Uddamålsvinster
 
Det var med hjärtat i halsgropen som F.C Barcelona under veckans gång dels banade väg för avancemang i Copa del Rey, och dels kammade hem tre poäng i jakten på ligatiteln. Efter uddamålsseger mot såväl Athletic Bilbao som Málaga, klarade man sig helskinnade genom veckans eldprov, och det var framförallt på La Rosaleda som Barca stötte på patrull.
 
Med spelare som Neymar, Alba och Pique borta på grund av skador respektive avstängning, gav Barcelona – och inte minst mittlåset Mascherano/Vermaelen – ett osedvanligt ofokuserat intryck. Speluppbyggnaden var under all kritik, och Málaga kunde sånär utnyttja slarvet.
 
Gång efter annan gav Málagas höga press utdelning, och vore det inte för Claudio Bravos fina insats och den för kvällen sax-sparkande Leo Messi, kunde helgen mycket väl ha resulterat i ett dyrbart poängtapp.
 
Men, slutet gott allting gott – efter att både Real Madrid och Atlético Madrid spelat oavgjort i sina respektive ligamatcher återfinns Barcelona, med en match till godo, i toppen av La Liga.
 
 
Mr. Mångsidig
 
Mr. Versatile.
 
Under veckan som gått har namnet florerat i spansk media, och man syftar såklart på en viss mångsidig katalan till mittfältare.
 
Inte bara har Sergi Roberto under säsongens gång stått för åtskilliga, imponerande insatser – han dessutom gjort det på sju (!) olika positioner. På 25 spelade matcher har spanjoren hunnit med att iklä sig alla mittfältsroller, samt spelat till både höger och vänster i såväl back- som anfallslinjen.
 
Det som började som en ren omskolning från mittfältare till högerback, har snabbt utvecklats till något bortom rimlighetens gränser – att den till synes begränsade Sergi Roberto till exempel skulle ersätta självaste Leo Messi i El Clásico var det ingen som förutsåg.
 
Så sent som förra söndagen, i ligamatchen mot Athletic, bockade Roberto av vänsterbackspositionen, och efter matchen var Luis Enrique snabb med att hylla 23-åringens flexibilitet:
 
”I ett lag som vårt kan han spela på alla positioner, förutom möjligtvis målvakt. Men det kommer inte som någon överaskning – det svåraste är att kunna bidra över hela planen, och Sergi gör just det.”
 
Mångsidig var ordet, och Claudio Bravo får vara på sin vakt.
 
 
Brott och straff
 
Det här med att betala skatt är inget som ligger Barca-spelarna varmt om hjärtat.
 
Som den senaste i raden av Barca-spelare att anklagas för skattefiffel, blev Barcelonas mittback Javier Mascherano i veckan fälld för skattebrott, och dömd till böter samt tolv månaders fängelse.
 
Efter att tidigare ha nekat till brott, erkände sig argentinaren under fredagen skyldig till att ha undvikit skattebetalningar mellan åren 2011 och 2012. De uteblivna skattebetalningarna är kopplade till det faktum att Mascherano – som i fallet med många idrottare – sålt bildrättigheter till företag belägna i så kallade ”skatteparadis”.
 
Domen till trots är någon fängelsevistelse inte att vänta för mittbacken. Fängelsedomen är nämligen så gott som symbolisk då brottet varken kan betraktas som grovt eller våldsamt. Detta – i kombination med det faktum att Mascherano aldrig tidigare begått något brott –
innebär att fängelsedomen med största sannolikhet kommer bytas ut mot högre böter.
 
På twitter meddelade Barca-profilen sina fans om händelseutvecklingen, och underströk bland annat sin okunskap vad gäller ekonomi:
 
”Jag är en professionell idrottsman, jag har ingen vidare kunskap om lagen eller skattefrågor.”
 
Som sagt, att betala skatt är inte Barca-spelarnas grej – näste man till rakning är Leo Messi, vars rättegång går av stapeln den 31:a maj.
 
 
På grön kvist
 
Efter år av sportslig framgång, följt av en kommersialisering av klubben, kan F.C Barcelona titulera sig som världens näst mest inkomstbringande fotbollsklubb.
 
Strax bakom Real Madrid – som för elfte året i följd återfinns i toppen av Delloites Football Money League – återfinns den katalanska jätten för första gången på en andraplats, och förklaringen finns att hitta i klubbens relativt nya marknadsstrategi.
 
Nya sponsoravtal med företag som Beko, Audi och Telefonica har – tillsamans med det utgående avtalet med Qatar Airways – resulterat i en ökning av de kommersiella intäkterna med hela 26 procent, jämfört med förra säsongen. Allt som allt ökade intäkterna med 16 procent, mycket tack vare förra säsongens trippel.
 
Huruvida de kommersiella intäkterna når samma höjder nästa år återstår att se – av tystnaden att döma har förhandlingarna med Qatar brutit ned, och i nuläget står F.C Barcelona utan tröjsponsor till säsongen 16/17.
 
Att presidenten tillika affärsmannen Josep Bartomeu inte skulle hitta någon ny sponsor förefaller dock föga troligt – är det något som utmärker Bartomeu så är det hans förmåga att göra ”Good buisness”.
 
Att detta nya, kommersiella fokus inte nödvändigtvis rimmar med klubbens värderingar, är en helt annan fråga.
 
 
Messi talar ut
 
I en - med Messis mått mätt - hudlös intervju med tidningen France Football, talade Leo Messi i veckan om allt från den rådande formen, till framtiden i F.C Barcelona.
 
Den argentinske superstjärnan, som nyligen vann sin femte guldboll, talade med värme om staden Barcelona och försäkrade alla fans om sin trohet mot klubben i hans hjärta:
 
”Jag kommer aldrig att spela för en annan klubb i Europa, men eventuellt kommer jag avsluta min karriär i Argentina, det är något som jag skulle vilja göra. Allt kan hända i fotboll, men jag ser fram emot att stanna i Barcelona.”
 
Vad formen beträffar underströk Messi vad vi redan visste, nämligen att han är tillbaka på sin allra högsta nivå:
 
”Jag är i mycket bättre form än för några år sedan. 2013 och 2014 var jag skadad en del, och kunde inte spela på min högsta nivå, vilket jag kan nu.”
 
Avslutningsvis talade Messi om värdet av personkemin mellan honom och anfallskollegona Neymar och Luis Suaréz:
 
"När det finns problem i omklädningsrummet är det svårt att vinna titlar. Mitt fantastiska förhållandet till Neymar och Suaréz kom naturligt, och tillåter oss att hitta varandra på planen.”
 
Om sin egen roll i ekvationen hade Messi följande att säga:
 
”Jag ser mer ute på planen. Nuförtiden passar jag mer, och spelare som Neymar och Suaréz underlättar i det avseendet.”
 
 
 
Det var allt från veckans nyhetssvep. Vi ses nästa måndag!

 
 
 
Källor: skysports.com, forbes.com, fcbarcelona.com, sport.com, barcablaugranes.com, francefootball.com