Ingen Leo Messi.
 
Strax innan avspark stod det klart att argentinaren inte skulle finnas med start. Dock inte på grund av skada (tack och lov), utan snarare för att vila upp sig inför helgens drabbning med Valencia. Ingen anledning till panik, alltså. Nedan följer den Messi-lösa startelvan i sin helhet:
 
Ter Stegen,
Semedo, Piqué, Umtiti, Digne
Rakitic, Sergio, Paulinho, Iniesta
Deulofeu, Suárez

 
I motståndarlägret gick mittbacksgeneralen Giorgio Chiellini och skadade sig under onsdagen, vilket innebar att Allegri tvingades stuva backlinjen. I slutändan föll valet på följande startelva:
 
Buffon
Barzagli, Benatia, Rugani
Cuadrado, Pjanic, Khedira, Sandro
Dybala, Higuain, Costa
 

 
Första halvlek:
 
Tålmodigt och uddlöst.
 
Frågan är om det behövs fler adjektiv för att beskriva Barcelonas första halvlek? Efter ett par, tre böljande inledningsminuter – där Juventus och Douglas Costa satte avtryck omedelbart – satte sig matchbilden, som innebar att katalanerna förhållandevis bekvämt trillade boll och lät matchen avlöpa. Allt för att till varje pris säkra krysset, såklart.
 
Men, den fungerande uppspelsfasen till trots var gästerna plågsamt oförmögna att nagla fast bollen kring Juventus straffområde, och följaktligen kunde italienarna ställa om. Bland andra Cuadrado och Costa kunde mycket väl ha gett sitt lag ledningen under loppet av de första 20 minuterna, men missade målet. I motsatt riktning skedde knappt någonting, med undantag för en Rakitic-frispark i den 22:a minuten som på något outgrundligt vis smet förbi samtliga spelare, och träffade Buffons vänstra stolpe.
 
Chansfattigt, alltså. Och på så vis skulle den första halvleken komma att avlöpa. Strax innan halvtidsvilan stresstestade Paolo Dybala Barça-försvaret med en dribblingsräd och ett avslut, men i övrigt lyckades Barça kontrollera händelseförloppet någorlunda.
 
Halvtid, och mållöst.
 
 
Andra halvlek:
 
Om den första halvleken var något av ett sömnpiller kom den andra halvleken att bli… Tja, ungefär likadan. Halvlekens inledande tio minuter präglades av ett stort, uddlöst Barça-bollinnehav, och inte förrän Messi byttes in i den 56:e hände ett skvatt. Först då lyckades katalanerna etablera spel på offensiv planhalva, och vaska fram ett par halvfarliga frisparkslägen signerade Messi.
 
Men, inte mycket mer än så. Låt vara att Lucas Digne bommade ett friläge i den 68:e minuten, men i stort var det offensiva risktagandet så gott som obefintligt. Inte heller italienarna lyckades skapa särskilt mycket, och bortsett från ett Costa-genombrott i den 83:e minuten – och Dybalas placering i den 92:a minuten som sånär letade sig i det främre kärring-krysset – kom även den andra halvleken att bli tämligen färglös.
 
Matchen slutade mållöst, och Barcelona vinner grupp D!
 
 
Reflektioner:
 
En relativt väntad matchbild.
 
Redan på förhand föreföll det troligt att Barça skulle prioritera gruppsegern framför skönspelet, och med Messi utanför startelvan förstärktes känslan ytterligare. Offensivt var slagkraften obefintlig, och hela tiden låg fokus på bollinnehavet snarare än på segern.
 
Det ska sägas att oförmågan att avsluta anfallen ledde till både en och två farliga Juve-omställningar – och att Juventus nog var närmare segern är Barcelona – men i stort tycker jag att Barça (sett till förutsättningarna) kontrollerade händelseförloppet på ett helt okej sätt. Såväl uppspelsfasen som försvarsspelet kändes helgjutet, och man kan inte annat än att konstatera att Valverde har byggt en stabil grund för Barça att stå på. De må vara uddlösa at times – men årets Barcelona klappar inte igenom. Detta är, naturligtvis, en enorm styrka.
 
 
Matchfakta:
 
Skott: 10 - 8
Skott på mål: 3 - 1
Bollinnehav: 38 - 62
Hörnor: 2 - 3
Gula kort: 2 – 4
Förseelser: 12 - 12