Real Madrid har lyckats toppa formen lagom till den viktigaste veckan för året, och i tisdags var det inget snack om att los Blancos var det bättre laget och rättvist tog sig till final i Copa del Rey. För Barcelonas del blev det ånyo en käftsmäll knappa veckan efter nederlaget mot Milan i Champions League.
 
Även om ligan redan ser ut att vara avgjord till los Blaugranas fördel, och viktigare matcher väntar lagen inom kort, innehåller mötet som vanligt mycket prestige och laddning. Samtidigt som lagen inte kommer vilja komma ur mötet med en förlust, gäller det samtidigt att spara på krutet till de mer avgörande matcherna som väntar inom kort. Frågan är vem av tränarna som hittar den bästa balansen mellan dessa faktorer.
Vågar Mourinho riskera en skada på Ronaldo, och vågar Roura satsa på ett reservbetonat lag med risk för ännu en svidande förlust?
Klockan 15.15 på lördag kommer laguppställningarna, och därmed facit.
 
Real Madrid
 
Marängerna är obesegrade i ligaspelet hemma på Santiago Bernabéu. Tio segrar och två oavgjorda med en målskillnad på 38-9 är tuffa papper alla dagar i veckan, för att använda travspråk. Cristiano Ronaldo har imponerat både mål- och spelmässigt, men det största utropstecknet under 2013 har kanske ändå den unge mittbacken Raphaël Varane varit. Kombinerat med ett stabilt mittfält samt en godkänd start för den nye målvakten Diego Lopéz har detta tillsammans gett förutsättningar för ett, till viss del, pånyttfött Real Madrid. I samband med att spelet funnit sig tillrätta har också tjafset kring en eventuell spricka mellan Mourinho och vissa spelare ebbat ut. Real är nu en klubb i harmoni igen, för ett par månader sedan var rollerna ombytta. Bollen är däremot fortfarande lika rund som vanligt.

Triumfen på Camp Nou föddes ut en taktisk perfektion med en välpositionerad backlinje, ett lika vältajmat presspel samt spets och speed i kontringsspelet. Jag kan inte minnas ett lag som lyckas vara så precisa i markeringen av Messi. Xabi Alonso lämnade över markeringen till mittbackarna på ett utmärkt sätt, och vice versa medan la Pulga förgäves letade yta mellan lagdelarna. När han väl fick lite yta omringades han omgående av ett gäng ilskna bin. Ronaldo visade å andra sidan spetskompetens i avsluten, men det är framför allt laginsatsen som ska framhållas – sen skadar det ju inte att portugisen fick de stå i det rampljus han så uppenbart älskar. Det mår Real också bara bra av.

Redan på tisdag väntar Manchester United på bortaplan i Champions League, och efter 1-1i första mötet, och med en längtan efter la decima (den tionde europacuptiteln) kommer Mourinho säkerligen att rotera en del i laget gentemot startelvan tidigare i veckan. Hur mycket återstår att se, men säkert är i alla fall att Angel di Maria missar matchen pga avstängning. Özil och Alonso är två andra viktiga kuggar som troligtvis inte heller kommer ingå i startelvan.
Taktikmässigt kommer inte Mourinho att ändra på så mycket. Samma typ av formation kommer användas, även om kompetensen på vissa positioner inte kommer vara densamma som brukligt. Kontringsspelet är dock det Real kommer förlita sig på offensivt, precis som vanligt i el clásico.

Truppen är inte uttagen i skrivande stund.

Tänkbar startelva (4-2-3-1);

Diego Lopez – Arbeloa, Pepe, Varane, Marcelo – Khedira, Essién – Callejon, Kaká, Ronaldo – Benzema
 
 
FC Barcelona

Reaktionerna efter matchen var på inget sätt ursäktande. Både spelarna och tränaren erkände att Real var det bättre laget och det framkom egentligen inga undanflykter. Tydligt är dock att 2-0 målet blev en riktig spark i skrevet och redan då verkade en del tappat hoppet om att komma igen.
Det stora samtalsämnet har varit huruvida Barça lider av det faktum att laget står utan sin tränare. Iniesta svarade så här efter förlusten: ” Att Tito inte är här påverkar oss, att hävda motsatsen vore att ljuga. Det är en svår situation eftersom tränaren är ett fundament för laget.”
Mittfältaren pratade också kring det faktum att laget släpper in alldeles för mycket mål och menar att det är något som oroar laget och något de självklart måste förbättra och komma till rätta med. Vidare talade Iniesta om att inte tappa perspektivet på grund av två förluster utan ta med sig vetskapen om det stabila försprånget i ligan som man kämpat hårt för att uppnå.

Motgångarna fortsätter i de stora matcherna och som om detta inte var nog drabbades Messi av feber i onsdags. Världens bäste har svalnat av formmässigt, kanske är febern ett bevis på att hettan är på väg tillbaka… Okej, något desperat, men just nu greppar jag alla halmstrån som finns…
Messi tränade som vanligt under fredagen och är därmed tillgänglig för startelvan.
Frågan är hur vettigt det egentligen är att spela Messi från start i en så här tuff match, även om han garanterat vill spela själv.
 
Efter förlusten mot Milan menade Cesc att vissa spelare inte var fysiskt helt hundraprocentiga. Detta syntes ännu tydligare mot Real Madrid, och Fabregas var själv det mest talande exemplet tillsammans med Xavi. Enligt katalansk media spelade båda två på smärtstillande sprutor. Vicekaptenen körde föga oväntat rehabträning med fysteamet under onsdagens lätta träningspass, men har inte kunnat återhämta sig tillräckligt för att vara aktuell för spel.
Jordi Roura fick frågan om varför laget alltid har en fysiskt sämre period i februari. Den assisterande tränaren replikerade med att det är sant att det finns vissa återkommande cykler men att det även kan ha att göra med det uppenbara i att spela tre matcher på sex dagar. Vidare förtydligade han också att alla beslut görs i samförstånd med Tito, trots att det skiljer ett hav i avstånd dem emellan.
I mina ögon är inte besluten dilemmat, utan snarare det faktum att de kommer från fel mun. Ord blir aldrig lika tydliga som de som kommer från chefen själv.
 
Så, vad kokar särborna ihop till lördagens drabbning? Till skillnad från Real har Barcelona ingen Champions League att tänka på kommande vecka, närmast efter väntar i stället ligajumbon la Coruna nästa helg. Trots att David Villa gjorde en förnämlig insats mot Sevilla bänkades han i veckan till förmån för Cesc  - precis som mot Milan.
Jag, och många med mig, trodde inte att samma lag som så kapitalt misslyckades mot italienarna skulle få chansen igen. Men så blev det, med samma resultat.
Det vore absurt om det blir tredje gången gillt, men det är tydligt att någon plan B inte existerar.
Men om det är någon gång som förändring ska ske så är det nu, för snart är det försent.
 
Någon som säkert är sugen på spel är Alexis Sanchez som fick bevittna tisdagens möte från läktaren. Förhoppningsvis tar chilenaren petningen på rätt sätt och återkommer i en helt annan (mål)form än innan. Ja, drömma kan man i alla fall. Roura meddelat att nummer 9 är tillbaka i matchtruppen igen, återstår att se om det även räcker till en plats i startelvan. Jag tror det.
 
Eric Abidal kommer däremot inte att finnas med i den trupp som flyger till huvudstaden under fredagskvällen.
I skrivande stund är inte heller Barcelonas trupp spikad.
 
Tänkbar startelva (4-3-3):
 
Valdés – Adriano, Piqué, Mascherano, Alba – Thiago, Sergio, Iniesta – Alexis, Messi, Villa
 
Värt att veta

När domaren, Pérez Lasa, dömde Real Madrid senast (returmötet i Copa del Rey 23/2 mot Valencia) visade han ut både Coentrao och di Maria. Till detta delade han också ut tio gula kort. Senast señor Lasa dömde Barcelona var i 4-1 segern mot Atletico Madrid. Då nöjde han sig med två varningar. Förhoppningsvis blir detta en parentes, precis som i förra matchen på Bernabéu.

Barcelona har inte förlorat på bortaplan mot Madrid varken i ligan, CL eller CdR sedan maj 2008, däremot förlorade katalanerna med 2-1 i supercupfinalen i augusti förra året.

För Lionel Messi är mars den månad som han gör statistiskt flest mål i. Han får gärna börja redan nu.
 
Speldatum: 2 mars
Avspark: 16.00
Domare: Miguel Pérez Lasa
TV: Cmore Sport
 
Som un, i visca el Barça!