Fredrik Temmes från Chelsearedaktionen svarar på frågorna.

 
1. Barçafans och Chelseafans har en något ansträngd relation efter CL-semifinalerna lagen emellan 2009 och 2012. Vad var din första tanke när det stod klart att Chelsea lottades mot Barcelona?

– ”Åh nej, inte igen” var nog min första spontana tanke, dels med tanke på hur bra Barcelona har varit den här säsongen, men också just på grund av de de nämnda mötena - jag drömmer fortfarande mardrömmar om ”Øvrebø-matchen” 2009.

2. Hur är läget i Chelsea?

– Kämpigt. Conte är starkt ifrågasatt och formen är dyster. Dessutom hade åtminstone jag hoppats på mer övertygande värvningar än Barkley, Giroud och Emerson Palmieri i januarifönstret. Vi har åtminstone ryckt upp oss något resultatmässigt i och med ligavinsten i förra omgången. Då slog vi tabelljumbon West Brom med 3-0, och i fredags krossade vi Hull i FA-cupen med 4-0. Vi inledde säsongen bättre än vad jag hade förväntat mig, men det kan väl inte ha undgått någon att det har stormat rejält kring klubben den senaste tiden. Saken blir inte bättre av att möter både Manchester United och Manchester City (utöver dubbelmötet mot Barça) inom kort. Vi kommer att få kriga för att ta en Champions League-plats i år, och jag kommer vara nöjd om det så är det enda vi åstadkommer den här säsongen.

3. Antonio Contes framtid i London verkar vara ganska osäker. Det ryktas om att Barças forne tränare Luis Enrique kan ta över rodret kanske redan innan säsongen är över. Hur tror du att det här påverkar laget inför matchen mot Barcelona? Vad tycker du själv om Contes vara eller icke-vara i Chelsea och hur ser du på Luis Enrique som en möjlig ersättare till italienaren?

– En åttondelsfinal i Champions League mot Barcelona är ett så pass stort och prestigefyllt möte att jag inte tror att det påverkar spelarna nämnvärt, faktiskt. Gällande Conte är jag kluven - å ena sidan uträttade han närmast ett mirakel när han vann titeln med oss, och jag skulle vilja se lite välbehövlig kontinuitet på tränarposten. Å andra sidan har det under i princip hela hans tid hos oss tisslat och tasslats om att han inte trivs och vill lämna. Det går inte heller att ta miste på att hans nästintill maniska energi och passion vid sidlinjen varit som bortblåst på sistone. Något står inte rätt till, och jag är tämligen säker på att han lämnar oss som senast till sommaren. Eventuellt kan han stanna om han lyckas med något riktigt stort, som t.ex en (osannolik) Champions League-titel.

Hursomhelst tror jag inte att Luis Enrique är rätt man att ta över. Jag är inte övertygad om hans förmåga som tränare, trots att han vann trippeln med Barça. Hans tid i Roma var allt annat än imponerande. Dessutom är ju ”Lucho” känd som en hetlevrad och konfrontativ figur, så det känns inte som en ”match made in heaven” med Abramovich direkt. Jag ser hellre att t.ex Ancelotti återvänder för en andra sejour hos oss.

4. Vilken matchbild tror du att vi får se på Stamford Bridge? Hur kommer Conte formera sitt lag?

– Det råder för mig ingen tvekan om att Barça kommer att föra spelet på sedvanligt tiki-taka-vis. Conte kommer beordra sina mannar att sjunka djupt för att krympa ytorna ”mellan linjerna”, och sedan satsa på de blixtsnabba omställningarna som vi var så bra på framför allt förra säsongen. Det lär bli tätt, låst och jämnt. Sannolikt avgörs matchen tack vare en individuell prestation eller på grund av ett misstag.

5. Vad är Chelseas främsta vapen för att kunna ta hem segern på tisdag?

– Eden Hazard. Hans betydelse för oss den här säsongen kan inte betonas nog. Belgaren har burit laget på sina axlar, och dess prestation korrelerar oftast med hans - spelar han bra så spelar Chelsea bra. Har han en sämre dag funkar inte vårt spel alls. Nyckeln till seger är att han kommer upp på den förtrollande nivån som bara han i blå tröja kan. Ges han för stora ytor och tillåts få upp farten rättvänd så kommer Piqué & Co att få det svettigt i de bakre leden.

6. Vilka svagheter ser du i Barcelona som Chelsea bör försöka utnyttja?

– Traditionellt sett är ju Barça svaga på fasta situationer, och det är väl giltigt även den här säsongen. Även om vi inte är något ”tjonglag” med jättar på varje position så är vårt ordinarie manskap alltjämt ett hot på fasta situationer. Jag är övertygad om att våra hetaste chanser kommer att komma i samband med hörnor och frisparkar - i synnerhet om Willian och Marcos Alonso kan utnyttja sina välkalibrerade frisparksfötter. Ett hett tips till Valverde vore också att inte låta Azpilicueta måtta crossbollar ämnade för Álvaro Moratas panna. Deras samarbete har varit närmast telepatiskt den här säsongen, och visar Morata sig från sin bästa sida så har han ytterst få övermän i luftrummet.

7. Det finns redan några före detta Barçaspelare i Chelsea, men om du fick plocka en spelare från Barças nuvarande trupp till Chelsea, vem skulle det bli och varför?

– Det självklara (och det oerhört förutsägbara) svaret är Lionel Messi. Även om jag brukar ställa mig på Cristiano Ronaldo-sidan i debatten om världens bäste spelare så måste man erkänna att Messi spelar på en helt egen nivå just nu. Maken till matchvinnartyp får man leta efter. Dock brukar han ha det motigt i matcherna mot oss, och jag hoppas att det fortsätter så i detta dubbelmöte. Annars tror jag att Sergi Roberto med sin mångsidighet hade tillfört en hel del till vår trupp, så det är inte överraskande att Conte ville ha honom i somras.

8. Slutligen. Hur slutar matchen? Och vilket lag tror du går vidare från dubbelmötet?

– Jag tror att vi kan få till ett målsnålt kryss eller vinna med uddamålet på tisdag. Så säg... 2-1? Det är värt att komma ihåg att Chelsea inte har förlorat på de sju senaste matcherna mot Barça (två vinster och fem oavgjorda). Magkänslan säger ändå att katalanerna drar det längsta strået i den avgörande matchen på Camp Nou.
Stort tack till Fredrik som tog sig tid att svara på våra frågor. Väl mött i kväll!