Barcelona förlorade sin första match under Tata Martinos ledning mot Ajax i Amsterdam för ett par dagar sen och dras med en del skador och skavanker i truppen. Det finns givetvis spelare att stoppa in men kanske inte av samma dignitet som Xavi, Messi, Valdes, Alves och Puyol.

Men fortfarande har katalanerna ett starkt lag att mönstra med pjäser som Alexis – som spelat bra på senare tid, Fabregas och Neymar offensivt. Offensivt lider man så klart av att Messi är borta men det är snarare defensiven som är mest försvagat i och med Valdes, Alves och Puyols frånvaro.

En backlinje med Pinto, Montoya, Bartra, Piqué och Adriano känns inte omöjlig att passera i de chanser som kommer att dyka upp i matchen, men då gäller det att man har någon offensiv kraft och det leder oss osökt in på Athletic som just har ganska stora problem offensivt och speciellt allra längst fram.

Aduriz – som det egentligt enda hotet på högsta nivå – är avstängd och bakom honom så ser det fortfarande mörkt ut för den förväntade anfallare nummer två inför säsongen Kike Sola som dras med långvarig skada.

Unge Bilbaosonen Guillermo Fernández från Bilbao Athletic (B-laget) har plockats upp för att fylla tomrummet och har sett pigg ut men har en bit kvar till att kunna leverera på högsta nivå. Han har fått chansen från start bl.a. senast mot Malaga och hade en nick som räddades på mållinjen men annars så var han ganska osynlig. Men det är ganska svårt att komma in och spela ensam anfallare utan att ha spelat mer Segunda B-fotboll.

Annars är det Gaizka Toquero som återstår att spela som anfallare om man väljer att fortsätta med 4-2-3-1 som Valverde gjort under säsongen. Toquero gjorde en bra insats senast och var med och vände underläget 1-0 till vinst 1-2 på Solkusten utan att för den delen göra mål men han bidrog med sin oerhörda energi och kämpaglöd. Han ser även ut att ha förbättrat sin teknik för han gjorde det bra på små ytor vid ett flertal tillfällen vilket har varit hans största brist historiskt.

Gurpegi är tillbaka i truppen efter skada men frågan är om han går in i stället för San José i backlinjen eller om det blir Laporte och San José som senast. Ekiza skulle vara en värdefull spelare i en sådan här match med sitt markeringsspel och sin koncentrationsförmåga men han är återigen skadad eller i Valverdes frysbox. Lite oklart vilken status det är där, men både Ekiza och Etxeita är mycket bra försvarsspelare som inte får speltid just nu.

På Mittfältet finns det potential och spelare att rotera runt på och det faktum att Beñat inte platsar i laget just nu är ett tecken på att det finns mycket bra centrala alternativ med Rico och Iturraspe som gjort det bäst så här långt.

Det krävs mycket för ta tre poäng mot Barcelona men med lite effektivitet och fokus bakåt så kan det finnas en chans att rubba katalanerna. Vi får se vilken effekt förslusten mot Ajax har på lagets prestation imorgon. De är säkert sugna på att visa att det bara var en engångsföreteelse.

Aupa Athletic!