Äntligen var det då dags igen för en ny ångestfylld kväll och match efter ett alldeles för långt landslagsuppehåll, där Spanien visat att man är bäst när det gäller och Sverige har visat sig ganska usla ännu en gång.
 
Ikväll är det Granada som står på schemat. Ett lag som de senaste säsongerna gjort sig ett namn med sitt kompakta försvarsspel, ett Levante light om man så vill, samt med en viss svårighet att göra mål framåt. I år har man dock inte hållit ihop försvaret lika bra och parkerar en bit söder om Athletic i tabellen. En hemmamatch Athletic bör vinna och definitivt inte förlora om man inte ska dras ner totalt i nedflyttningsstriden.
 
Athletic mönstrar följande trupp:
 
Iraizoz, Toquero, Aurtenetxe, Laporte, San José, Llorente, De Marcos, Ibai, Raúl, Susaeta, Iraola, Isma López, Gurpegi, Muniain, Aduriz, Ander Herrera, Ekiza och Ramalho.
 
Vi har nu fått vänja oss med att Athletics förstaelva den här säsongen på gurnd av skador, avstängningar och dåligt spel inte alls är lika pålitlig som solens uppgång och den senaste tiden har Bielsa tränat med tre spelare i mittförsvaret. Det skulle i sin tur leda till lite mer flankinriktade ytterbackar och en tanke är att han formerar laget som följer:
Gorka Iraizoz i målet, tre innerbackar i forma av Eikiza, Gurpegui och Laporte. Två flankspelare iform av Iraola och Oscar De Marcos. Ett inre mittfält med San José i den lite mer defensiva rollen och Ander Herrera som speldirigent. Offensiva yttrar i form av Muniain på vänstern och Susaeta på högern och Aduriz på topp. En möjlighet är att det är Ibai som tar platsen på vänsterytter istället för Muniain.
 
Det ser alltså på förhand ut att bli ett lag som är fomerat enligt principen ”här kommer ingen jävel över bron” med fyra mittbackar på planen samtidigt för hemmalaget.
 
Granada däremot har den här säsongen liksom många andra lyckats underprestera med tanke på poängskörd men med relativt många bra matcher. Med profiler som Toño i mål ochspelare som Buonanotte(som kanske inte ens får starta), Diakathé, Brahimi, El Arabi och Aranda borde man faktiskt ha plockat fler poäng. Kanske är det ett bevis på vilken bredd La Liga har.
 
Trots att Athletic ställer upp med ett helt batteri av mittbackar och säkert kommer att göra som dom senaste matcherna och åtminstone inleda med att spela med större marginaler än tidigare på säsongen så förväntar jag mig att det är hemmalaget som kommer att hålla i taktpinnen och ha den största delen av bollinnehavet. Om det i sin tur leder till att man tråcklar in 1-0 och sen stänger igen butiken så är åtminstone jag mycket nöjd.
 
En seger för Athletic ikväll innebär ett ganska skönt avstånd neråt i tabellen. En förlust att dom nedanför knaprar in. Kyla, koncentration och att inte släppa in mål kommer förmodligen att spela större roll än offensiv teknisk briljans och oavgjort är inte alls ett dåligt resultat om man vill fortsätta hålla marginalen nedåt i tabellen.
 
Utgångspunkten måste dock vara tre poäng mot ett svagare motstånd och fötterna på betydligt säkrare mark efter kvällens match.
 
Aupa Athletic!