Hemmamatch för Athletic mot ett av den här ligasäsongens riktigt stora utropstecken Atlètico de Madrid som för dagen och några veckor till måste klara sig utan sin största stjärna målsprutan Falcao. Men även om det senare kan räknas som en fördel för hemmalaget så är det inte med någon säkerhet om tre poäng går man in i en match mot ett lag som man har 1-9 i målskillnad mot på dom tre senaste matcherna.
 
Athletic ställer för dagen upp med Gorka i mål. En backlinje med Iraola, Laporte, Ekiza och Aurtenetxe. På mitten startar San José som defensiv mittfältare och framför honom från vänster till höger spelar Muniain, Oscar de Marcos, Ander Herrera och Susaeta. På topp startar som vanligt den här säsongen Aduriz.
Än en gång är Amorebieta utanför truppen. Vilken anledningen är till det kan man bara spekulera kring, är han skadad? Är han oense med Bielsa? Är det strandade kontraktsförhandlingar som ligger bakom. Llorente är dessutom inte heller med, där är den officiella förklaringen skada. Som startspelare hade nog dock ingen av dom två vandrande orosmomenten varit aktuella då man för tillfället faktiskt inte platsar.
 
Matchen börjar med att Athletic i form av de Marcos får en strålande chans redan i den andra minuten men skjuter över.  Sedan tar Atlético över en stund när Athletic än en gån ser virriga ut. Dock ser Athetic starka ut. Atletico släpper i och för sig upp Athletic i planen men man är också skicklig på att fylla på med folk och första kvarten går helt klart till hemmalaget med flera halvchanser och den stora chansen för de Marcos.
 
Athletic börjar dessutom nästan ha jobbat ihop till en straff efter tjugo, inklusive en tröjdragning på Muniain strax utanför straffområdet som dommaren missar. Susaeta får sedan en jättechans i den 22:a matchminuten som Courtois gör en riktigt bra fotparad på.
 
 Chansmässigt tappar matchen fart efter första halvtimmen och man börjar också mer och mer känna igen det Atlético vi vant oss att se den här säsongen med ett diciplinerat och stabilt spel och bra tryck när man väljer att gå fram. Matchens första varnng går till Filipe Luiz i den 35:e minuten efter en fällning av Susaeta.
Gorka gör sedan en jätteräddning på ett skott från Emres på bara några meters avstånd efter en alldeles föredömlig assistnick av Diego Costa.
 
Lagen går till halvtidsvila med känslan av en ganska jämn match där toppinsatserna gjorts av de bägge målvakterna.
 
Andra halvlek börjar som den första med Athletic i förarsätet mot ett kontrande och bestämt spelande Atlético. Ander hittar än en gång in till Susaeta som får till ett bra avslut som Cuortois lyckas rädda med huvudet. På efterföljande hörna får till slut Susaeta som varit ganska opålitlig med att slå in bollen på fasta situationer, till inspelet och San José träffar med pannan fram till 1-0.
Matchen tänder nu till Rodígues går in hårt på Ekiza och blir varnad varpå palaver utbryter där Aduriz och Godin som från början var långt från situationen lyckas tjafsa sig till varsitt gult.  I efterföljande Atletico-anfall blir dessutom Emre varnad för en något vårdslös satsning. Nu öppnar också matchen upp sig rent spelmässigt när Atlético måste gå framåt och det är lite hjärtat i halsgropen när det något röriga Athleticförsvaret sätts på prov. I den 60:e minuten byts en skadad Ekiza ut mot Gurpegui vilket ofrånkomligt leder till att man tappar fart i backlinjen. I 64.e går Emre ut mot Adrian. Atlético får sedan en strålande chans till kvittering när Raul García skjuter ståendes en bit in i straffområdet men en strålande räddning igen av Gorka nere vid stolproten förhindrar en utjämning.
I 77:e matchminuten kommer sedan det förlösande 2-0 målet. Laporte bryter ett Atleticoanfall. passar bollen uppåt i planen till Ander som får bollen på mittplan, vänder upp och slår en perfekt passning till en genomlöpande Susaeta som sätter bollen med vänstern otagbart för Cuortois.
 
I den 80:e görs sedan ett byte av varje lag. Ander mot Iturraspe och Arda mot Suarez. Nu trycker Atlético på vilket än en gång straffar sig. Iraola vinner boll utanför eget straffområde, Susaeta driver upp, Aduriz får bollen och slår in den till de Marcos som möter upp och stänker in den i krysset. De två stora målsumparna från första halvlek är i den andra närmast kliniska i sin exekvering.
I 85:e byts Iker ut mot Ibai som nästan direkt slår ett perfekt inlägg till Aduriz som sätter pannan till men där Courtois kommer upp med ännu en jätteräddning.
Matchen spelas sedan mest av och det är ett glatt och lättat Athletic som dammar hem en riktig storseger mot ett inte alls dåligt gästande Atlético de Madrid.
 
Vad gäller individuella insatser kan några lyftas fram. Gorka i mål som började lite som han spelat tidigare under säsongen men som sedan räddade laget vid ett flertal tillfällen. Laporte som går in och fortsätter spela ett moget spel i försvaret och som dessutom klarar av att vara kreativ, killen är 18. Mikel San José som ger stabilitet bakåt när vi spelar mot bättre lag och som faktiskt gör mål, Athletic behöver verkligen sina poängspelare just nu. Arbetsinsatsen på mittfältet med de Marcos i spetsen, mycket fina passningar av Ander, samt Susaeta och Muniain på väg åt rätt håll med mycket vass inställning och vilja.
 
Ett stort steg framåt, nu väntar ny kamp på fredag mot Valladolid. Då får vi se om utveckingen håller i sig.
 
Aupa Athletic!