En av den sjätte ligaomgångens mest intressanta matcher spelas på El Madrigal när Atlético de Madrid ställs mot Villarreal. Båda klubbarna är på jakt efter att förstärka sin position i tabellen, men då gäller det också att vinna lördagskvällens tillställning. Hemmalaget har spelat in 13 av 15 möjliga poäng så här långt samtidigt som Atlético ligger en poäng efter i ligatoppen. Båda lagen vann sina respektive matcher i samband med den nyligen avslutade veckoomgången, men så här långt har Atlético haft ett betydligt tuffare spelschema. Helgens ligamatch blir också ett återseende för många av spelarna i de båda lagen. Först och främst återvänder Luciano Vietto till El Madrigal efter att ha flyttat till Atlético under sommarens övergångsfönster. Samma sak kan sägas om Óliver Torres, men han var på lån under en kort period och hade en halvt lyckad period i klubben. Utöver det började Diego Godín sin spelarbana i Spanien i just Villarreal innan han gick vidare till Atlético. Å andra sidan får Léo Baptistão spela mot Atlético som alltjämt äger hans ekonomiska rättigheter trots att han är utlånad till Villarreal. Däremot kommer vi inte få se Sergio Asenjo (på väg tillbaka efter en korsbandsskada som han ådrog sig mot just Atleti i våras) och Adrián som dras med en skada. 

En match med två lag som har en mycket definerad spelstil, men som också särskiljer sig väldigt mycket i just det avseendet. 

STOR OMSÄTTNING I CASTELLÓN
Villarreal är en välskött förening med ordning och reda såväl på som utanför planen. Castellón-klubben har dessutom till skillnad från många andra spanska klubbar väldigt god koll på den egna ekonomin där man sällan överskrider sina begränsningar. Klubben är inne på sin 17:e säsong i Primera División sedan den andra uppflyttningen i samband med millenieskiftet och med undantag för säsongen 2012-2013 (då Radamel Falcao skickade ner ubåtarna i Segunda División) har man etablerat sig inom den spanska toppfotbollen under de senaste 15 åren. Under alla dessa säsonger har man slutat på ”fel sida” av tabellen vid endast fyra tillfällen och därefter också åkt ut hälften av dessa gånger. Efter att ha etablerat sig i Primera División i början av 2000-talet har klubben som ligger i en stad med ungefär 50,000 invånare växt successivt. Det gäller inte bara sportsligt utan även som institution där Villarreal idag kan räkna sig som en av de spanska ungdomslandslagens främsta representanter på olika nivåer.

Förutom att ha byggt ett mycket välfungerande scoutingnätverk i framförallt Sydamerika som i mångt och mycket låg till grund för klubbens framgångar i mitten av förra decenniet har man numera också en välfungerande ungomdsutveckling som framförallt börjat visa sig på allvar under de senaste åren. Det långsiktiga arbetet med att ta fram egna produkter har gjort att en redan existerande identitet har stärkts ytterligare. Flera av de bärande spelarna i laget är hemvävda och har en stark koppling till klubben. Därefter jobbar man med att ta in spelare utifrån med hjälp av sitt scoutingnätverk som varit starkt koncentrerat på Sydamerika genom åren, men som idag också sträcker sig mot flera delar av Europa.

Trots de goda förutsättningarna förblir Villarreal just Villarreal. När ekonomiskt starkare klubbar knackar på dörren och erbjuder övergångssummor som bara blir mer och mer bisarra i denna TV-pengarstyrda era är det inte mycket man kan göra än att sälja. I och med att Sergio Asenjo drog på sig sin tredje korsbandsskada i samband med mötet mot Atlético i våras tvingades klubben ge sig ut på övergångsmarknaden för att hitta en ersättare. Svaret blev mycket talangfulle Alphonse Aréola på lån samtidigt som Mariano Barbosa ersatte Juan Carlos som back-up mellan stolparna. I försvarslinjen köpte man loss Víctor Ruíztog man en chansning med Daniele Bonera. Den stora renoveringen kom dock på annat håll. Under sommarens övergångsfönster har man förlorat stora delar av sina anfallslinje. Till att börja med köpte Atlético loss Luciano Vietto för €20 miljoner samtidigt som Denis Cheryshev återvände till Real Madrid och Joel Campbell fick göra detsamma, men i hans fall blev det en återkomst till Arsenal. Samtidigt som kadebenägne Giovani Dos Santos lämnade för Major League Soccer och Los Angeles Galaxy fick Ikechukwu Uche fortsätta sin spelarkarriär i Tigres UANL. Klubben klarade inte heller av att förlänga Gerard Morenos kontrakt vilket gjorde att man slutligen skickade iväg honom till Espanyol för att inte gå miste om en övergångssumma nästa sommar. Utöver det fick varken Cani (som lämnat för Atleti efter ett bråk med Marcelino) eller Hernán Pérez fortsätta spela sin fotboll i Castellón vilket sedemera innebar nya destinationer även i deras fall. Denis Suárez köptes loss från Sevilla och kan bli väldigt bra med tiden. Svaret på den enorma omsättningen i anfallslinjen blev att man riktade in sig på spelare som både lyckats, men också misslyckats i sina respektive klubbar.

Villarreal köpte loss ”los Samus” (Samu Castillejo och Samuel García) som de så populärt kallas i spansk media för ungefär €16 miljoner. Man investerade ytterligare €10-12 miljoner i Roberto Soldado och lånade dessutom in Adrián och Léo Baptistão. Två minst sagt välkända ansikten i röd-vitrandiga kretsar. Den fjärde anfallaren blev Cedric Bakambu som gjorde en fin säsong i Turkiet efter att ha misslyckats att leva upp till sin potential i Sochaux dessförinnan.

FIN SÄSONGSINLEDNING
Trots den stora renoveringen i spelartruppen har Villarreal startat säsongen på ett enastående sätt och ligger i dagsläget på en imponerande tredjeplats. Det har visserligen bara gått fem omgångar av årets ligaspel, men Marcelinos manskap plockar poäng och positionerar sig för vad som mycket väl kan bli en framgångsrik säsong när man jämför det med exempelvis Valencias och Sevillas problem så här i inledningen. Villarreal inledde med att spela oavgjort mot nykomlingen Real Betis i ligapremiären på Benito Villamarín och även om man hade chanser att avgöra tillställningen, främst via kontringar, kan slutresultatet betraktas som relativt rättvist med tanke på Betis spelövertag. Därefter tog man sin första ligaseger hemma på El Madrigal mot Espanyol, men den kom efter en stark avslutning.

Man gjorde en ganska dålig första halvlek och hade problem med katalanerna långt in i matchen, men vändningen kom under de sista 20 minuterna där man också upptäckte en helt ny anfallskombination som Marcelino kommer kunna ha nytt av under säsongen. Soldado-Bakambu gjorde det riktigt bra ihop och vände på resultatet i Villarreals favör. Det var en ganska spektakulär avslutning på matchen.

I den efterföljande ligaomgången reste man till Los Cármenes för att ta sig an Granada, men särskilt mycket till spel blev det inte i första halvlek. Så fort Villarreal satte någorlunda press på andalusiernas backlinje lyckades man också vaska fram målchanser som sedemera konverterades i mål. Två av de tre målen som gjordes i andra halvlek kom i inledningen och innebar att Granada skulle få mycket svårt att komma tillbaka från underläge. Det var inte långt borta från en kvittering när Granada sedemera satte igång en offensiv för att få med sig åtminstone en poäng, men Villarreal kontrade in 1-3 i de absoluta slutminuterna och vann även den matchen.

Marcelinos manskap vann mot Athletic Club i förra helgen och gjorde det i stil när domaren hade blåst i sin pipa. Slutresultatet skrevs till 3-1 i hemmalagets favör, men det skall också sägas att gästerna genomförde en hel del rotationer där framförallt anfallsduon Airtz Aduriz och Raúl García inledde på bänken. Det blev dock en dyrköpt seger eftersom båda anfallarna skadade sig. Soldado utgick med en muskelskada och Bakambu skadade fotleden. Däremellan förlorade man mot Rapid Wien i den österrikiska huvudstaden när UEFA Europa League drog igång sitt gruppspel, men där finns det alltjämt tid att reparera skadan. Rotationer var det ja, det var precis vad Marcelino bestämde sig för när Samu Castillejo och Samu García återvände till La Rosaleda i onsdags.

Det var en minst sagt reservbetonad startelva där Antonio Rukavina tog hand om Marios plats till höger och spanjoren spelade som mittback (!) ihop med Éric Bailly. Bruno Soriano saknades centralt på mittfältet. Anfallsparet var minst sagt välkänt för Atleti-supportrarna (Adrián-Léo Baptistão), men även den här gången gick en av anfallarna sönder. Trots alla dessa förändringar och motgångar vann man med uddamålet mot Málaga (som alltjämt inte har gjort mål i ligaspelet!) och därmed spelade man in sina 13:e poäng av 18 möjliga så här långt.

TRUPPEN
Areola, Barbosa; Mario, Rukavina, Víctor Ruíz,, Eric Bailly, Jaume Costa, Jokic; Pina, Manu Trigueros, Bruno Soriano, Denis Suárez, Samuel García, Jonathan Dos Santos, Samu Castillejo, Nahuel; Soldado, Léo Baptistão

LÄGET I VILLARREAL
Villarreals säsongsinledning har visserligen varit väldigt positiv ur resultatmässigt bemärkelse, men klubben har också dragits med diverse skadeproblem vilket också gör att vissa spelare inte är tillgängliga för spel på lördag. Förutom de långtidsskadade Asenjo och Musacchio som båda gick sönder under förra säsongen, grusades Bakambus fina inledning på säsongen förra helgen när han stukade fotleden mot Athletic. En närmare undersökning som genomfördes under fredagen visade att fransmannen kommer bli borta i ungefär fyra veckor. I den senaste matchen mot Málaga drog Adrián på sig en muskelskada, men i hans fall handlar det om en betydligt kortare viloperiod. 27-åringen kommer dock inte spela mot Atlético som en försiktighetsåtgärd då han hade problem med exakt samma skada under stora delar av fjolårssäsongen. Det här bekräftades av Marcelino i onsdags. Däremot tyder mycket på att Soldado spelar mot Atlético efter att ha skakat av sig sina skadekänningar som också uppkom i samband med förra helgens ligamatch. Villarreal har visserligen en dag mindre vila än Atlético, men man har också möjligheten att ställa ett bra lag på banan på lördag. Areola kommer förstås vakta målet. Framför sig kommer fransmannen att ha en fyrbacsklinje med Mario på högerbacken samtidigt som Víctor Ruíz och Bailly bildar mittlås. Jaume Costa spelar till vänster. Man spelar i vanlig ordning 4-4-2 där Nahuel antagligen går in till höger, men det finns även andra alternativ just där. Exempelvis Samu García. Bruno styr i vanlig ordning det mesta på Villarreals centrala mittfält samtidigt som han är uppbackad av antingen Jonathan Dos Santos (som dragits med skadekänningar) eller Manu Trigueros. Samu Castillejo väntas spela till vänster. Léo Baptistão får spela mot Atlético trots att han alltjämt tillhör den spanska huvudstadsklubben och han gör det antagligen ihop med Soldado.

ÅTTA VIKTIGA DAGAR FÖR ATLÉTICO
Den spanska huvudstadsklubben är inne i en väldigt intensiv period där matcherna, vare sig det rör sig om ligaspelet eller UEFA Champions League, duggar tätt. Lagets fina säsongsinledning innan landslagsuppehållet följdes upp av en ganska tung förlust mot Barcelona, men sedan dess har Simeones manskap vunnit tre raka matcher och fortsatt se väldigt bra ut i defensiven. Undertecknad kan själv tycka att det finns ett antal smådetaljer att förbättra i försvarsspelet för att det skall se riktigt bra ut, men faktum är att Atlético bara har släppt in två mål på sex tävlingsmatcher. Ser man dessutom ännu längre bak i tiden så har Atleti bara tvingats kapitulera fyra gånger på de 15 matcherna man spelat sedan försäsongen drog igång i början av juli. Det får stå där som en parentes. Så här långt kan man också konstantera att Simeones manskap haft det svårare resultatmässigt på bortaplan än hemmaplan, men många av matcherna har också varit av olika karaktär. Den senaste ligasegern mot Getafe såg ut att bli en väldigt komfortabel historia i inledningen, men i andra halvlek fick de röd-vitrandiga jobba riktigt hårt för att få med sig tre poäng. Simeone roterade ganska friskt mot ”Los Azulones” och gav chansen till Stefan Savic, Guilherme Siqueira, Yannick Carrasco och Saúl. Slutresultatet blev visserligen det önskade, men det var långt ifrån någon större insats av de röd-vitrandiga som mest riktade in sig på att konservera energi. Det var inte förränn Tiago kom in i andra halvlek som laget i viss mån fick tag i bollen igen. Den gången gav inte rotationerna något större utslag spelmässigt och även om Simeone helst av allt inte vill hålla på med den typen av övningar så vet han att det är den enda vägen för att kunna utmana Barcelona och Real Madrid i det långa loppet.

Den kommande veckan innan landslagsuppehållet är också en viktig period för att kunna etablera ett försprång till sina rivaler. Fokus ligger förstås på Villarreal-matchen, men den spanska huvudstadsklubben har också en viktig match mot Benfica i UEFA Champions League nästa onsdag och därefter stundar ”El Derbi Madrileño” på Vicente Calderón. När man ställs mot tre motståndare av den kalibern inom loppet av åtta dagar blir det en självklarhet att rotera i truppen för att få ut maximalt av sina spelare. Fördelen den här gången är att man spelar två av matcherna på hemmaplan, men den mest intressanta i nuläget avgörs på El Madrigal. Det är en plats som Atlético inte är särskilt populär på. Det brukar ofta bli ganska intensiva matcher med en hel del att prata om efteråt, som exempelvis när Fabiano Eller avgjorde mot Castellón-klubben 2006-2007 då Guille Franco låg på marken inne i straffområdet och upphävde offsiden. När Villarreal åkte ned i Segunda División vädjade flera spelare på lagets bänk till såväl Diego Godín (som representerade Villarreal i tre säsonger), Filipe Luís och Radamel Falcao att inte gå till anfall eftersom ett oavgjort resultat höll kvar Villarreal i Primera División och Málaga redan hade gjort mål i parallellmatchen (de slogs då för spel i UEFA Champions League med Atlético). Samtliga ignorerade dessa tillrop och det hela slutade med att Atleti vann med 0-1 i slutminuterna vilket sedemera gjorde att Villarreal fick spela nästkommande säsong i Segundan.

TRUPPEN
Moyà, Oblak; Juanfran, Jesús Gámez, Godín, Giménez, Savic, Filipe Luís,; Tiago, Gabi, Saúl, Thomas, Óliver Torres; Griezmann, Fernando Torres, Jackson Martínez,, Correa, Vietto

LÄGET I ATLÉTICO
Simeone har hela spelartruppen förutom Koke tillgängling inför mötet med Villarreal. Canteranon återhämtar sig alltjämt från sin muskelskada som han ådrog sig förra helgen och i nuläget är det även oklart om han hinner tillbaka i tid för årets första stadsderby. Det faktum att resten är friska och tillgängliga för spel gör att Simeone har gott om alternativ, men i samma veva tvingas han också lämna vissa spelare utanför spelartruppen. Det är något som Siqueira, Carrasco och Lucas tvingas erfara den här gången då ingen av de finns med i den 18-mannatrupp som argentinaren presenterade under fredagen.

José María Giménez fick vila i mötet med Getafe och fick avbryta onsdagens träning p.g.a. känningar i vänster vad, men har tränat på som vanligt med hjälp av kinesiologitejp under torsdagen och fredagen. Han ska inte ha några problem att medverka i helgens ligamatch. Däremot har det varit en del frågetecken för hur Atlético skall ställa upp i anfallet.

Det faktum att Simeone kan räkna med många olika alternativ i anfallslinjen gör också att matchtypen blir avgörande för vem som startar och vem som får vänta på sin chans från bänken. I torsdags testade han tre olika anfallskonstellationer där Ángel Correa och Antoine Griezmann flankerade Jackson Martínez som ensam anfallare i vad som var en anfallstrio. Därefter provade argentinaren med två anfallare i form av Griezmann-Fernando Torres. Innan träningen var över hade han också testat Jackson Martínez ihop med Luciano Vietto. Fredagens förmiddagsträning avslöjade dock mer kring en potentiell startelva. Cholo provade med Jackson Martínez ihop med Griezmann vilket i så fall lämnar Fernando Torres på bänken.

Jan Oblak kommer att stå i mål på sedvanligt manéer, men en annan märkbar förändring som väntas ske i startelvan mot Villarreal är att Jesús Gámez tar över högerbacksplatsen samtidigt som Juanfran förpassas till bänken. Att Cholo vill rotera Juanfran beror på att Atleti har två mycket svåra matcher i nästa vecka samtidigt som den spanske landslagsmannen är den mest använda spelaren i truppen så här långt under säsongen. Diego Godín utgör mittlåset ihop med José María Giménez samtidigt som Filipe Luís återvänder för att spela till vänster i backlinjen. Simeone lovordade Tiago under sin presskonferens efter segern mot Getafe och portugisens betydelse var uppenbar när han klev in efter drygt 65 minuters spel senast. Han återvänder förstås till startelvan och spelar ihop med lagkapten Gabi på mittfältet. Óliver Torres tar en av platserna på kanten om Atleti väljer att spela med just 4-4-2 samtidigt som Saúl tar den andra. På topp spelar redan nämnda duon Antoine Griezmann ihop med Jackson Martínez.

Fernando Torres som har gjort fem mål på nio tävlingsmatcher mot Villarreal får därmed vänta på sin chans från bänken, men tanken är nog att kasta in ”El Niño”, Correa och möjligtvis Vietto när hemmalaget börjar tröttna. Då lär vi nog få se någon av de tidigare nämnda konstellationerna som Atleti tränade med i torsdags. 

DATUM: Lördagen den 26 september 2015
MATCHSTART: 20:30
SPELPLATS: El Madrigal, Vila-Real
KAPACITET: 24,890 åskådare
PLANEN: 105 x 68 m
DOMARE: David Fernández Borbalán (Almería, Andalusien) är affärsman och har dömt i Primera División sedan 2004. Mötet mellan Villarreal-Atlético de Madrid blir hans 177:e tävlingsmatch som domare i Spaniens finrum.