Barcelona slipper långa resor till kyliga länder i CL-gruppspelet den kommande säsongen, utan får hålla sig till värmen i södra Europa. Det stod klart efter att gruppspelslottningen avgjordes i Monaco under torsdagskvällen.

Katalanerna lottades in i grupp D tillsammans med Juventus, Olympiakos och Sporting Clube de Portugal. Barça hade onekligen kunnat få en lättare grupp, men får ändå anses vara favoriter att gå vidare ur gruppen tillsammans med Juventus.

Det kommer dock inte att bli lätt. Ett nytt dubbelmöte mot Juventus, som ju slutade i en katalansk tragedi när lagen möttes i kvartsfinal i våras, kommer bli tufft. Det är dock en bra möjlighet till revansch efter att Juve körde över Barça i Turin.

Olympiakos och Sporting ser ut att bli lite enklare matcher på pappret, men det är inte där poängen fördelas. Valverde har ett förflutet i Olympiakos, som han tränade säsongerna 2008/09, 2010/11 och 2011/12. Den nuvarande Barçatränaren ledde grekerna till fina framgångar och vann dubbeln under sin första säsong som tränare. I Sporting hittar vi ett välkänt ansikte som ska försöka sätta stopp för Barça – Jérémy Mathieu, som anslöt till den portugisiska huvudstadsklubben gratis från Barça i somras.

Det blev en helt okej lottning för Barcelona, om än hyfsat svår, och vi har många roliga matcher att se fram emot under hösten.

Intressant kuriosa är att Barça har vunnit Champions League de gånger klubben har mött grekiskt motstånd i gruppspelet, vilket skedde säsongen 2005/06 och 2010/11. Förhoppningsvis håller trenden i sig även den här gången.

Barça inleder jakten på CL-guldet den 12 eller 13 september.