Hemmalaget

Valladolids tränare Miroslav Djukic har tagit ut följande trupp till kvällens match: Jaime, Dani Hernández, Rukavina, Jesús Rueda, Sereno, Valiente, Peña, Álvaro Rubio, Sastre, Baraja, Omar, Bueno, Larsson, Óscar, Javi Guerra, Manucho, Rubén Peña och Lolo. Notera alltså att svenske Daniel Larsson finns i truppen och har god chans att få spela från start. Däremot saknas Athletic-lånet Mikel Balenziaga, på grund av en klausul i lånekontraktet. Balenziaga är ordinarie vänsterback vanligtvis så att Peña istället tar dennes plats är ett litet avbräck för hemmalaget.

Valladolid spelar den ack så vanliga 4-5-1, med dubbla pivoter och tre offensiva mittfältare som håller bredden i offensiven. Manucho, som återvänt till Spanien efter spel med Angola i Afrikanska mästerskapen, är med sin styrka och snabbhet alltid ett hot på topp. Flest mål har dock Óscar gjort från sin släpande forwardroll. I ärlighetens namn har jag inte sett alltför många matcher med Valladolid denna säsong, men åtminstone tabelläget vittnar om att Valladolid presterat väl som nykomlingar i liga BBVA.

Bortalaget

Marcelo Bielsa och Athletic har i och med utskåpningen av Atlético Madrid senast fått lite välbehövlig luft under vingarna och förhoppningsvis fortsätter formkurvan uppåt. Samtidigt har Athletic historiskt sett inte haft det lätt på José Zorilla. På de tio senaste bortamatcherna mot Valladolid har de rödvitrandiga bara vunnit två. Och av de totalt 40 ligamatcher lagen spelat i Valladolid har Athletic bara vunnit sju.

För att vinna tre poäng och klösa sig uppåt i tabellens mittenskikt har Marcelo Bielsa har tagit ut följande trupp: Iraizoz, Toquero, Aurtenetxe, Laporte, Amorebieta, San José, Iturraspe, De Marcos, Ibai, Raúl, Susaeta, Iraola, Gurpegi, Muniain, Aduriz, Ander Herrera, Igor Martínez och Ramalho. Llorente saknas återigen i truppen på grund av skada, men ett betydligt allvarliga bortfall är Ekiza. Den snabbe mittbacken har helt enkelt inte återhämtat sig från ”Cebolla” Rodriguez överfall i förra matchen, som bland annat ledde till att Ekiza fick sy flera stygn på fotleden.  

Bielsa har aviserat att han kommer att starta med följande startelva: Iraizoz i mål; en fyrbackslinje bestående av Iraola, Gurpegi, Laporte och Aurtenetxe; San José  som släppande mittfältare bakom duon Herrera och De Marcos; anfallstridenten utgörs av Susaeta till höger, Muniain till vänster och Aduriz som spjutspets.

Aduriz, som INTE gjorde mål senast trots att Athletic gjorde hela tre, har ett förflutet i Valladolid. Han spelade där 2004/2005 och 2005/2006, efter att ha släppts av Athletic. Med 20 mål på två säsonger och en gott samarbete med sin dåvarande spjutsspetskollega Joseba Llorente tog hans seniorkarriär fart rejält under de säsongerna. Hur som helst behöver inte Aduriz förlita sig på sina före detta supportrar på läktaren, då ungefär 1000 Athletizales reser ner till matchen.

Matchinfo

Var: Neuvo Zorillo, Valladoli
När: Fredag, kl. 21.25
Domare: Estrada Fernández, Catalunya
TV: C More Sport, stream via Bet365 eller någon annanstans på nätet.