Pepe Mel valde på grund av skadeläget att starta med tyske Steinhöfer på högerbacken, och hoppades att Sara skulle axla målvaktsrollen bättre än danske Andersen lyckades med mot Málaga. Tata Martino valde å sin sida att rotera friskt och satte bland annat in Bartra, Montoya och Song i laguppställningen. Totalt var det hela sex förändringar mot det lag som startade mot Milan i CL.

Startelvorna i sin helhet

Betis (4-2-3-1)
Sara
Steinhöfer, Caro, Figueras, Nacho
X. Torres, Nono
Vadillo, Verdú, Juan Carlos
Molina
 
Barcelona (4-3-3)
Valdés
Alves, Bartra, Puyol, Montoya
Xavi, Song, Cesc
Pedro, Messi, Neymar
 
Första halvlek
 
Efter en tyst minut blåste domaren José González igång matchen. Tata Martino hade innan matchen förespråkat ett bättre och mer konsekvent presspel, och Barcelona startade matchen med bra aggressivitet, att Xavi erövrade boll i dueller två gånger under de första fem minuterna var ett kvitto på detta. Betis å sin sida började på samma sätt och satte press på bortalagets backlinje från start.
 
Det var hemmalaget som skapade matchens första halvchans, föga oväntat på en hörna som till slut blev till en nick en bra bit över Valdés (mål)ribba. Betis fortsatte att anfalla och visade ingen respekt för motståndet. I den tionde minuten slås en frispark in i straffområdet, bollen dimper ner till Molina som avlossar ett volleyskott i ett något felvänt läge. Bartra hinner exemplariskt emellan med ett ben innan bollen letar sig fram till målet. I anfallet efter tråcklar sig Neymar igenom ett par försvarare och spelar distinkt in bollen på marken, men ingen Barçaspelare finns i position för att avsluta.
 
Första kvarten bjöd på väldigt böljande spel och Barcelona hade fullt sjå med att hänga med i Betis högt uppdragna tempo. Under en minut hann Betis med två jättechanser. Först hotade Molina med ett fint skott nere vid sidlinjen som Valdés kom bra ut på och kunde täcka bort, och i kontringen 30 sekunder senare kom Vadillo farande längs högerkanten och lyfte in en boll på bortre stolpen. Där dök Juan Carlos upp och nickade bollen ner i marken mot stolproten till och ställde Valdés smidighet och reflexer på prov. Inget mål den gången heller, men Barcelona kom undan med blotta förskräckelsen tack vare målvaktens exselenta räddning.

Men värre skulle det bli när Messi minuterna efteråt tvingades utgå på grund av vad som såg ut som en smäll mot vänsterlåret. I hans ställe byttes Iniesta in, och Cesc tog steget upp som falsk nia. Martino såg säkert chansen att ta tillbaka initiativet i matchen genom att sätta in den bollskicklige vampyren. Det skulle dock ta ett tiotal minuter innan bytet fick någon synbar effekt.
 
Med knappa 25 minuter spelade kom Barcelonas bästa chans så långt i matchen. Neymar fick ett fint inlägg från Pedro och i ytan mellan två försvarare kunde han ohotad gå upp och få till en si sådär nick som Sara i hemmamålet inte hade några större problem att mota bort. Neymar var i vilket fall den som visade mest pigga fötter i bortalaget under den första halvtimmen och gjorde livet surt för Steinhöfer som dock inte gav slagen förlorade på förhand och gav brassen hård uppvaktning. På det stora hela var det dock Betis som stod för det mesta och bästa och skapade halvchanser under nästan varje anfall.
 
Med Iniesta på plan borde Barcelona kunna ta tag i spelet på mittfältet, men känslan som infann sig var att man konstant hamnade på mellanhand och inte kunde etablera det vanliga spelet. Melodin blev i stället att hitta ytor på kanterna, men inlägg har sällan varit Barças melodi och verkade inte heller bli det nu. Å andra sidan fanns det fina möjligheter i och med Betis höga backlinje. I den 35:e minuten skulle dock ledningsmålet komma, och det blev Barcelonas. Song satte en perfekt passning i djupet på Fábregas som löpte sig fri och kunde passa in bollen till en lika fri Neymar. Junior gjorde inget misstag och medan Sara förgäves försökte röra sig i sedled hittade brasseanfallaren nätmaskorna fram till 0-1 med ett distinkt direktskott.
 
Men det var inte slut där. I anfallet efter avspark lyckas Pedro komma fri på sin egen passning som från början var tänkt till Neymar. Denne stod dock offside och brydde sig inte om bollen – men det gjorde Pedro och skruvade enkelt in 0-2 i målvaktens bortre hörn. Hemmapublikens sång tystnade markant i och med de två snabba, och något oförtjänta målen. Under de sista fem minuterna sjönk tempot en del och Barcelona kändes mer avslappande och bekväma. Betis fortsatte att anfalla men kom inte fram till lika bra lägen som innan målen. I stället var det bortalaget som skapade halvlekens sista vassa chans när Cesc hittade Neymar i djupet. Brassen löpte ifrån men i stället för att avsluta själv ville han bjuda tillbaka till Pedro. Passningen gick fram, men i avslutsögonblicket kommer en Betisförsvarares ben emellan och 0-2 stod sig tiden ut.
 
Andra halvlek
 
Ingen av tränarna gjorde några förändringar i paus och Barcelona tog avsparken. Omgående skapade Betis ett par fina chanser via skott från först Nono och sedan Verdú. Det första blockades av Bartra, det andra gick strax utanför. Några minuter senare är det dags för ett ännu bättre läge för hemmalaget när Iniesta dräller med bollen och Vadillo kommer fri. Åter igen kommer Bartra som en räddande ängel och täcker skottet. På den efterföljande hörnan prickar Betis klockrent stolpen efter ett rungande flackt skott från 20 meter av Nono. Återigen är marginalerna på Barcelonas sida, och frågan var om spelarna fått sömnmedel i vattenflaskorna under pausen. Vid sidlinjen stod Martino och tog sig för huvudet och undrade vad som egentligen stod på.
 
Kvarten i sista akten sticker Barcelona upp efter att ha fått lite ro med bollen ett par minuter. Neymar sliter sig loss och kommer fri på en passning från Xavi. Han får två chanser på sig att avsluta med envisas med att båda gångerna pricka målvaktens knä och mage. 0-3 där och matchen hade varit avgjord. Men målet kommer i stället tre fyra minuter senare när Iniesta läckert hittar Montoya med en yttersida. Vänsterbacken kommer löpande som ett jehu och direktspelar in bollen till Cesc som bara har att raka in lädret i öppen bur. Otur för Betis som precis gjort ett offensivt byte i ett försök att komma ikapp. Någon minut senare väljer Pepe Mel det motsatta och gör ett defensivt byte för att försöka hålla siffrorna nere.
 
När de sista 20 minuterna tar vid tappar matchen väldigt i tempo. Hemmaspelarna ser orkeslösa ut och har tappat gnistan samtidigt som Barcelona inte har något emot att hålla bollen inom laget. Ytterligare byten avblåsningar gjorde att matchrytmen kom av sig ännu mer. Det var därför lite oväntat att 0-4 kom med knappa kvarten kvar. Cesc kunde efter en missbedömning från Caro hoppa upp och nicka in bolen via stolpen bakom Sara i hemmamålet. Inlägget kom från Alves vars ballongboll alltså blev till en assist. Direkt därpå byttes Cesc ut mot Sergi Roberto som äntligen fick lite speltid.
 
Av naturlig anledning borde de sista tio minuterna mest bli en transportsträcka. Men Puyol gjorde vad han kunde för att spräcka nollan bakåt när han frispelade Chiuli med fem minuter kvar. Valdés hann dock först på bollen men se målvakten skulle till slut hålla inte få nollan för femte gången i rad på bortaplan denna säsong. Detta då Alves vårdslöst drog omkull Matilla i straffområdet. Molina slog säkert in straffen och reduceringen till 1-4, domaren valde sen att omgående blåsa i pipan för sista gången denna kväll. 
 
Summering
 
Känslan var densamma som i bortamötet mot Rayo Vallecano (4-0). Hemmalaget försöker spela en positiv fotboll men blir straffade då de saknar spetskompetensen längst fram och samtidigt trycker upp sin backlinje på tok för högt. Detta profiterar Barcelona på genom sina passningsskickliga mittfältare och löpvilliga forwards – men framför allt också genom att ha en fantastisk målvakt och ett uppoffrande försvar. Hur som helst fortsätter laget att vinna sina matcher och håller serieledningen intakt.
Men frågetecken finns och de måste rätas ut. Ju förr desto bättre.
 
Valdés och Bartra är för mig Barcelonas bästa spelare idag och extra kul är det att mittbacken fortsätter att utvecklas och verkligen växer för varje framträdande. Kudos Marc!
Ett positivt omnämnande bör också Alex Song få som gör en stark insats och kameruniern har fortfarande inte förlorat några av de ligamatcher han medverkat i (24 vinster och 2 oavgjorda).
 
Angående Messis skada kom först uppgifter på att det var muskeln på framsidan som fått sig en smäll. Sedan kom dock uppgifter från katalansk radio att det i stället är knäet som fått sig en törn. Eftersom det är landslagsuppehåll kommande veckor har argentinaren nu tid på sig att vila utan att behöva stressa tillbaka. I nästa omgång väntar Granada på hemmaplan, en match som Barcelona bör vinna med eller utan la Pulgas medverkan.
 
Matchfakta
 
Mål: 0-1 (35) Neymar, 0-2 (37) Pedro, 0-3 Cesc (63), 0-4 Cesc (79), 1-4 Molina (90+2)
Skott (på mål):16-11 (5-8)
Bollinnehav %: 43-57
Byten
Barcelona: Iniesta (Messi), Tello (Neymar), S. Roberto (Cesc)
Betis: Chiuli (Verdú), Didac (Juan Carlos), Matilla (Nono)
Varningar
Barcelona: Valdés, Alves
Betis: Juan Carlos, Xavi Torres