende om en vecka!
 
 
Källor: marca.com, sport.es, theplayerstribune.com, fcarcelona.com, marcadores.com, barcablaugranes.com