Luis Enrique valde att mönstra en så stark elva han kunde, möjligtvis med undantag för Mathieu som fick fortsatt förtroende trots de mindre bra insatserna han stått för under säsongens gång. Lucho gav följande spelare förtroende från start:

Bravo
Alves – Piqué – Mathieu – Alba
Rakitic – Busquets – Sergi Roberto
Sandro – Suárez – Neymar

Bänk: Ter Stegen, Douglas, Bartra, Mascherano, Adriano, Munir och Gumbau.


Paco Jémez gjorde ett par förändringar från förlusten mot Betis och ställde upp med följande manskap:

Toño
Nacho – Castro – Llorente – Rat
Trashorras – Jozabed
Lass – Ebert – Bebé
Javi Guerra

Bänk: Juan Carlos, Dorado, Miku, Baena, Manucho, Embarba och Álex Campos.


Första halvlek

Rayo sparkar igång matchen och Barça sätter hög press direkt och vinner snabbt bollen. Sergi Roberto driver bollen genom offensiv planhalva och släpper bollen i sidled till Neymar som har oceaner av yta framför gästernas straffområde. Brassen kommer sånär fri mot Toño, men fälls och ordnar frispark i ett bra läge. Neymar tar själv hand om frisparken, men skjuter rakt i muren.

Rayo bjuder inledningsvis på stora ytor, vilket Barça utnyttjar. Sergi Roberto hittar ut till Rakitic som kommer i en djupledslöpning på vänsterkanten. Kroaten är helt fri med målvakten, men lyckas inte överlista Toño som räddar Rakitics skott med benet.

Efter knappt tio minuters spel passar Toño bollen rakt i gapet på Busquets, som snabbt får fram bollen till en fristående Suárez vid straffpunkten. Luisito förvaltar dock inte Rayos gåva utan Toño räddar återigen.

Rayo är inte helt ofarliga när de har bollen och det är framför allt Bebé som är väldigt aktiv på sin vänsterkant. Med kvarten spelad ordnar portugisen hörna till gästerna. Hörnan slås kort innan inlägget från Bebé kommer och Javi Guerra är först på bollen och stöter in den i mål. 1-0 till Rayo och en kalldusch för Barça som dessförinnan har missat två frilägen inom loppet av några minuters.

Strax efter målet kommer Rayo i ett nytt anfall, denna gång via Lass på högerkanten. Lass slår ett inlägg som landar på en Barçafot och Blaugrana kan ställa om. Neymar gör det bra och tar sig in i straffområdet där han faller efter en tröjdragning signerad Llorente. Brassen ropar efter straff, men domaren friar.

Ett par minuter senare dansar Neymar återigen runt i Rayos straffområde och är på väg att ta sig runt Llorente vid kortlinjen. Rayoförsvararen kapar dock brassen som återigen faller och den här gången kan inte domaren blunda för straffen. Neymar lägger upp bollen på straffpunkten och slår behärskat in kvitteringen för Barça. 1-1!

Kort därpå ligger bollen i gästernas nät igen, men Piqué som styrde in Neymars skott blåses helt riktigt av för offside. Minuten därefter smeker Busquets fram en perfekt boll till Sandro på djupet. 20-åringen hinner före sin försvarare och är i stort sett fri mot Toño. Hans mottagning är dock inte helt perfekt och han störs lite i skottögonblicket av en Rayoförsvarare som kastar sig efter honom bakifrån. Sandro lyckas därför bara få till en ordentlig snedträff som landar högt upp på läktaren.

Rayo fortsätter att ligga högt med sin backlinje och det finns mängder med yta framför Toño. Neymar trivs väldigt bra med ytorna som bjuds och fintar enkelt bort Nacho innan han avlossar bössan från en ganska snäv vinkel. Bollen smiter precis utanför stolpen och efter en halvtimmes spel är det alltjämt 1-1 på Camp Nou.

Strax därefter bjuder Neymar på stor show när han tunnlar Nacho i gästernas straffområde. Nacho sätter ut benet och fäller brassen när han är på väg förbi och domaren pekar på straffpunkten igen. Neymar sätter kyligt sin andra straff för kvällen och det är 2-1 till Barça!

Barcelona har skapat det mesta i matchen hittills, men Rayo är definitivt inte ofarliga och Barçaförsvaret ger bort hörna på hörna. Båda lagen ger varandra en hel del yta och matchen böljar därmed fram och tillbaka. Försvaret med Piqué och Mathieu i spetsen ser inte direkt ut att drypa av självförtroende och Bebé orsakar en hel del oreda i den darriga defensiven.

Strax före halvtid fälls Neymar ännu en gång i Rayos straffområde och av reprisbilderna att döma var det en solklar straff, men domaren väljer att fria. Innan domaren blåser av första halvlek hinner Sergi Roberto med att avlossa ett kanonskott som Toño på något sätt lyckas rädda. Barça går till halvtidsvila med 2-1 efter en underhållande första halvlek.


Andra halvlek

Rayo gör ett byte i halvtid när Nacho inte får fortsätta orsaka straffar utan ersätts av Dorado.

Barça sparkar igång andra halvlek och Rayo testar två distansskott inom loppet av en minut, men båda går en bra bit utanför. Guerra får en jättechans att kvittera fri mot Bravo, men chilenaren räddar. Barçaförsvaret darrar rejält och bjuder Rayo på ytterligare två jättechanser efter varann, men Bravo räddar båda gångerna. Gästerna trycker på ordentligt i inledningen av andra halvlek och sätter stor press på Barcelonas försvar, som ser ut som en riktig hönsgård.

Tio minuter in i andra halvlek får en för kvällen ganska misslyckad Sandro kliva av till förmån för Munir.

Barcelona löper gång på gång i djupet i det hav av yta Rayo lämnar bakom backlinjen, men lyckas inte hålla sig på rätt sida och blåses av för offside gång på gång. Neymar lyckas dock undvika offsidefällan vid ett tillfälle och har öppen gata mot mål. Brassen väljer dock att försöka hitta ut till Sergi Roberto som har löpt med på andra kanten, men passen fastnar på några hemåtlöpande Rayospelare.

Efter 69 minuter kommer Barça i ett nytt anfall och Neymar slår en pass snett inåt bakåt till Suárez som avlossar bössan direkt. Toño räddar, men släpper retur rakt ut. Neymar är först på bollen och stöter in den i nättaket. 3-1 till Blaugrana!

Minuten därpå bryter Busquets ett misslyckat uppspel från Rayo och nickar fram bollen till Suárez. Behöver jag säga att han har mängder av yta framför Toño? Luisito löper några meter in i straffområdet, är fri mot Toño, men släpper bollen i sidled till Neymar som bara behöver sätta fram foten för att peta in bollen i mål. 4-1 till Barcelona!

Med kvarten kvar att spela byter Lucho ut Busquets och in kommer Gerard Gumbau. Sekunderna efter bytet slår Neymar ett mycket väl avvägt inlägg mot Suárez vid bortre stolpen. Uruguayanen är för en gångs skull inte offside och stöter in bollen i mål. 5-1 och manitan är fullbordad!

Trots underläget har Rayo inte gett upp och inbytte Embarba utmanar Piqué i utkanten av straffområdet. Embarba fintar av katalanen som i sin tur slänger ut sina långa ben och kapar den 23-årige spanjoren. Rayo får frispark i ett bra läge, men Barça står pall och får undan bollen.

Det är mycket Rayo nu när matchen lider mot sitt slut. Gästerna kommer allt närmare en reducering och har ett par riktigt farliga lägen i hönsgården som ska föreställa Barcelonas försvar. Otur och oskärpa framför mål är egentligen det enda som gör att Rayo inte har fler mål i protokollet den här kvällen.

I den 86:e minuten kommer så tröstmålet för Rayo. Barçaförsvaret lyckas inte få undan bollen som studsar likt en boll i ett flipperspel fram och tillbaka innan den landar hos Jozabed som på något sätt lyckas få in bollen i mål bakom tio Barcelonaben. 5-2 till Barça och målet det känns rättvist med tanke på hur Rayo har ställt till det i Barcelonas försvar under hela andra halvlek.

När klockan tickar upp mot 90 minuter ställer Barcelona om via Suárez. Uruguayanen är i stort sett fri mot Toño som är väldigt långt ut. Istället för att försöka chippa bollen över Toño försöker Suárez passa Gumbau som har löpt med, men bollen fastnar på en hemrusande försvarare.

Inbytte Douglas får avsluta matchen med en rejäl snedspark som sånär dimper ner i eget mål. Domaren blåser av matchen och Barcelona har säkrat tre poäng. Härnäst väntar en resa till Vitryssland när Barça tar sig an BATE Borisov i CL på tisdag kväll.


Kommentar

Ett ord kan egentligen sammanfatta kvällens match. Kaos. Även om Barça skapade flest farligheter och borde ha gjort åtminstone två mål till i första halvlek hade man knappast kontroll på händelserna på plan. Försvaret var direkt uselt och det var ren tur att Rayo inte gjorde fler mål. Hade Madridlaget fått in kvitteringen i början av andra halvlek – och det var nära att de fick det – hade matchens utgång sannolikt blivit en annan.

Den här matchen blottade Barcelonas svagheter rejält och den absolut största svagheten är avsaknaden av spelidé. Eller okej, visst finns det en spelidé – att få upp bollen till anfallet och sen vänta och se vad som händer. Och visst funkar det när supertrion levererar, som Neymar verkligen gjorde i kväll. Men det råder en total disharmoni i de övriga lagdelarna och att se hur utveckligen har gått ifrån total kontroll till totalt kaos är oerhört frustrerande. Nu ska man visserligen ha i åtanke att de enda två spelarna som kan hålla i bollen och skapa lite kontroll är skadade, men det säger en del om hur det ser ut i Barcelonas trupp nu för tiden. Vill Lucho inte ha kontroll? Jag vet inte, men jag kan inte i min vildaste fantasi tro att han vill uppleva ett kaos likt i kväll igen.

Det är inget snack om att det var en underhållande match, målchanserna avlöste varandra i båda ändar av plan, men som culé är det vansinnigt frustrerande att se den totala bristen på kontroll som var så extremt påtagligt i kväll. Undertecknad hade hoppats på att få svar på en del frågor efter kvällens match och visst var det underbart att se Neymar briljera och ta så stort ansvar både offensivt och kreativt, men i övrigt känns det som att laget är en stor röra för tillfället.

Individuellt ser Barça ut att ha en del problem också. Mathieu har inlett säsongen svajigt och i dag drog han med sig Piqué i formdippen. Rakitic har letat efter formen hela säsongen och Suárez blandar och ger. När truppen är så tunn som den är och nyckelspelare skadar sig ökar pressen på spelarna och varje formdipp blir väldigt påtaglig. Det är uppenbart att Barcelona har problem och det är ingen mening att låtsas att allt är bra bara för att det blev vinst i kväll. Förhoppningsvis får Lucho kontroll på saker och ting och det snabbt, annars kan det bli ett par riktigt jobbiga månader framöver.


Bäst i kväll:

 +++ Neymar. Oerhört aktiv i första halvlek och tar stort ansvar i Messis frånvaro när det gäller att skapa lägen till sig själv och sina medspelare. Ordnar två solklara straffar, vilket egentligen borde ha varit fyra. Inblandad i samtliga mål och i princip allting som skapas framåt. Kombinerar show och skärpa perfekt i kväll. En gigant.

++ Claudio Bravo. Står för några helt avgörande superräddningar i början av andra halvlek när Rayo trycker på rejält framåt. Chilenaren strålar av lugn och självsäkerhet och är en stor anledning till att Rayo inte gör fler mål. En jätte mellan stolparna i kväll – som alltid.

+ Sergi Roberto. Canteranon tog plats på mittfältet och gjorde en mycket bra match. Sen han började få mer regelbunden speltid har utvecklingskurvan pekat spikrakt uppåt. Löper kopiöst mycket, slår underbara passningar och har ett väldigt bra driv med bollen. Duttar inte, utan kör bara på.Matchfakta

Mål:

0-1 Javi Guerra, min 15
1-1 Neymar, min 22 (straff)
2-1 Neymar, min 32 (straff)
3-1 Neymar, min 69
4-1 Neymar, min 70
5-1 Suárez, min 77
5-2 Jozabed, min 86


Gula kort: Piqué (Barcelona) och Dorado, Llorente (Rayo Vallecano)


Statistik

Bollinnehav: 50% – 50%
Skott: 14 – 22
Skott på mål: 9 – 8
Hörnor: 7 –10
Offside: 7 – 3
Regelbrott: 8 – 13Visca Barça!