Frågan är dock om katalanerna får en enkel resa mot vidareavancemang? Spartak i ett kyligt Moskva är ingen önskemotståndare – och ryssarna spelar dessutom med kniven mot strupen.
Vid förlust är drömmen om CL-åttondelsfinal död för den här gången.
Och inte ser det ljusare ut i ligaspelet. Redan efter 16 omgångar har ligafemman Spartak tio tunga poäng upp till antagonisten och serieledande CSKA Moskva.
Vill du ha en enkel analys? Spartak släpper in lite för många mål.
Samtidigt som laget gjort flest mål i ligaspelet har man också läckt mer bakåt än konkurrenterna. Det har även visat sig i Europaspelet.
Vad som talar för Spartakpoäng? Historiken. Tidigare har Barcelona gästat det enorma landet i öst sex gånger – fem gånger har matcherna slutat oavgjort. Barcas enda seger kom mot Lokomotiv – för tio år sedan.  
- Ja, ryska lag har gjort det svårt för oss, historiskt sett. Dessa dagar kan man inte vinna någon match enkelt i Champions League, säger Barcelonamanagern Vilanova.
När lagen möttes i årets CL-premiär skakade Spartak katalanerna på Camp Nou. Moskvalaget ledde med tjugo minuter kvar – innan Messi via två mål räddade hemmalagets ansikten.  
- Vår grupp är väldigt tuff och svår. Det finns inga lätta matcher. Vi har stor respekt för Spartak och jag tror att det kommer bli en svår match, precis som den på Camp Nou.

Nu går Barcelona in i en hektisk period med tre matcher på sju dagar – förutom kvällens möte mot Spartak: Levante (b) på söndag och Alavés (h) onsdag 28 november i cupen. Barcelona landade i Moskva under måndagen – och Alex Song anlände i stor och till synes varm ”ryssmössa”.
Med på planet fanns även Carles Puyol – kaptenen som gjorde comeback i helgens ligamatch efter skadan han ådrog sig i början av oktober.
Och Tito Vilanova menar att det är viktigt att ”Puyi” nu åter finns tillgänglig.
- Det är viktigt för hans defensiva kvalitéer, men speciellt för allt som han ger till laget, säger Barcelonamanagern enligt klubbens hemsida.
I övrigt saknar laget skadade duon Marc Bartra och Alexis Sanchez.
- Vi går för segern mot Spartak så att vi kan bli klara, men om vi inte vinner så har vi en match kvar på Camp Nou …, säger Tito Vilanova under den presskonferens som hölls kvällen före match.
Tito talade sig, precis som inför hemmamötet med Spartak, varm inför motståndartränaren Unai Emery, tidigare Valencia.
- Vi känner Emery väl och han ställer alltid till svårigheter för oss. Han är en manager som alltid står för väldigt organiserad defensiv och offensiv.
Barcelonatruppen: Valdés, Pinto, Alves, Piqué, Fàbregas, Puyol, Xavi, Villa, Iniesta, Messi, Jonathan dos Santos, Mascherano, Sergio Busquets, Pedro, Jordi Alba, Montoya, Song, Tello, Oier, Sergi Roberto, Deulofeu.


OBS! Avsparkstiden 18.00 (Viasat Fotboll direktsänder).

FAKTA/SÅ GÅR BARCA VIDARE I KVÄLL:
Vid seger: Helt klart för åttondelsfinal, oavsett hur det går mellan Benfica-Celtic.
Vid oavgjort: Om även Benfica-Celtic slutar med kryss så är Blaugrana vidare. Men inte som klar gruppetta (det avgörs i så fall i sista gruppspelsomgången). Om Celtic vinner i Portugal är Barca vidare via kryss i Moskva.
Endast seger gäller för Benfica och Spartak i kväll. Det återstår sedan ytterligare en omgång i gruppspelsfasen.