Primera parte
När de röd-vitrandiga sprang ut på Nuevo Arcángels gräsmatta gjorde man det med ett självklart mål i sikte: tre nya poäng. Córdoba försökte visserligen anfalla ganska mycket längs Atléticos vänsterkant, men det går inte att säga att hemmalaget visade någon överdriven förmåga att ta sig igenom gästernas försvarsmur. Andalusiernas mycket utsatta tabellposition speglade av sig på deras spel och i inledningen fick vi också se hur ett lag som spelar helt utan självförtroende agerar när det börjar dra ihop sig för ligavgörandet under den sista fjärdedelen av säsongen. Fem minuter in i matchen får Bruno Zuculini bollen 35-40 meter upp på egen planhalva, men hans förmåga att hålla i densamma när Griezmann dyker upp och pressar honom existerar inte. Zuculini får en lång touch efter att ha tagit emot en passning av en medspelare, därför passar fransmannen på att sno åt sig bollen innan han springer sig loss mot en väldigt Rene Krhin och skjuter sedan in 0-1 med vänsterfoten till vänster om en fullständigt chanslös Juan Carlos. Avslutet är mycket distinkt, längs marken och Córdobas värsta mardröm uppenbarade sig på en gång. Samtidigt som Atlético-spelarnas självförtroende växte fick gästerna dras med ytterligare ett bakslag när självförtroendet redan är väldigt sargat. Efter nio minuters spel lyckades Atlético ordna en frispark längs den egna högerkanten och av logiska skäl tog Koke hand om densamma. Frisparken slogs utåtskruvad mot Giménez, men Crespo vinner nickduellen som i sin tur hamnar hos Griezmann på andra sidan av straffområdet. "Grizi" bestämmer sig för att ta emot bollen och slå ett nytt inlägg eftersom så många röd-vitrandiga redan befinner sig i straffområdet. Det är just då som Godín dyker upp inne i mitten sedan Córdoba tappat markeringen på uruguyanen. Han nickar helt ostört mot mål, men bollen går rakt i famnen på Juan Carlos som efter lite besvär lyckas fånga densamma och därmed avstyra en hundraprocentig målchans för gästerna.

De båda lagen har ungefär lika mycket boll, men Atlético är betydligt mer konkreta än sina motståndare och det syns framförallt i kolumnen för skapade målchanser. Simeones manskap kan sina positioner, roller och uppgifter när det väl vankas försvarsspel och anfallsspel, något man inte direkt kan säga om Córdoba alla gånger under tillställningen. Det är ganska fysiskt spel, mycket kamp och även om Atlético är betydligt vassare i de viktiga momenten är det ganska tufördelat spelmässigt, men så är ju inte det de röd-vitrandigas stora styrka att lysa med bländande speluppbyggnad. Efter 19 minuter kan vi skriva in ytterligare en målchans för Atlético sedan Griezmann tagit emot bollen på högerkanten och lurat Juan Carlos att han skulle slå ett inlägg mot mitten av straffområdet. Córdoba-målvakten tjuvade litegrann och det kunde ha stått honom dyrt för han dyker upp i sista stund för att avstyra ytterligare ett baklängesmål. Efter 26 minuters spel börjar de första busvisslingarna höras på Nuevo Arcángel och det i sig är en reaktion på Atléticos totala kontroll på tillställningen. Man ger inte bort något och ser till att hålla bollen inom laget för att slippa pressade situationer. Minuten därpå skapar Atlético en halvchans sedan Griezmann sprungit sig loss i en 50-50-duell med Juan Carlos sedan olycklige Zuculini slagit en mycket konstig passning hem till sin målvakt. Den gången vann dock målvakten kampen mot fransmannen. 

Vi har spelat 31 minuter när Atlético skapar nästa läge. Griezmann får bollen på vänsterkanten sedan han spelat till sig ett inläggsläge med Jesús Gámez. Strax därpå slänger han in bollen mot Mandžukic till höger i straffområdet samtidigt som kroaten bröstar ned inlägget till Koke som positionerat sig precis utanför hemmalagets straffområdeslinje i en central position. Koke försöker skjuta på mål, men avslutet med högerfoten är snett och går till en inspark. Det var dock ett väldigt bra läge med tanke på att han mer eller mindre var ensam precis utanför Córdobas straffområde. Atlético-spelarna behöver inte förta sig i jakten på tre poäng, men motståndarna är helt under jorden under stora delar av matchen. Det mesta hos Córdoba går via deras vänsterkant där Bebé ofta dyker upp i sin något friare anfallsroll. Allt som oftast är dock den avgörande passningen under all kritik. Atléticos anfallsspel är dock betydligt mer uppfinningsrikt och kreativt, något som också slutar i att man gör ett andra mål innan vi spelat 40 minuter. Det spelar ingen roll hur man gör sina mål, något som Simeones manskap tagit sig an sedan argentinarens ankomst till klubben och det är målet som innebär 0-2 också ett väldigt tydligt bevis på. Det hela kommer från ett långt inkast av Jesús Gámez på vänsterkanten där han siktar på Giménez inne i straffområdet. Lagets båda uruguyanska mittförsvarare har nämligen flyttat upp i den delen av planen och väl där vinner Giménez en luftduell. "El Pelao" förlänger bollen till Saúl som dyker upp i andra våg och nickar in Atléticos andra mål för kvällen. Ännu en produkt av Simeones och Mono Burgos extremt hårda arbete vid fasta situationer. 

Innan första halvlek är till ända lyckas Córdobas rumänske anfallare Florin Andone dra på sig en varning sedan han satt i en ganska ful tackling på Griezmann. Fransmannen låg ned i en halvminut, men hade smärtan till trots inte några problem att fortsätta. Hemmalaget är helt under isen när domare Javier Estrada Fernández blåser av första halvlek. Det var nog det bästa nyheten för andalusierna under den första delen av tillställningen.

Segunda parte
Córdobas tränare José Antonio Romero bestämmer sig för att plocka av en mycket dålig Zuculini i halvtid. Detsamma gäller Florin som mest fick springa i tomma intet under första halvlek. In kommer istället Nabil Ghilas och Fede Cartabia för att ge laget mer fart, individuell kvalité och framförallt förmåga att öppna upp motståndarna i sista tredjedelen. Simeone gör också ett byte: ut med Tiago och in med Mario. Det har bara gått 4-5 minuter när Gabi sätter upp armbågen i sidan av huvudet på Abel Gómez sedan de mötts i en luftduell. De båda spelarna ramlar till marken, men reser sig ganska snabbt upp igen. Inledningen av andra halvlek blev väldigt kampfylld där Mandžukics och Crespos krig i luftrummet visade vägen. Córdoba-försvararen satte upprepade gånger armarna i huvudet på kroaten, men kom ständigt undan varningar matchen igenom. Han hade svårt med anfallarens förmåga i luftrummet. Vi har spelat 58 minuter när uruguyanen Adrián Guinino går in väldigt hårt mot Jesús Gámez längs deras kant. Atléticos ytterback lyckas ta sig förbi Guinino, men uruguyanen vägrar ge honom någon plats och kapar därmed Gámez. 

I inledningen av andra halvlek går mycket av Atléticos spel ut på hålla bollen inom laget och frustrera sina motståndare samtidigt som matchklockan sakta, men säkert tickar ned till deras fördel. Simeones manskap kombinerar väldigt mycket längs kanterna och triangelspelet är väldigt framgångsrikt då hemmalaget inte alls lyckas komma nära för att sno åt sig bollen. Det skall dock sägas att Córdobas kollektiva presspel är obefintligt under stora delar av matchen och så är förstås fallet även i den här perioden. Samtidigt som det här pågår bestämmer sig Simeone för att göra lite förändringar med tanke på att vissa av spelarna i startelvan har spelat med sina respektive landslag och skulle behöva vilas inför mötet med Real Sociedad i mitten av nästa vecka. Därför plockar argentinaren av Mandžukic efter en timmes spel och även om kroaten inte ser allt för belåten ut så förstår han nog beslutet. Fernando Torres ersätter. Ett par minuter senare gör Romero sitt tredje byte när han plockar av en väldigt svag Fidel mot Héldon Ramos. 

Som ni säkerligen förstår händer det väldigt lite under de första 25 minuterna av andra halvlek och det mesta är knutet till byten. Atlético gör sitt andra byte efter 69 minuters spel sedan lagets bästa spelare för dagen plockats av till förmån för Arda. Samtidigt som Griezmann går mot fjärdedomaren och denne visar upp skylten med nummer sju i röd färg ger publiken på Nuevo Arcángel fransmannen en applåd. Fint gjort av nykomlingen som sina svårigheter till trots alltså kan kosta på sig en sådan gest. Hemmapubliken inser att Córdoba inte har någon möjlighet att ro hem poäng tidigt i andra halvlek och ägnar därmed den största delen av tiden åt att skandera "González, vete ya". Det är alltså en direkt passning till ordföranden Carlos González som inte är särskilt populär en lördagskväll som denna när laget har så ofantligt svårt att matcha sina motståndare. Trots de röd-vitrandigas stabila ledning och det faktum att man hade stenkoll på hur matchen utvecklade sig så såg Simeone väldigt orolig ut från sidlinjen. Han kunde i vanlig ordning inte kosta på sig något leende eller glada miner och det är ingen större överraskning. Det räcker med ett mål så är gästerna plötsligt tillbaka i matchen, ett scenario som ingen röd-vitrandig spelare var beredd att tillåta. 

Det räcker dock med en individuell aktion inom fotbollen och så kan olyckan vara framme, om någon vet det så är det Oblak. I den 77:e minuten tog först Fede Cartabia tre Atlético-spelare på en slalomtur innan han blev av med bollen precis utanför straffområdet. 30 sekunder senare får Bebé bollen på fötterna sedan Atlético tappat bollen högt upp på egen planhalva efter en misslyckad kontring. Anfallaren lade densamma till rätta, siktade in sig och sköt från ungefär 30 meters håll. Hans skottförsök är stenhårt, väldigt rakt och omöjligt för Oblak att reagera på, men det går i ribban och ut till en inspark. Hade bollen gått i mål hade det antagligen varit ett av säsongens snyggaste mål, om inte det snyggaste. Strax därpå skapar Atlético en hörna på högerkanten som tas omhand av Koke. Han slår in den i straffområdet och väl inne i mitten dyker Godín upp i hög fart med god timing. Han nickar på mål, men Juan Carlos gör ytterligare en räddning på uruguyanens nickförsök. Det är inte långt borta från att Atlético gör ett tredje mål. 

Córdoba spelar upp sig under den sista kvarten och skapar ytterligare två lägen innan slutsignalen ljuder. Först lyckas Héldon göra bort Juanfran på Atléticos högerkant och försvarsspelare drar på sig en varning som gör att han missar mötet med Real Sociedad i mitten av nästa vecka. Bebé försöker skjuta precis utanför straffområdet, men bollen går i sidan av nätet. Med fem minuter kvar av matchen slår Fede Cartabia en mycket bra frispark som lurar Atléticos försvarare. Han hittar nämligen in till Crespo som sprungit sig loss. Mittförsvararen försöker med en nicklobb, men Oblak dyker upp i sista stund och gör en enastående räddning som förhindrar ett mål. Slovenen visar upp en iögonfallande räckvidd som Thibaut Courtois brukade göra i Atlético-tröjan. Imponerande.

Mer än så händer dock inte. Atlético vinner med 0-2 och tar sin första bortaseger sedan den 31 januari. 

Córdoba: Juan Carlos; Guinino, Krhin, Crespo, Edimar; Abel, Zuculini (Fede Cartabia, 46'); Bebé, Borja, Fidel (Héldon Ramos, 64'); Florin (Ghilas, 46')

Atlético de Madrid: Oblak; Juanfran, Giménez, Godín, Jesús Gámez; Tiago (Mario Suárez, 46'), Gabi; Saúl, Koke, Griezmann (Arda, 70'); Mandžukic (Fernando Torres, 62')

Domare: Javier Estrada Fernández (Katalonien)

Varningar: Florin (45'), Guinino (59'); Juanfran (80')

Skott: 11-8
Skott på mål: 2-4
Skott utanför mål: 6-2
Skott i målvirket: 1-0
Blockerade skottförsök: 3-2
Bollinnehav: 57,2%-42,8%
Passningsförsök: 560-423
Lyckade passningar: 459-326
Passningsprocent: 82%-77%
Offsideavblåsningar: 0-2
Hörnor: 3-5
Tacklingar: 12-33
Regelöverträdelser: 12-9
Varningar: 2-1
Utvisningar: 0-0
Vunna nickdueller: 25-30