La Masia no more?

Under förra veckan stängde transferfönstret och vi kan konstatera att Barcelona har varit väldigt aktiva på marknaden den här sommaren. Spelaromsättningen har varit stor och pengarna har flödat ur det katalanska kassaskåpet. När vi summerar sommarens transferfönster har Barcelona värvat totalt sex nya spelare för svindlande 122,75 miljoner euro. Och det är alltså bara de fasta övergångssummorna, variablerna är inte inräknade. Samtidigt har 13 spelare lämnat klubben – permanent eller på lån – vilket har lett till 32,10 miljoner euro i intäkter. Det totala utflödet av pengar på transfers är alltså hisnande 90,65 miljoner euro.

De flesta av de nyanlända spelarna är unga. Faktum är att alla utom Cillessen värvades som 22-åringar, även om Paco Alcácer förvisso hann fylla 23 samma dag som värvningen offentliggjordes. Samtidigt som unga spelare ansluter till klubben lånas flera ynglingar från La Masia ut – eller till och med säljs eller skänks bort gratis – och det är inte utan att det känns väldigt tråkigt att se hur klubben tycks ha slutat satsa på de egna produkterna till förmån för andra unga talangfulla spelare.

Faktum är att tillflödet av La Masia-fostrade spelare till A-laget i stort sett är helt strypt. Talangen i klubbens ungdomsled saknas inte, men kompetensen för hur den ska utvecklas och integreras med seniorerna lyser med sin frånvaro och har gjort så i flera år. Under en presskonferens nyligen sa Barças sportchef Robert Fernández att han var övertygad om att Barcelona inom 2-4 år skulle ha ytterligare två eller tre spelare från Barça B i truppen. Vi får väl vänta och se om han har rätt. Men faktum är att den 25 november 2012 markerar en historisk tidpunkt i klubbens historia. Då spelade Barcelona för första gången någonsin med en startelva där samtliga elva spelare hade fostrats i La Masia. I dagens 22-mannatrupp finns bara åtta canteranos kvar.


FC Barcelona i UN Chronicle

Det senaste numret av FN:s tidning UN Chronicle, som utkommer tre gånger per år, handlade om vilken roll sport har när det gäller att förbättra liv och uppnå de av FN uppsatta målen för hållbar utveckling. Barcelona hade ett bidrag med i tidningen i form av en artikel skriven av vicepresident Jordi Cardoner.

Cardoner skriver om hur Barcelona arbetar med att ta socialt ansvar, främst via FC Barcelona Foundation. Stiftelsen, som grundades 1994, syftar till att främja förståelse mellan ungdomar i olika sociala situationer. Genom sporten vill man bryta barriärer och minska spänningar mellan unga människor. Samtidigt arbetar stiftelsen med att främja dialog och att hjälpa ungdomar att bygga upp både sitt eget självförtroende och en tro på andra. Målsättningen är att förse ungdomar med verktyg för att utvecklas till fria individer med sunda och demokratiska värderingar som lever i solidaritet med andra.

Sedan 2006 har klubben donerat 0,7 procent av sin årliga budget till FC Barcelona Foundation och sedan 2010 donerar alla spelare och tränare ur den professionella sektionen av klubben årligen 0,5 procent av sina löner till stiftelsen.

Cardoner beskriver vidare de olika projekt som Barcelona har varit – och fortfarande är – delaktiga i. Det är allt från FC Barcelona Foundation till Barçakids och FutbolNet, där de två sistnämnda handlar om utbildning av barn och ungdomar. Därtill kommer klubbens samarbete med Unicef, som nu i september är inne på sitt tionde år. Barcelona och Unicef har tillsammans hjälpt över en miljon barn via projekt i sju olika länder. I Angola, Malawi och Swaziland har Barcelona och Unicef arbetat med att öka medvetenheten om HIV/AIDS och att förebygga och upptäcka sjukdomen. I Kina, Brasilien, Ghana och Sydafrika har arbetet främst varit inriktat på utbildning.

Artikeln kan läsas i sin helhet här.


CL-lottning för Barças damlag

Förra veckan lottades sextondelsfinalerna i årets upplaga av UEFA Women’s Champions League. Barcelona är toppseedade och behövde därför inte kvala in i turneringen, utan gick raka vägen till sextondelsfinallottningen. Lotten föll på den vitryska klubben FC Minsk. Minsk kvalade in och blev överlägsen etta i sin grupp efter tre segrar på lika många matcher och förkrossande 17-1 i målskillnad. Förra säsongen åkte Minsk ut i sextondelen där de mötte danska Fortuna Hjørring. Barcelona spelar den första matchen i Vitryssland 5 eller 6 oktober och returen går av stapeln på Miniestadi veckan därpå, 12 eller 13 oktober.

Förra säsongen slog Barça ut BIIK Kazygurt från Kazakstan i sextondelsfinal och därefter besegrades holländska Twente i åttondelen. I kvartsfinal satte dock PSG stopp för de katalanska damerna. Den franska klubbens brassestjärna Cristiane gjorde dubbelmötets enda mål i den 86:e minuten av returmötet i Paris. Barçadamerna aldrig har tagit sig förbi kvartsfinal i CL, men den här säsongen gör de ett nytt försök.

Efter lottningen uttalade sig Barcelonas försvarsklippa Marta Torrejón och sa att laget inte kände till så mycket om Minsk, men att de skulle studera deras matcher från kvalspelet. Marta fortsatte och menade att det faktum att Barça spelar returen hemma gynnar dem och att hon hoppas att det ökade publikstödet kommer hjälpa laget att ta sig till åttondelsfinal.


Kommersialiseringen av klubben fortsätter

Tröjan såldes till Qatar, nya Camp Nou ska få ett efternamn och Bartomeu vill göra medlemmarna till aktieägare. Kommersialiseringen av klubben verkar inte ha några gränser och i veckan öppnas ett kontor i New York vars huvudsyfte är – just det – kommersiell aktivitet. Klubben vill expandera sitt varumärke internationellt och med ett liknande kontor i Hong Kong sedan två år tillbaka har de nu möjlighet att etablera sig på två stora världsmarknader; Asien och USA.

President Josep Maria Bartomeu tar med sig vicepresidenterna Jordi Cardoner, Jordi Mestre och Manel Arroyo till New York för att inviga det nya kontoret den 6 september. Även Ronaldinho och Barcelona Femenís danska nyförvärv Line Røddik Hansen kommer att delta i invigningen.

Kontoret i New York kommer att bli en sorts kommersiell hubb i väst för att öka klubbens intäkter, med målet att omsätta en miljard euro 2021. I och med att Barcelona nu har ett kontor i Hong Kong och ett i New York kommer klubben kunna vara kommersiellt aktiva dygnet runt, året om. Sociala projekt och välgörenhetsprojekt kommer också att vara ett huvudfokus för arbetet på kontoret i New York. Klubben ämnar bland annat öka FC Barcelona Foundations närvaro i USA och vill även arbeta för att bilda fler penyor i USA.

Mer information om detta kan läsas här.


Milstolpar, rekord och topplistor

Barcelonas segertåg rullar på som aldrig förr. Matchen mot Athletic Bilbao förra helgen markerade en milstolpe i Luis Enriques karriär som Barçatränare. 1-0-segern på San Mamés innebar nämligen den hundrade segern med Lucho på tränarbänken. Barcelona behövde bara 126 matcher på sig för att nå 100 segrar under Luis Enriques ledning.

Under Luchos första säsong radade Barça upp 50 segrar och under föregående säsong skrevs segersiffran till 46. Den här säsongen har börjat bra och på de fyra första officiella matcherna har Blaugrana noterat lika många segrar.

De resterande 26 matcherna som Barcelona har spelat under Luis Enrique har slutat med 13 förluster och 13 oavgjorda matcher.

Ter Stegen, som nu äntligen verkar ha fått rollen som nummer ett mellan stolparna, inledde sin nya ligakarriär på bästa sätt. Tysken höll nollan mot Athletic Bilbao, trots att han höll på att ställa till det för sig vid ett tillfälle när han spelade bollen rakt på Beñat. Tack och lov räddade han situationen och verkade helt obrydd när han fortsatte att passa bollen på sitt extremt kyliga sätt. Ter Stegen var till stor del inblandad i matchen på San Mamés. Inte för att han behövde göra särskilt många räddningar – nej, tysken var däremot inblandad i uppspelsfasen där han visade upp sin löjligt säkra passningsfot. När matchen var över noterades han för inte mindre än 62 passningar, varav 51 hittade till rätt adress. Ter Stegen slog därmed fler passningar än 16 av de 22 spelarna på plan och det innebar även att han satte ett nytt ligarekord för antal lyckade passningar en målvakt slagit under en match.

Och apropå rekord. Xavi är för tillfället ohotad etta på listan över vem som har spelat flest officiella matcher för Barcelona. Topp 5-listan ser ut såhär:

1. Xavi – 767 matcher
2. Iniesta – 594 matcher
3. Puyol – 593 matcher
4. Migueli – 549 matcher
5. Valdés – 535 matcher

I samband med matchen mot Athletic förra helgen gjorde Messi sin 535 officiella match för Barcelona och slog sig därmed in på topp 5-listan på samma antal matcher som Víctor Valdés. Med 29 år på jorden får vi förhoppningsvis fortsätta att njuta av Messi i den vackraste tröjan av alla många år till och även om det är långt kvar är det inte omöjligt att Messi når upp till Xavis makalösa siffra. Vem vet – kanske gör han det med Xavi på tränarbänken? Det hade varit något, det.Det var allt för denna vecka, men nästa måndag är La Setmana Blaugrana tillbaka med mer smått och gott som rör FC Barcelona.


Källor: fcbarcelona.com, transfermarkt.com, unchronicle.un.org, uefa.com