Avancemang

För elfte året i rad har Barça avancerat till kvartsfinal i Champions League. Valverdes mannar besegrade Chelsea med totalt 4-1 i dubbelmötet, men siffrorna hade kunnat se helt annorlunda ut om inte stolparna hade varit på Barças sida. Det är lite ironiskt med tanke på hur många gånger Barça, med Messi i spetsen, har prickat stolparna den här säsongen. Efter söndagens möte med Athletic Bilbao har Barça träffat målramen hela 38 gånger den här säsongen. Nu var det nästan målramen som räddade katalanerna från ett tidigt uttåg ur CL.

I London hade slutresultatet kunnat skrivas till 3-1 till Chelsea om det inte hade varit för stolparna, vilket hade varit ett smått katastrofalt resultat. Även på Camp Nou hade Chelsea två ramträffar, samtidigt som Barça inte alls spelade bra och i ärlighetens namn speglade inte slutresultatet 3-0 matchbilden.

Men som vi har blivit fullt medvetna om under Valverdes styre är det varken matchbild eller spelidé som spelar roll, utan att man får med sig resultat. Och resultaten har onekligen gått Barças väg. Även lottningen till kvartsfinalen gick katalanernas väg. Med lag som Bayern München, Juventus, Manchester City och Real Madrid som tänkbara motståndare måste man – med all respekt – säga att Roma, som lotten föll på för Barças del, är en på pappret förhållandevis enkel lottning.

Men även om Barcelona är stora favoriter att gå vidare ska två matcher spelas och Roma kommer inte att göra det lätt. Det första mötet spelas på Camp Nou onsdag 4/4 och returen går av stapeln en knapp vecka senare – tisdag 10/4 i Rom.

Även Juvenil A avancerade i Uefa Youth League. Efter att ha slagit ut PSG i åttondelsfinal för några veckor sedan väntade Atlético Madrid i kvartsfinal. Barça tog ganska tidigt ledningen i första halvlek efter ett mål av Alejandro Marqués och strax före halvtid satte Álex Collado Barças andra mål, vilket också blev matchens sista. Därmed är Barçaungdomarna i semifinal. Där väntar Manchester City, som besegrade Liverpool på straffar i kvartsfinalen. Semifinalen spelas 20 april i Manchester.Engelsmän

Spanjorer briljerar i Premier League medan engelsmännen – med undantag för en handfull – ligger i lä. Kanske kan britterna komma till La Liga och briljera istället? Den engelska fotbollen – ledda av just engelsmän och inte spanjorer och sydamerikaner som i Premier League – är på frammarsch, vilket har visat sig på ungdomsnivå de senaste åren. De brittiska tonåringarna har vunnit såväl världsmästerskap (U17 och U20) som europamästerskap (U19) och talangerna uppvaktas från alla möjliga håll.

Barça är inte sena med att fiska på de brittiska öarna och i januari i år värvade den katalanska klubben 19-åriga Marcus McGuane, som spelar som defensiv mittfältare i Barça B. Han är fostrad i Arsenals akademi, dit han kom som 6-åring, men tog nu steget från Arsenals akademi till Barças – i motsats till hur det brukar vara när ungdomar går mellan de två klubbarna.

McGuane har spelat sex matcher med Barça B och härom veckan debuterade han även i A-laget när han fick hoppa in i den katalanska supercupfinalen mot Espanyol. Därmed blev han den första britt att spela för Barcelonas A-lag sedan Gary Linekers dagar. Efter hans debut gick Jose Maria Bakero, direktör för Barças ungdomsakademi, ut och sa att Barça följer den engelska fotbollens utveckling noga och att klubben scoutar brittiska tonåringar.

– McGuane värvades med Barças A-lag i åtanke. Vår plan är att han ska slå sig in i A-laget. Jag tror att fler unga spelare kommer lämna England. Det finns så mycket talang där men få spelare kommer få chansen att slå sig in i något av topplagen i Premier League.

– För Barcelonas del var det inte oväntat att England vann U17-VM. Det speglar hur väl ungdomsutvecklingen sköts i England. Vi har scouter som jobbar i England och för tillfället har vi samlat en hel del information om spelare som är 14-16 år gamla.

– Vi är intresserade av engelska spelare i övre tonåren, vars kontrakt är på väg att gå ut. Vi tänker inte betala dyra pengar för unga spelare. Vi varken kan eller vill matcha de löner som de engelska klubbarna betalar. Vi kan inte lova A-lagsfotboll, men vi kan lova att spelare kommer att utvecklas mycket hos oss.Iniesta till Kina?

Det var inte länge sedan Iniesta skrev på ett livstidskontrakt med Barcelona, som innebär att han själv kan välja hur länge han vill spela och när det är dags att lägga skorna på hyllan. Förhoppningen var att Don Andrés skulle avsluta karriären i Barcelona, men nu verkar det som om livstidskontraktet kan avslutas redan till sommaren. Under de senaste månaderna har det ryktats om att Iniesta överväger att gå till Kina efter säsongen. Mittfältseleganten har dragits med en hel del skador de senaste åren och det har inte blivit bättre den här säsongen. Kanske är det så att Iniestas kropp inte håller för spel på den absoluta toppnivån längre?

Barçakaptenen blir 34 i maj och även om han stundtals briljerar som om han vore tio år yngre märks det att hans kropp inte orkar lika mycket som tidigare. Skadorna avlöser varandra och det är sällan Andrés spelar mer än en timme åt gången. Trots det är han fortfarande vital för Barças mittfält och det är stor skillnad på spelet när Iniesta spelar och när han inte spelar.

Nu verkar det dock finnas en risk att vi culés bara har ett par månader kvar att njuta av bolltrollarens konster på Camp Nou. Efter segern mot Chelsea i förra veckan sa Iniesta att han just nu funderar på sin framtid och kommer att ta ett beslut före 30 april. Han bekräftade att han har två alternativ: att stanna i Barcelona eller att flytta till Kina.

Även om det vore oerhört tråkigt att förlora Iniesta redan nu – han har nog ytterligare ett eller ett par år kvar på toppen om han används sparsamt – är han värd att göra precis som han vill efter säsongen. Det är nog inte ett lätt beslut för honom och om han lämnar kommer culés att gråta floder. Men samtidigt kan man inte annat än att unna honom allt det bästa i livet och om han tycker att det bästa är att gå till Kina så är det så.Dembélé

Dembélé intervjuades av franska Onze Mondial om allt från sin skolgång till sin fotbollskarriär. Här har vi plockat ut en del av vad han hade att säga, fritt översatt till svenska:

Om du skulle berätta för mig om Ousmane, vad skulle du säga?

– Att han är en tyst kille, att han skrattar mycket och att han gillar att prata. Han älskar FIFA. Jag är inte så blyg som folk verkar tro. Nej, jag är inte blyg. Häng med mig en dag så ska du få se om jag är blyg eller inte.

När du var liten brukade du dribbla av alla men eftersom du inte var så fysiskt stark kunde du knappt skjuta?

– Jag minns det. Jag är förvånad över att du känner till det. Faktum är att jag dribblade och dribblade och passade alla, men så fort jag ställdes mot en målvakt var det som om mina ben slutade fungera. Jag kunde inte skjuta så jag försökte lobba för att göra mål. Jag var tvungen att göra det eftersom jag inte hade någon styrka i benen. Det enda jag kunde var att dribbla. Det var hemskt. Som tur är har det blivit bättre med tiden. Jag är starkare nu. Tyngdlyftning har hjälpt mig.

Du är en väldigt oförutsägbar spelare. Är det något du har jobbat på eller är det sån du är?

– Det är sån jag är. Det ligger i mina gener. När jag ställs mot en motståndare vet jag inte ens själv vad jag kommer göra förrän i allra sista sekund.

Berätta hur det gick till när du skrev på för Barcelona.

– Jag har haft kontakt med Barcelona sedan jag spelade i Rennes. Jag fick ofta meddelanden från Barcelona och deras sportchef. Sen var det en viss spelare som lämnade Barcelona och då hörde de av sig och sa att de ville ha mig. Jag pratade med tränaren och med Umtiti. Umtiti tjatade hela tiden på mig att jag måste komma till Barça. Sen hölls det ett möte med Dortmund. Först sa de nej. Sen hände det som hände. Barça gjorde allt för att jag skulle kunna komma. Och sen skrev jag på kontraktet.

Vad representerar FC Barcelona för dig?

– Det är den bästa klubben i världen. När jag tänker på Barça tänker jag på Messi, La Masia, Ronaldinho.

Barça spenderade mycket pengar på dig. Känner du av pressen?

– Nej, inte alls. Vi pratar inte ens om det. Ärligt talat tänker jag inte ens på det. De ger mig chansen att spela och jag spelar. Det är inte pengarna som spelar.

Hur var dina första månader i Barcelona?

– Det kändes jättebra. De första matcherna jag spelade hjälpte mig att anpassa mig lite. Sen skadade jag mig. Men jag var positiv och optimistisk. Jag tänkte att det var bättre att det hände då än under våren, som är viktigare. Allt är bra här i Barcelona. Mina medspelare är fantastiska, vi har kul och skrattar mycket i omklädningsrummet. Och vädret är underbart.

Blev din dröm att spela för Barça till en mardröm i och med skadan?

– Nej inte alls. Som sagt, jag tog det positivt. Jag kände mig lugn och sa till mig själv att jag kommer att vara redo till andra halvan av säsongen. Jag tänkte hela tiden att jag är 20 år, jag spelare för Barcelona. Allt jag ville var att göra comeback och förbli skadefri efter det.

Har du nånsin föreställt dig att spela tillsammans med Messi eller Suárez?

– Ja, jag har tillåt mig själv att föreställa mig det. Jag har alltid trott att jag en vacker dag skulle få spela med Leo Messi.

Ibland hör man folk som säger att Dembélé är för självisk och aldrig passar?

– Nej nej nej. Det är jag inte. Jag var självisk förut, men inte längre. Ingen kan säga att jag är självisk nu för tiden. Om jag ser en spelare som är fri passar jag automatiskt bollen. Förra året gjorde jag 21 assist. På vilket sätt är det att vara självisk? Ärligt talat föredrar jag att passa än att göra mål.

Tycker du att du är en bra spelare?

– Nej. Jag har fortfarande mycket att lära mig. Jag har bara spelat på professionell nivå i två år. Jag lär mig fortfarande. Jag vill bli bättre och bli en bra spelare. Jag kommer att kämpa hårt för att bli det.André Gomes

André Gomes har inte rosat marknaden sedan han anlände till Barcelona från Valencia sommaren 2016. Portugisen stod för fina prestationer hos Los Che, men i Katalonien hände något och det var som om Gomes glömde bort hur man spelar fotboll.

Det har gått så långt att André Gomes har blivit utbuad av de egna fansen på Camp Nou, vilket faktiskt är oacceptabelt oavsett hur dåligt man spelar. 24-åringen verkar ha påverkats enormt av den tuffa perioden som han har gått igenom och i en intervju med den spanska tidningen Panenka har Gomes öppnat upp om sina känslor.

– Det känns inte bra när jag är på plan. Jag tycker inte om det jag gör. Det första halvåret i Barça var ganska bra, men efter det har saker och ting förändrats.

– Det kanske inte är rätt ord att använda, men det har blivit lite av ett helvete för mig eftersom jag har börjat känna allt mer press. Jag har inga problem med att hantera press utifrån, men jag mår inte bra av den press jag själv utsätter mig för. Känslan jag har under matcher är dålig.

– Det har hänt flera gånger att jag inte har velat gå hemifrån på grund av hur folk tittar på mig. Jag är rädd för att gå ut bland folk för att jag skäms.

– Jag stänger in mig i mig själv. Jag tillåter mig inte att bli av med frustrationen som har byggts upp inom mig. Jag pratar inte med någon. Det är som om jag skäms. Jag tänker för mycket och det har skadat mig. Jag tänker på alla dåliga saker och vad jag behöver göra.

– Mina lagkamrater hjälper mig mycket, men saker och ting går inte som de hoppas. På träningarna är jag oftast ganska avslappnad, men det finns dagar då jag känner att självförtroendet är lågt och det märks. Det kan till exempel vara att jag spelade en match dagen innan och att jag fortfarande tänker på matchen och att det inte tillåter mig att gå vidare.

Det var en mycket stark intervju med Gomes, som verkligen sätter saker och ting i perspektiv. Med risk för att dra en sliten klyscha: fotbollsspelare är människor med känslor precis som du och jag. Att André Gomes blir utbuad på Camp Nou sätter naturligtvis spår och Gomes verkar må allt annat än bra. Såväl klubben som Valverde och lagkamraterna har gått ut och både hyllat och försvarat Gomes efter att intervjun publicerades förra veckan.

När portugisen byttes in i matchen mot Chelsea mottogs han av ett öronbedövande jubel på Camp Nou och publiken skanderade hans namn vid flera tillfällen för att visa sitt stöd. Fint, naturligtvis, men samtidigt lite hyckleri med tanke på att (vissa av) fansen delvis har orsakat situationen.

Förhoppningsvis kan André Gomes ta sig ur den negativa spiral han befinner sig i och lämna den här tiden bakom sig och blicka framåt.Det var allt för den här veckan, men La Setmana Blaugrana är som vanligt tillbaka nästa måndag. Tills dess – visca!
Källor: fcbarcelona.com, sport.es, espnfc.com, onzemondial.com, marca.com