Lugn och ro
 
F.C Barcelonas lysande form håller i sig.
 
Med Champions League-returen runt hörnet – och hängmatcherna avklarade – var det en osedvanligt lugn vecka för katalanerna som kunde njuta av den matchfria veckan, och i lugn och ro förbereda sig för helgens besök från huvudstaden.
 
Getafe kom, sågs och åkte hem till Madrid med tennissiffror i baken. Med flertalet ordinarie spelare på bänken stärkte reserverna sina aktier, och bjöd publiken på propagandafotboll i en match där slutresultatet 6-0 var i underkant.
 
Bland andra Leo Messi kunde gjort både två och tre mål, men fick nöja sig med ett mål och hattrick i assist. Dags att höja dig, Leo.
 
 
Periscope-gate
 
Gerard Piqué går sin egen väg.
 
Som om Barcas försvarsgenaral inte vore tillräckligt skandalomsusad har 29-åringen de senaste veckorna lagt till sig med en ny, okonventionell vana – vilket skapat rubriker i Spanien.
 
Piqué har, oftare än inte, nämligen bojkottat media till förmån för appen Periscope.
 
Via Periscope har mittbacken kommunicerat direkt med fansen, som live har kunnat ställa frågor och få svar av huvudrollsinnehavaren. Dessutom har fansen, genom Piqués frekventa användning av appen, fått en ovanlig inblick i truppen och umgänget i samband med exempelvis flygresorna på väg hem från en bortamatch.
 
Vilket – enligt flertalet tidningar – fått klubben att rasa.
 
Enligt uppgifter har såväl tränarstaben som ledningen gått i taket, och närmast förbjudit mittbacken från att använda appen i samband med klubb-angelägenheter. Att skämta och öppet kommunicera med fansen innebär ju en alltför stor transparans, och underminerar klubbens integritet å det grövsta..
 
När Enrique under en presskonferens själv fick svara på frågor rörande Piqués app-aktivitet, var det dock helt andra tongångar:
 
”I mina ögon är det underbart. En direktkontakt mellan fansen och spelarna, som får se hur normala saker och ting är när vi reser, är fantastiskt.”
 
Sanningen – ja, den ligger väl någonstans mitt emellan.
 
 
Ansiktslyft
 
Efter förra månadens besked gällande den nya basketarenan, offentliggjorde klubben under tisdagen nästa stora steg i det ambitiösa renoveringsprojektet ”Espai Barca”.
 
Som bekant ska Camp Nou få sig ett ordenltigt ansiktslyft, och nu står det klart vilka som ska göra ingreppet, och hur slutprodukten ska se ut.
 
Den japanska arkitekturfirman Nikken Sekkei har, i samarbete med den lokala firman Pascual i Ausió Arquitectes, tagit fram designen som i veckan publicerades på klubbens officiella hemsida.
 
Valet av arkitekturfirmorna gjordes, precis som i fallet med Basketarenan, av ”The Espai Barca jury” – en jury bestående av fem F.C Barcelona-representanter, tre medlemmar av det katalanska arkitekturförbundet och en representant från det katalanska stadsrådet.
 
Klubben hade följande att säga, apropå valet av de ovan nämnda arkitekturfirmorna:
 
”Japanska Nikken Sekkei har funnits i över 100 år och är en av Asiens ledande arkitekt- och ingenjörs-firmor. Företaget har designat Saitama Super Arena, Big Swan Stadium och Tokyo Dome, alla i Japan. Detta team har arbetat tillsammans med den katalanska firman som leds av Joan Pascual och Ramon Ausió, och som har stor erfarenhet av bostadsbyggnader, företagskvarter och hotel i Barcelona.”
 
För se den slutgiltiga designen av det nya Camp Nou, klicka på länken nedan:
 
http://www.fcbarcelona.com/club/detail/article/espai-barca-jury-selects-proposal-from-nikken-sekkei-pascual-i-ausio-arquitectes-team-for-the-new-camp-nou
 
 
Brasse-comeback
 
Den långa väntan är över.
 
Efter ett halvår i sjukstugan är mittfältaren Rafinha bara dagar från att förklaras spelklar av Barcelonas medicinska team. Brassen, som i Champions League-matchen mot Roma i september ådrog sig en allvarlig knäskada, har tränat tillsammans med den övriga truppen sedan i slutet av februari, och jobbar enligt tidningen Sport i skrivande stund på de sista detaljerna inför den förmodade comebacken nästa helg.
 
Huruvida skadan har satt käppar i hjulen för den unge mittfältarens utveckling återstår att se. Ett som är säkert är dock att klubben hoppas och tror på Rafinha – så sent som i november skrev klubben, trots knäskadan, ett femårskontrakt med brassen som av allt att döma är en framtidsman i F.C Barcelona.
 
Välkommen tillbaka, Rafinha!
 
 
Rentvådda..?
 
Efter att länge ha stått anklagade för att ha bedragit de spanska skattemyndigheterna, friades Josep Bartomeu och Sandro Rosell i veckan från anklagelserna om inblandningen i Neymars kontroversiella övergång från Santos till F.C Barcelona sommaren 2013.
 
I ett offiicellt uttalande meddelade klubben sent på torsdagen att varken Bartomeu eller Rosell kommer kallas till rättegång, och att klubben inte längre kan betraktas som inblandade i fallet:
 
”I denna nya situation står det klart att F.C Barcelona, president Bartomeu och ex-president Rosell inte längre är anklagade i detta fall.”
 
En lättnad för klubben, såklart – men något säger mig att vi knappast hört det sista om saken.
 
To be continued..
 
 
 
Det var allt för veckans La Setmana Blaugrana. På återseende!
 
 
 
Källor: Sport.com, espn.com, fcbarcelona.com, marcadores.com, barcablaugranes.com