Tidigare möten

Real Sociedad har traditionellt haft det svårt på San Mamés. Senast laget vann en ligamatch där var säsongen 00/01. På 65 ligamatcher har gästerna från San Sebastián bara vunnit 11 gånger i katedralen. Kvällens match blir också det sista derbyt mellan lagen på denna klassiska fotbollsmark, som kommer att börja rivas i maj eller juni.

Istället kommer framtida derbyn att spelar på San Mamés Barria (baskiska för ny), som förväntas stå tillräckligt färdig i oktober för att kunna fungera som fotbollsarena. Helt färdigbyggd kommer arenan dock inte att vara förrän sommaren 2014. San Mamés Barria ligger bara ett solrosfröskal-kast bort från den nuvarande katedralen och kommer att ta strax över 53000 åskådade, vilket gör att klubben står i begrepp att ta emot ungefär 7000 personer som länge väntat på att bli socios (ägare/medlemmar) i klubben.

I fjol vann Athletic sin hemmamatch mot de blåvitrandiga efter två mål av Susaeta, men tidigare denna säsong var det laget från Gipuzkoa som vann med 2-0. Hur matchen än slutar kan vi räkna med att det blir en fotbollsfest på en helt fullsatt arena, då de få biljetter som släpptes till allmänheten snabbt sålde slut efter att fotbollsälskare köat i mer än ett dygn utanför såväl San Mamés som Anoeta.

Hemmalaget: Athletic Club

Tränaren Marcelo Bielsa gör sin 100:e match i laget. Totalt sett har Athletic vunnit mer än det förlorat under argentinarens styre, men om bara ligamatcher räknas med ser inte statistiken lika bra ut. Bielsa själv har i veckan på en presskonferens konstatera att hans ”tränargärning i klubben hittills måste betraktas som negativ” och att han ”inte på ett adekvat sätt hanterat de mänskliga resurser som klubben ställt åt hans förfogande”.

Athletic har en poäng på de tre senaste matcherna och det börjar bli bråttom för Bielsa att förändra lagets resultat innan supportrarnas tålamod helt tar slut. Tyvärr för Bielasas del så har Athletic under senaste tiden haft en riktigt lång skadelista. Förutom den långtidsskadade duon Iñigo Pérez och detta års förväntade genombrott Ruiz de Galarreta, har hela sex spelare missat en stor del av veckans träningar.

Medan De Marcos, Muniain, Amorebieta och Llorente lyckats återhämta sig tillräckligt för att bli uttagna i matchtruppen, har varken Ekiza eller Gurpegui hunnit återhämta sig. Ekizas fotledsskada efter överfallet från Atléticospelaren Cebolla Rodriguez verkar svårläkt och lagkaptenen Carlos Gurepgui har återigen fått lägga sig på operationsbordet för ett mindre ingrepp i sitt tidigare så skadade vänsterknä. Oklart hur stor del av den återstående säsongen han därmed kommer att missa.

Skadesituationen, de usla resultaten, det faktum att Athletic släpper in näst mest mål i serien och att Amorebieta lämnar om Bosmanfall till sommaren har gjort att Athletics president Josu Urrutia i media tvingats försvara varför han inte köpte en klasspelare som Natxo Monreal när Málaga i ekonomisk kris under senaste transferfönstret erbjud honom. Istället har det lägligt nog ploppat upp medieuppgifter att Athletic tagit kontakt med mittbacken och Lezamaprodukten Xabi Exteita som med ett utgående kontrakt gör succé i Segundalaget Elche. En välkommen värvning som verkar ligga i röret, således.

Tyvärr är det inget som idag förstärker Athletics trupp, tunnare än önskvärt med de skador som listats ovan. Bielsa har helt enkelt tagit ut alla friska spelare han har tillgängliga: Iraizoz, Toquero, Aurtenetxe, Laporte, Amorebieta, San José, Iturraspe, Llorente, De Marcos, Ibai, Raúl, Susaeta, Iraola, Muniain, Aduriz, Ander Herrera, Igor Martínez och Ramalho.

Den startelva han tränat med de senaste dagarna formeras så här: Raúl får åter förtroende i mål; Iraola, San José, Laporte och Aurtenetxe utgör fyrbackslinjen; Iturraspe som spelat bra när han åter fått chansen tar den defensiva mittfältsrollen; medan de fyra offensiva mittfältsplatserna tas av Susaeta, Herrera, De Marcos och Muniain; och på topp Aduriz som inte gjort mål på fyra matcher. Toquero och Ibai har under veckan tränat på De Marcos respektive Muniains platser och kan ta plats i startelvan beroende på hur de förstnämndas skador bedöms under dagen.

Bielsa har medgett att Athletic kommer att behöva fokusera mer på sitt försvarsspel än vanligt mot kvällens moståndare, som hittills visat prov på ett högkvalitativt offensivt spel. Hur detta kommer att se ut i praktiken återstår att se då Bielsa ofta utmålar bollinnehav som det optimala sättet att förhindra ett motståndarlag från att anfalla.

Bortalaget: Real Sociedad

Real Sociedad ligger på sjätte plats i tabellen och utgör tillsammans med Rayo Vallecano årets positiva överaskning. Laget gör dessutom mycket mål (fjärde mest i ligan efter Barcelona, Real Madrid och Atlético Madrid) och spelar en attraktiv, offensiv fotboll som dessutom är effektiv. Gipuzkoerna är dessutom inne i en riktigt bra period. Av de senaste femton ligamatcherna har man bara förlorat två. Att laget spelar en attraktiv fotboll som motståndarna har svårt att stoppa blir dessutom tydligt av det anmärkningsvärda faktum att Real Sociedad fått motståndare utvisade i de åtta senaste matcherna.

Tränaren Philippe Montanier har tagit ut följande trupp: Bravo, Zubikarai, Carlos Martinez, Dani Estrada, Mikel, Ansotegi, Iñigo, De la Bella, Markel, Pardo, Illarra, Zurutuza, Xabi Prieto, Vela, Agirretxe, Ifran, Chory Castro och Griezmann.

Montanier spelar med ett 4-2-3-1 där de fyra offensiva spelarna ofta skiftar position och tar okonventionella löpningar. Följande startelva är trolig, men inte bekräftad: Bravo i mål; Carlos Martinez, Mikel, Iñigo och De la Bella i en backlinje från höger till vänster; Illarramendi och antingen Markel eller Pardo som dubbla pivoter; Xabi Prieto, Vela och Griezmann som offensiv mittfältstrio; samt Agirretxe ensam på topp. Castro och Ifran brukar göra inhopp på det offensiva mittfältet och så blir det troligtvis även ikväll.

Räkna med ett Real Sociedad som kommer att vilja skapa och växla tempo i sitt anfallsspel. Omställningar och kontringar vid de många lägen som ett naivt Athletic kommer att bjuda på, men också ett tålmodigare bollinnehav när det passar bättre. I defensiven kommer de defensiva mittfältarna att göra mittfältet trångt och Montanier har nog inte missat hur viktig kugga Herrera är. Räkna med en ganska tuff markering på honom.

Domaren

Alberto Undiano Mallenco, också känd som”Athletic-dräparen” har fått i uppdrag att vifta med kortleken ikväll. Han är en rutinerad domare som dömt många år i högsta serien. Otroligt nog är det mycket sällan Athletic vinner med honom som domare, endast 4 av 26 ligamatcher med honom vid spakarna har slutat med rödvit-randig seger.

Undiano Mallenco har dömt en match för Athletic denna säsong, 2-3 förlusten borta mot Valencia. Då visade han helt korrekt ut Herrera för en eftersläng, men bedömde två snarlika handssituationer helt olika. Ekiza drog på sig en straff när bollen träffade hans arm, men när Victor Ruiz gjorde en handbollsräddning på Susaetas närskott valde domaren att fria. En typisk Undiano Mallenco-match skulle vilken Athletic-supporter som helst säga.

Matchinfo

Var:
San Mamés, Bilbao
När: Ikväll, fredag. Kl. 21.25
Domare: Alberto Undiano Mallenco
TV: C More Sport, stream via Bet365 eller någon annanstans på nätet.