Du lämnade Celtic efter sju fantastiska säsonger. Hur kändes det när du fattade beslutet att flytta till Spanien?

"Jag hade bestämt mig innan den sista säsongen med Celtic, att jag ville flytta till ett varmare land. Nu trodde jag inte att det skulle bli en klubb som Barcelona, men när jag fick höra att dom var ute efter mig så tvekade jag inte en sekund."

Hur var det att gå från att vara den stora stjärnan i Celtic, till att bli en i mängden i Barca?

"Det var ganska skönt faktiskt. Jag var ju inte Celtic's största stjärna i sju år, men det fanns en period då supportarna inte var nöjda med mig, om mitt namn inte hade kommit med i målprotokollet. När jag kom till Barcelona så var det annorlunda.  Förväntningarna på mig var inte lika stora som i Skottland."

Ditt första Champions-leauge mål med katalanerna kom mot just ditt förra lag Celtic, ett mål som du valde att inte fira. Hur gick känslorna i det läget?
 
"Det handlade om respekt, jag kunde inte skrika ut mina känslor efter att ha gjort ett mål mot en klubb som jag representerade i sju år Men samtidigt så var jag nöjd över målet, det kändes skönt att göra mitt första mål för klubben."

Du åkte på en jobbig skada i ditt första el clasico, och du missade en hel del matcher. Hur gick tankarna?

"Dom första dagarna så funderade jag om jag skulle lägga ner min fotbollskarriär. Det handlade om en korsbandsskada, och det är inte lätt att handskas med såna skador. Jag var 35 år, och jag visste inte om jag hade orken att ta mig tillbaka. Jag satte mig ner med min familj, och vi tog ett gemensamt beslut. Jag skulle satsa på en comeback."

Barcelona är ju kända för sin fina ungdomsakademi. Vilken ung spelare fick du upp ögonen för under din tid i
klubben?


"Ja, men det var ju Messi. Vi såg ju direkt när han började träna med A-laget att han var något speciellt."

Utöver Xavi, som du alltid talat mycket väl om, är det någon annan som du fascinerats av?

"Hela Barcelona. Men jag väljer att lyfta fram Xavi eftersom han är en fantastisk spelare. Hans passningar, hans blick för spelet, hans bollbehandling. Han är en underbar spelare."

Det skrevs en hel del om att du och Eto inte kom överens så värsta bra. Fanns det någon sanning i det?

"Det var ju inget personligt, utan det handlade om att det fanns en konkurrens mellan anfallarna i klubben. Vi hälsade ju på varandra, men det var inte så att vi umgicks på fritiden."

Laporta var ju klubbens president under din tid, hur tyckte du att han skötte klubben?

"Det är bara att ta en titt på vad vi vann under Laporta, så det är klart att han gjorde något bra. Sen hur det såg ut ekonomimässigt, kan jag inte svara på."

Jag vet att du har fått svara på den här frågan ett antal gånger. Men hur var det att hoppa in i en champions leauge final, med 30 minuter kvar och spela fram till två mål i en match som ni sedan vinner med 2-1?

"Det är fantastisk att få chansen att spela en Champions League final, och kunna påverka matchbilden så som jag gjorde. Det har gått ett antal år nu, men folk brukar fortfarande komma fram till mig och hylla mig för min insats mot Arsenal. Jag var glad efter vår seger och förutom ett VM-guld, så finns det inget större än att vinna Champions League."