Philippe Coutinho
 
Månader av förhoppningar, spekulationer och drömmar såg äntligen sitt slut på lördagskvällen den 6 januari, 2018. Philippe Coutinho, 25 år gammal, blev officiellt presenterad som Barcelonaspelare.
 
Att han inte kan spela i Champions League för sin nya klubb känns mindre viktigt i nuläget. Vi har möjlighet att få avnjuta en offensiv bestående av Lionel Messi, Luis Suárez, Ousmane Dembélé, Andrés Iniesta och Phillipe Coutinho i majoriteten av säsongens matcher. Det räcker liksom så.
 
Övergångssumman rapporteras landa på hissnande(eller?) 120 miljoner euro. En summa som kan stiga till 160 miljoner euro baserat på olika bonusar och dylikt. Kontraktet sträcker sig över fem och ett halvt år och brassen har en utköpsklausul på inte mindre än 400 miljoner euro.
 
På presskonferensen efter gårdagens seger mot Levante var frågorna till Ernesto Valverde ungefär sådär förutsägbara som de bara är direkt efter storvärvningar och denna gång var inget undantag. Så när frågan om var Valverde hade tänkt sig att använda Coutinho svarade han:
 
”Inte som målvakt i alla fall.”
 
Raka puckar.
 
Arda Turan
 
En av fotbollseuropas kallaste spelare måste nog vara vår egen turk, Arda Turan. För oavsett om det varit skador eller resor så har han knappt känts som en riktig del av truppen på snart ett år. De senaste officiella rapporterna om skadeproblem kom i höstas då han både hade problem med ryggen och foten. Men i december kom så det gröna ljuset men med det även en halvsuspekt Londonresa då den sammanföll med Barcelonas match mot Celta Vigo.
 
Hur som helst, det där gröna ljuset, eller Alta Medica som de kallar det i Spanien, har inte hjälpt och någon speltid att skryta om kan den gode Arda inte skylta med. Så dessa rykten som nu svärmar kring Turan är inte helt oväntade då en framtid i Kataloniens huvudstad inte känns särskilt trolig.
 
Med januarifönstret nyöppnat är det klubbar världen över som suktar efter Barcelonaspelarens signatur. Förutom hemlandet Turkiet ryktas det om England, Kina och USA. Men än återstår det fortfarande att se var Arda Turan spelar när januari börjar närma sig sitt slut.
 
Publiksiffror
 
Trots att stadens blåröda lag går som tåget så är publiksiffrorna sämre än på mycket länge.
 
Under gårdagens batalj mot Levante var siffran blygsamma 56 380 åskådare vilket var tredje hemmamatchen i rad under 60 000 samt den sjunde av totalt 14 hemmamatcher under samma antal.
 
Mundo Deportivo spekulerar i olika orsaker till den bristfälliga biljettförsäljningen och den stora gemensamma nämnaren är det senaste halvårets instabilitet i regionen, både i form av terrorattacken på Las Ramblas i augusti samt det politiska läget. Turismen i hela staden har minskat och det drabbar givetvis fotbollen också.
 
Självständighetsklausul
 
Ingen kan ha missat Kataloniens självständighetskamp under året som gått och med det även alla olika rykten om eventuella utbrytningar av regionens olika idrottsklubbar, bland annat FC Barcelona.
 
Under veckan kom en av Spaniens största dagstidningar El Mundo med uppgifter om att Lionel Messi ska ha en klausul i sitt kontrakt som innebär att OM Barcelona väljer att lämna La Liga och det spanska fotbollsförbundet som en följd av eventuell självständighet och INTE väljer att ansluta sig till någon av de fem stora ligorna så ska han få lämna gratis.
 
Hängde ni med?
 
Om inte så är det lugnt, i alla fall om vi ska tro Sport och deras källor i klubben som tillbakavisar dessa uppgifter.
 
¡Se queda!
 
Transfer targets
 
Heter man FC Barcelona och är en av de mest framgångsrika klubbarna i historien får man räkna med en hel del rykten, och den verklighet vi befinner oss i idag är inte annorlunda.
 
Januari är på ett ungefär mittenmarkeringen på säsongen sommarens transferfönster är sex månader bort. Det är också då, i juni, som många spelares kontrakt löper ut och det är dessa som studeras extra i de katalanska dagstidningarna.
 
Sport skriver att Daley Blind, Mesut Özil, Ander Herrera och Leon Goretzka alla ligger på Barcelonas radar i och med deras knappa längd kvar på nuvarande avtal.
 
Versatila, Blind? Valverde bekantingen, Ander? Champions League tillgängliga, Özil? Unge, Goretzka?
 
Alla har de sina fördelar och dragningskraft även om de också känns lite som ett skott från halva plan.
 
Ganska ossannolika.
 
Det var allt för den här veckan! Visca el Barça, och på återseende nästa måndag!
 
 
Källor: sport.es, fcbarcelona.com, mundodeportivo.com