Efter förra helgens något turliga derby seger mot Osasuna är det så dags att förbereda sig på ytterliggare ett  tufft Bask derby i  San Sebastian  när man möter Real Sociedad. Trots de 3 poängen mot Osasuna var det sannerligen ingen bra match av Athletic och Gurpegis avgörande mål kom ju inte förrän i matchens sista minut. Ikväll tror jag att motståndet blir betydligt tuffare och spelar man med samma attityd som förra helgen kommer man garanterat åka hem tomhänta.

Många beskriver kvällens batalj som "mer än en match" och under veckan har det haglat mer eller mindre spydiga kommentarer från båda lägren.

Javi Martinez förklarade att Atheltic var det mest motiverade laget medans Llorente log och sa att "vi är såklart favoriter" , på andra sidan menade Xabi Prieto att "Jag skulle aldrig kunna skriva på för Athletic"  och så har det fortsatt. Alltid kul med lite extra krydda inför ett derby.

Nykomlingen Real Sociedad har överraskat så här långt och står på samma poäng (19) som Athletic i mitten av tabellen och Europa platserna är inom räckhåll för båda lagen.

Senast lagen möttes på Anoeta säsongen 2006/2007 tog Athletic med sig alla 3 poängen efter en 2-0 seger där Iraola blev  stor match hjälte då han gjorde båda målen. Se höjdpunkterna här

Över huvud taget har Athletic ganska bra facit på Anoeta under 2000 -talet med 3 vinster 2 oavgjorda och bara 2 förluster.

Dock har Real Sociedad sett hemmastarka ut i år med 4 vinster och 2 förluster där nederlagen kommit mot Real Madrid och Atletico, själv tycker jag att man även i dessa matcher spelat bra och med lite tur kunde fått med sig åtminstone ett oavgjort resultat.

Så med ett riktigt hemmastarkt och revanchsuget Soicedad kommer det att krävas en kanonmatch av Athletic för att få med sig ett bra resultat.

Caparros har tagit ut hela den tillgängliga truppen då man störs av ett par småskador. I veckan har bla Koi och Gabilondo varit tveksamma till spel och Caparros har samtidigt  varit väldigt hemlig ang hur laget skall formeras.

Vi gissar dock på att startelvan ser ut som den gjorde för en vecka sedan.
Om nu inte Caparros hittat på något märkligt känns det väl som det enda frågetecknet ikväll är Toqueros vara eller icke vara. Den löpvillige Athletic anfallaren har varit i en lång lång formsvacka under hösten och har inte rosat markanden med varken mål  eller bra spel. Möjligtvis kan det bli så att man flyttar upp Muniain jämte Llorente samtidigt som då troligtvis Gabilondo går in och spelar på vänster mittfält.

Senast i vinsten mot Osasuna såg det åtminstone stabilt ut bakåt något vi inte varit speciellt bortskämda med i år och det verkade nästan som det var Caparros huvuduppgift i matchen att helt enkelt hålla 0 an till varje pris. Så blev det och när Gurpegi till slut nickade in 1-0 så betydde det att man  gjort mål i alla matcher den här säsongen,  starkt.

På mittfältet imponerar nyss nämde Gurpegi mer och mer samtidigt som unge Javi Martinez verkar ha ett litet mellanår i sin utveckling. De offensiva delen av Athletic har varit bra men har hittils förlitat sig alldeles för mycket på att Llorente skall stå för målskyttet och personligen tycker jag att både Susaeta och Muniain alldeles för sällan letar egna lägen för avslut eller djupledslöpningar vilket i sin tur kan göra Athletic lite lättlästa.

Dags för någon annan att kliva fram i målprotokollett tack.

Motståndet:

Real Sociedad som vi redan nämde har gjort en bra inledning på säsongen och har en härlig blandning av ungt och rutinerat i truppen. Med talangulla ungdomar som Griezman och rutinerade rävar som Joseba Llorente, Tamudo och Xabi Prieto  har man en härlig mix som spelar riktigt trevlig fotboll av det jag har sett och 19 poäng efter 13 mogångar är inte alls tokigt av en nykomling.

Med publiken i ryggen och med 3 års väntan på denna derby match mot "storebror" tror jag man kommer göra en jäkla bra match och det ska bli väldigt intressant att se om Athletic klarar av att matcha det.

Real Sociedad kommer med följande trupp:
Bravo, Zubikarai, Carlos Martínez, Labaka, Ansotegi, Mikel González, De la Bella, Xabi Prieto, Sarpong, Aranburu, Elustondo, Rivas, Zurutuza, Markel, Griezmann, Llorente, Agirretxe & Ifrán.


Trolig startelva:
Bravo, Martínez, Ansotegi, Mikel González, De la Bella, Rivas, Aranburu, Prieto, Zurutuza, Griezmann och Llorente


Ursäkta för den sena och kanske lite osammanhängande inför rapporten men tiden varit väldigt knapp.

AUPA ATHLETIC!


Matchfakta:

Real Sociedad - Athletic
Var: Anoeta (San Sebastian)
När: 21:00
Hur: Canal + eller Bet 365
Domare:Ramírez Domínguez
Tips: 2-2