Kanoner och ubåtar
 
Målsnöret närmar sig.
 
I såväl europa- som ligasammanhang tog F.C Barcelona i veckan ytterligare kliv mot försvarandet av titeln, och kan se fram emot både El Clásico och kvartsfinalerna i Champions League med stor iver.
 
Detta trots helgens poängtapp mot den gula ubåten –  i och med Atleticos förlust mot Sporting Gijón räckte nämligen söndagens 2-2-resultat på El Madrigal till att dryga ut ledningen i ligan. Att Los Blancos besegrade Sevilla med fyra mål mot noll, och minskade avståndet upp till tabelltoppen därefter, väljer jag att blunda inför..
 
Veckans seger inkasserades mot Arsenal, i den avslutande åttondelsfinalen av Champions League. Inför ett glest Camp Nou kunde Barcelona, utan att förta sig eller imponera nämnvärt, avfärda Londonborna i ösregnet. Slutresultatet skrevs till 3-1, och MSN delade broderligt på målskörden.
 
 
Kvinnlig workshop
 
I och med herrarnas globala stjärnstatus, och den rådande samhällsordningen, är det få som ägnar någon större uppmärksamhet åt F.C Barcelonas damlag. Såväl publik- som resursmässigt befinner sig damerna rejält i skuggan av Leo Messi och Co.
 
Naturligt, enligt vissa. Förkastligt enligt andra.
 
F.C Barcelona tillhör de sistnämnda.
 
Åtminstone utåt sett – i veckan ägde den årliga workshopen ´Enhance woman´s sport´ rum, i syfte att gynna damfotbollen i Barcelona.
 
På initiativ av klubbens egna kvinnorättsgrupp ´Edelmira Calvetó Group´ (döpt efter pionjären tillika klubbens första kvinnliga medlem, Edelmira Calvetó) samlades ett femtiotal kvinnliga medlemmar, tillsammans med såväl aktiva spelare som presidenter för diverse supporterklubbar, för att diskutera och föreslå idéer som eventuellt kan gynna damfotbollens ställning i Spanien, och i Europa.
 
Klubbens vice-sekreterare Maria Teixidor öppnade mötet genom att understryka vikten av det årliga arbetsmötet, och av organiserade kvinnorättsgrupper:
 
”Vi har mycket att säga, och mycket att göra. I Barcelona, och i världen.”
 
Huruvida mötet kan leda till något konkret återstår att se. En kan bara hoppas.
 
 
Reklam, eller ingen reklam?
 
Reklamfria tröjor?
 
Spekulationerna fick nytt liv i veckan, efter att F.C Barcelonas vicepresident Manel Arroyo uttalat sig i katalansk radio.
 
Som bekant står Barcelona utan tröjsponsor inför säsongen 16/17, och att döma av Arroyos uttalande ser något avtal knappast ut att vara nära förestående:
 
”Vi har diskuterat saken med Nike, som förstår situationen. Det är Barca som säljer tröjorna, inte något märke. Vi är medvetna om situationen, och arbetet vi har framför oss. Beslutet är taget – när de nuvarande tröjorna blivit slutsålda, kommer de nya tröjorna dyka upp i affärerna utan sponsor, tills vidare.”
 
Utalandet till trots försäkrade vicepresidenten lyssnarna att ett sponsoravtal förr eller senare kommer att kritas på:
 
”Det kommer att finnas en sponsor. Jag och det komersiella teamet jobbar på det. Allt går som planerat. Det enda jag kan säga är att vi gör vårt jobb på ett bra sätt. Vi måste vara vara diskreta och hålla tyst om förhandlingsprocessen.”
 
Upp till bevis, Manel.
 
 
Superliga
 
Enligt en artikel i den katalanska tidningen La Vanguardia, står F.C Barcelona bakom idén om en ”superliga” oberoende av Champions League.
 
Enligt tidningen är det klubbens finansiella vicepresident Susana Monje som uttalat sig, och understrykit klubbens missnöje med UEFA. Bötfällningen för uppvisandet av katalanska flaggor, i kombination UEFA:s alltför stora ekonomiska makt över turneringen, ligger enligt uppgifterna till grund för klubbens påstådda ståndpunkt:
 
”Vi måste stödja en europeisk liga som kontrolleras av klubbarna själva (…) för tillfället är vi beroende av organisationer som UEFA eller FIFA vars ledning kan förbättras. Det är ett väldigt tydligt mål som Barca måste stödja.”.
 
Klubben har ännu inte kommenterat det påstådda uttalandet.
 
 
Efter solsken
 
Vinden har – återigen – vänt för Barcelona B.
 
Efter en horribel inledning på säsongen lyckades Gerard López – mycket tack vare det lyfta transfer-förbudet – vända på den negativa trenden, och rada upp nio matcher utan förlust. Scenförändringen var dramatisk, och efter att länge ha huserat i botten av tabellen återfanns man plötsligt på den övre halvan, med häng på uppflyttningsplatserna.
 
Bara för att återigen sjunka som en sten.
 
Efter två raka förluster – varav en kom i det katalanska derbyt mot Reus Deportivo – återfinns Barca B återigen i ingenmansland, på en tiondeplats i tabellen. Med tio poäng upp till närmsta uppflyttningsplats, ser Barcelonas reserver ut att bli kvar i den spanska tredjedivisionen även nästa säsong.
 
 
 
Det var allt för denna vecka! Nyhetssvepet tar påskledigt, men är tillbaka om två veckor. Glad påsk!
 
 
 
Källor: Lavanguardia.com, Sport.com, fcbarcelona.com, marcadores.com, football-espana.net