Medan Barcelona toppar ligan med 65 poäng, kämpar Las Palmas i botten av tabellen för att klara sig kvar i den spanska toppligan. De gula kanarierna har samlat 19 poäng hittills och befinner sig under strecket. 

Barcelona
Efter två oavgjorda matcher i början av februari, verkar det ha vänt för Barcelona och söndagens uppvisning mot Girona bådar gott inför fortsättningen. Till dagens match är Jordi Alba avstängd då han drog på sig en varning i helgen. Pique som byttes ut mot Girona, verkar ha återhämtat sig men det troliga är att Valverde låter katalanen vila mot Las Palmas och i stället använda sig av Vermaelen. Semedeo skadade sig i helgen och kommer vara borta från spel i upp till fem veckor. Luis Suarez är en varning från avstängning och frågan är om Valverde vågar spela med uruguayanen med tanke på matchen mot Atletico Madrid på söndag. 

I presskonferensen berättade Valverde att han och laget fokuserar just nu på matchen mot Las Palmas och laget vill ha med sig alla tre poängen för att behålla avståndet ner till konkurrenterna. Valverde förväntar sig en tuff match mot Las Palmas och menade på att Las Palmas försvarsspel har förbättrats under den senaste tiden. 

Las Palmas
Den största nyheten kring Las Palmas är att egenprodukten  Jonathan Viera lämnade laget för cirka tio dagar sen för att fortsätta sin karriär i Kina. Klubben sparkade Manolo Marquez  strax innan jul och därefter tog Paco Jemes över laget. I den åtta matcherna under Paco, har laget plockat med sig två vinster, två oavgjorda och fyra förluster. Ur positiv synvinkel kan man se att laget har lyckats hålla nollan i tre av de fyra senaste matcherna vilket har definitivt stärkt självförtroendet hos spelarna inför fortsättningen. 

Förväntningar
Valverde har visat under säsongen att varje match är viktig för honom då han inte underskattar sina motståndare, men en del skador och avstämningar tvingar honom att ändra i startuppställningen. För första gången denna säsong spelade kvarteret Messi, Suarez, Dembele och Coutinho och alla vet resultatet men min gissningen är att Valverde kommer vila Suarez med tanke på tungviktsmöte mot Atletico om ett par dagar. Det bästa scenariot är att Barcelona tar ledningen i första halvlek för att kunna accelerera i början av andra och avgöra matchen tidigt så att laget kan spela av resten av matchen. Det är dags för Barcelonas dyraste värvningarna Dembele och Coutinho att visa upp sig och hjälpa laget mot en nya La Liga-titel.