Dags för el derbi de la Ikurriña(mina ord) eller världens på läktarna mest vänliga derby. Bestäm själva vad ni vill kalla det. Det som är sant är att det är årets första baskiska derby.
 
För Athletic bär det i alla fall iväg österut till pintxons(ni som tror att tapas är något att hänga i julgranen, tänk om) huvudstad, Donostia.
 
Det är två lag med lite hattig form i ligan och med poängbehov som möter varandra i söndagens lunchmatch. Athletic är det lag av de två som är mest pressat, framförallt efter den usla ligastarten. Dock verkar man börja få ordning på spelet och framförallt på försvarsspelet. Dessutom verkar formen vara ordentligt på uppåtgående.
 
Efter att först ha dubblerat sina poäng förra helgen mot Villareal och sen fullständigt kört över hårdsatsande Paris Saint Germain i första halvleken i torsdagens Europa League match är det med rätt sorts humör(förlåt min ganska bedrövliga referens till den gamla eurodiscoslagdängan, jag skyller på min ålder) jag nu ser fram emot söndagens match mot Real Sociedad. Det som också känns betryggande är att inte nog med den totala utspelningen av PSG i första halvleken i torsdags så visade också laget upp förmågan att stänga matchen helt i andra halvlek.
 
Truppen el loco tar med sig till Donostia är följande:
 
Iraizoz, Toquero, Aurtenetxe, Amorebieta, San José, David López, Iturraspe, Llorente, De Marcos, Gabilondo, Raúl, Susaeta, Iraola, Iñigo Pérez, Gurpegi, Muniain, Javi Martínez, Ibai och Ruiz de Galarreta.
 
För mig innebär det en självklar uppställning där vi behåller laget från segern i veckan förutom att vi byter ut den avstängda Ekiza mot San José som nu är tillbaks efter att ha varit borta av personliga skäl, det skulle alltså innebära följande startuppställning:
 
                                        Iraizoz

Iraola             San José        Amorebieta    Aurtenetxe

                                            Javi Martínes                       
                      De Marcos

Susaeta                      Iker Muniain                 Gabilondo

                                       Llorente
 
Med Bielsas startuppställning är det lite svårt att rita in spelarna i en klassisk uppställning men idén är att De Marcos har ett något lägre utgångsläge än de tre framför honom men kommer i offensiven att kliva ut på högerkanten för att kunna slå inlägg och utmana vilket i sin tur leder till att vi får twå forwards i Susaeta och Llorente. Samtidigt ska han ta ett större defensivt ansvar och kunna täcka upp på högersidan när Iraola tar sig an offensiva uppgifter. Hans position är inte helt olik Gabilondos som har ett större ansvar defensivt på sin kant än vad Susaeta har, samtditigt som han också ska attackera när möjlighet ges för honom på vänsterkanten.
 
Ett typiskt exempel på det här är att 1-0 mot PSG gjordes på ett inlägg från högerkanten till Gabilondo medan 2-0 gjordes på ett inlägg av Aurtenetxe på vänsterkanten till Susaeta. Där hade Aurtenetxe klivit fram ordentligt i vetskapen att den gode Igor skulle täcka upp bakåt vid ett eventuellt bolltapp.
Så varför är jag nu på ”rätt sorts humör” inför matchen? Här kommer svaren:
  1. Lite tråkigt kanske men sen vi började spela med 4 försvarsskolade spelare i försvaret så har stabiliteten ökat väsentligt.
  2. Javi Martínes har börjat hitta rätt och hans roll liknar nu den han hade i U-21 EM där han var kung.
  3. Iker Muniain, han är så grym så grym. Han är överallt, han utmanar, han skapar ytor och han har börjat hitta passningar in i straffområdet som gör att hans medspelare ibland ser ut som levande frågetecken över att bollen har lyckats hitta in till dom i straffområdet. Om han sen börjar göra mål så vet jag inte riktigt vad jag ska säga, överjävlig är nog enda ordet.
  4. Igor Gabilondo. När Ander är tillbaks i full form så är Igor en bänkspelare och det accepterar han. Tills dess har vi en poängspelare som fattar vad Bielsa vill, inte alltid lysande men tar dom förnuftiga besluten
.
  1. Fernando Llorente. Han kommer att börja göra mål igen och då är vi oslagbara. Men till den dagen har vi en spelare som bidrar otroligt mycket offensivt med att få fast bollar på egen planhalva och fördela ut dom till spelare i fart.
 
Några få orosmoment finns såklart också:
  1. Real Sociedad har tagit poäng mot Barcelona två matcher i rad, seger i våras och oavgjort nu i höst. Barcelona är världens bästa posession-lag och Athletic bygger också sitt spel på stort bollinnehav sedan Bielsas inträde i klubben. Jag tror däremot att Athletic löser den gåtan eftersom man både har kunskapen och viljan att spela rakare än Barca. Ingen som skäms över att slå långt på Llorente även om det inte är förstavalet.
  2. I försvaret är nu presspelet nästan helt på plats däremot har positionsspelet en del kvar att önska. Som jag såg det så kom flera av PSGs ströchanser från att vi hade svårt att hitta våra positioner vid t ex frisparkar på mittplan. Det här är dock något som kommer att bli bättre för varje match.
  3. Markel Susaeta fortsätter att ta lite för många felbeslut. Missförstå mig rätt nu, hade det här varit förra säsongen så hade han varit på bänken och inte på någon lista alls men i år har el stilete varit suverän. En av Athletics mest begåvade spelare både fysiskt och tekniskt som tyvärr ibland har svårt att veta om han ska dribbla, skjuta, slå inlägg eller dribbla igen. Men om han fortsätter göra mål och använda sin gudabenådade högerfot till att slå inlägg och frisparkar som är vältajmade så kommer Iraola att fortsätta täcka upp för de eventuella felbeslut som kommer ibland.
  4. Sen har vi ju också Reals offensiva mittfält med Xabi Prieto, Aranburu, Griezmann och Agirretxe men eftersom jag tror att backlinjen tillsammans med Gorka tar hand om de tre kontringar de kommer att få så tror jag inte riktigt dom är ett hot.
 
Som ni märker så tror jag hårt på Athletic och även om det inte blir en seger så gråter jag inte blod om vi bara plockar en poäng så länge vi uppvisar god offensiv och stabilitet i försvarsarbetet(hönsgård undanbedes). Poäng utlovas dock!
 
Så klockan tolv föreslår jag att ni gör som hundratusentals basker(på Anoeta och runtom i landet) och jag och laddar upp med ordentligt med mat och en stor portion förväntan på att få se ett av europas för tillfället mest intressanta lag. Sen kan det vara OK att gå ut i den svenska höstsolen.
 
Unleash the fury of the red and white attack!
 
Aupa Athletic