Comeback-kings
 
Efter att både en och två gånger varit nere för räkning lyckades F.C Barcelona – i såväl Copa del Rey som La Liga – resa sig, och gå segrande ur veckans minst sagt tuffa matcher.
 
I Copa del Rey-kvartsfinalen mot Athletic Bilbao lyckades Barca – trots tidigt underläge och en allmänt svag första halvlek – vända matchen till seger, och kan nu se fram emot ett dubbelmöte med Gary Nevilles Valencia C.F i semifinalen av kungens turnering. Slutresultatet skrevs till 3-1, och Barcelona är på god väg att försvara sin titel.
 
Ungefär samma visa var det på lördagen, när Barca tog emot titel-utmanarna Atletico de Madrid inför ett fullsatt Camp Nou. Efter en undermålig inledning och tidigt underläge såg Messi och Suaréz (för att inte tala om utvisningarna på Luís och Godín) till att Barca kunde vända på matchen, och sålunda cementera sin plats i toppen av La Liga.
 
Matchen slutade 2-1 i blåröd favör, och det som såg ut att bli en dramatisk tillställning förvandlades, i och med Atletico-spelarnas huvudlöshet, till en avslagen historia.
 
 
Årets katalan
 
Ständigt utbuad och utredd för påstådda Twitter-bråk – Gerard Piqué bedriver just nu ett tvåfronts-krig mot såväl Real Madrid-spelare som motståndare till det katalanska självständigetsprojektet.
 
Extra anmärkningsvärt är därför det faktum att Piqué i veckan utseddes till årets katalanska idrottare vid den årliga, katalanska sportfestivalen. Talande var även tacktalet, och det var en märkbart rörd Gerard som först och främst tillägnade priset till sina föräldrar:
 
”De har gett mig allt i livet”, sa mittbacken, och lade till, ”Jag vet att det här priset betyder mycket för dem.”
 
Vad sin personliga resa beträffar hade Barcelonas nummer tre följande att säga:
 
”Karriären är fylld av toppar och dalar. När saker och ting går bra ska man inte tro att man är bättre än någon annan, och när det går dåligt ska man inte tro att man är sämst. Vartefter inser man att man måste gå sin egen väg.”
 
Tillsammans med tidningen Sport arrangeras galan av Union of Catalan Sporting Federations, och utöver prisandet av Piqué utsåg man – föga överraskande – F.C Barcelona till årets katalanska lag.
 
Storslam för Barca, med andra ord.
 
 
Öken-förhandling
 
I och med de strandade förhandlingarna med Qatar Airways har F.C Barcelona sedan oktober stått utan tröjsponsor till nästa säsong – som bekant går det nuvarande avtalet med flygbolaget ut, och inte heller har man lyckats hitta ett ekonomiskt fullgott alternativ till jätten från mellanöstern.

Vilket försätter klubben i en prekär, ekonomisk sits - att förfoga över världens bästa anfallstrio är nämligen dyrt, och förutsätter att klubben fortsätter på den inslagna vägen som presidenten Josep Bartomeu banat väg för. Det vill säga att högst bjudande vinner, och tillåts pryda Barcelonas tröjor som, innan firma Rosell/Bartomeus intåg i klubben, aldrig någonsin prydits av ett betalande företags logotyp.
 
Att förhandlingarna med Qatar Airways har återupptagits är därför både betryggande och alarmerande på en och samma gång. Å ena sidan går det att ifrågasätta den moraliska aspekten av den ovan nämnda inslagna vägen. Å andra sidan vill Barca-fans inget hellre än att fortsätta trollbindas av världens bästa anfallstrident.
 
Att förhandlingarna är i full gång står klart, och mycket tyder på ett fortsatt sammarbete med Qatar. Så sent som i onsdags reste representanter från klubben till Qatar i hopp om att nå en överenskommelse.
 
För att läsa mer om Bartomeus inslagna väg, klicka på länken nedan:
 
http://www.svenskafans.com/spanien/qatar-att-ta-det-onda-med-det-goda-540896.aspx
 
 
Lovord från huvudstaden
 
Hör och häpna – en madrista har i veckan hyllat F.C Barcelona.
 
Ex-presidenten Ramon Calderon var inte nådig när han i veckan gick ut och kritiserade sitt Real Madrid. Inte bara riktades stark kritik mot den höga tränar-ruljansen som kännetecknar Florentino Peréz lagbygge, han passade även på att lovorda F.C Barcelonas spelfilosofiska kontinuitet:
 
”Barcelona har, sedan Cruyffs era på 80-talet, valt och stabiliserat ett sätt att spela på och alla förstod detta. Alla respekterade det även under de sämre perioderna och i slutändan hade de en plan och en idé.”
 
Vad den påtagliga avsaknaden av kontinuitet beträffar, hade Calderon följande att säga om huvudstadsklubben:
 
”Vi går från en tränare till en annan utan några kriterier, utan någon plan. Vi måste erkänna att Barcelona gjort det bättre än oss under alla dessa år.”
 
En nykter betraktelse om du frågar mig, och frågan är huruvida Zinedine Zidane kan axla rollen som härförare och kulturbärare.
 
 
Skatteböter
 
Neymar är åter i blåsväder.
 
Som om det påstådda skattefifflet i samband med övergången från Santos till F.C Barcelona inte vore nog, bötfälls nu den brasilianska superstjärnan på grund av obetalda skatter från åren 2007-08 –  det vill säga innan Neymar överhuvudtaget debuterat för ett seniorlag.
 
Dock var Neymar redan vid 14-års ålder ett eftertraktat namn runt om i Europa, och enligt uppgifter var en flytt utomlands nära förestående, innan valet till sist föll på brasilianska Santos.
 
Vilket för oss till anklagelserna.
 
I samband med valet av Santos erhöll nämligen pappans företag, NR Deportes, odeklarerade pengar som enligt Neymars representanter inte kunde betraktas som spelarens lön, och därför inte beskattades.
 
Domstolen i Sao Paolo delade emellertid inte denna uppfattning, och dömde Neymar till att betala 100 000 euro i böter.
 
 Dags att ifrågasätta pappas omdöme, kanske?
 
 
 
Det var allt för idag, vi ses nästa måndag!
 
 
 
Källor: fcbarcelona.com, marca.com, goal.com, forbes.com