Real Madrid:

Den spanska storklubben från huvudstaden slåss som vanligt i toppen av tabellen men ligger inför denna match åtta poäng efter ledande Barcelona och Atlético de Madrid som redan spelat i den här omgången. Något som Real Madrid nog inte är nöjda med eftersom man går för ligasegern och vill ta in på toppduon.

Laget stora stjärna är såklart Cristiano Ronaldo som kan vinna Ballon d’Or om några dagar. Sommarens stora värvning och rekordmannen Gareth Bale har dragits med skador men är med i truppen. Sedan finns det en hel drös med andra spelare som Celta Vigo får se upp med.

Tidigare i veckan spelade de vitklädda från huvudstaden en träningsmatch mot Paris Saint-Germain där tränaren Carlo Ancelotti ställdes mot sitt gamla lag. Real
Madrid vann med 1-0 efter att Jesé Rodríguez gjort mål. 2013 avslutades annars med vinst mot Valencia och klubben har bara förlorat en match hittills på hemmaplan den här säsongen i ligan.

Celta Vigo:

Celta Vigo önskade sina fans god jul och gott nytt år på sin hemsida och 2013 var ett speciellt år för klubben eftersom man firade 90 år. Men den första halvan av säsongen gick inte riktigt som Celta Vigo ville med Luis Enrique som ny tränare. Flera hoppades och trodde mycket på spanjoren, men de himmelsblåa har varit ojämna och slåss i botten av ligan. Man har åkt ut från Copa del Rey och kan nu helt fokusera på La Liga.

Sportchefen Miguel Torrecilla har sagt att det viktigaste är att inte åka ur och att klubben har förtroende för Enrique. Ledningen vet om att hans och lagets ”projekt” kommer att ta tid och man hoppas att det går bättre under säsongens andra halva.

2014 inleds med ett tufft möte mot Real Madrid och sedan ställs Celta Vigo mot Valencia. Två matcher där inte många förväntar sig att de himmelsblåa ska ta poäng så det kan bli en jobbig inledning på det nya året. Det är jämnt i bottenstriden och att inleda det nya året med en skräll skulle vara välkommet.

Efter lite julledigt återvände spelarna till träning igen på måndagen den 30 december för att sedan fira nyår och vara lediga på årets första dag. Sedan var det tillbaka till A Madroa och under helgen har laget tränat bakom stängda dörrar som förbedelse inför matchen mot Real Madrid.

Med det nya året öppnade även transferfönstret. Celta Vigo ska vara intresserade av att värva en anfallare och en försvarare. De spelare som kan lämna verkar framför allt vara Carlos Bellvís och David Rodríguez. Chilenska Colo Colo ska ha visat intresse för Fabián Orellana och vi får se vad som händer.

Andreu Fontás skadade sig i den senaste matchen mot Osasuna och en senare undersökning visade att det var en vrickning i vänster fotled. Backen har därför inte kunnat träna och han missar måndagens möte. Det är ett avbräck eftersom spanjoren spelat de flesta matcherna i backlinjen och gjort det bra.

Truppen till matchen ser ut såhär:

Sergio Álvarez, Hugo Mallo, Borja Oubiña, Jonathan Vila, Alex López, Nolito, Charles, Rafinha, Yoel Rodríguez, Fabián Orellana, Jon Aurtenetxe, Levy Madinda, Jonny Castro, Gustavo Cabral, Michael Krohn-Delhi, Augusto Fernández, Santi Mina och David Costas.  

Carlos Bellvís, Toni Rodríguez, Mario Bermejo och David Rodríguez får alla stanna hemma. Eftersom spelarna fått vila så kan Luis Enrique ställa bästa lag på plan och en preliminär startelva kan se ut såhär:

Yoel
Mallo, Aurtenetxe, David Costas, Jonny Castro.  
López, Oubiña, Rafinha
Nolito, Charles, Augusto Fernández

Om matchen:

Jonny Castro ser fram emot matchen men sa på en presskonferens att det är väldigt svårt att slå Real Madrid på Santiago Bernabeu:
    − Vi måste spela till 100 procent under hela matchen för att få med oss något positivt från den. Real Madrid är ett lag med väldigt bra spelare och de gör många mål så vi måste vara försiktiga, säger ytterbacken som fick mer speltid i slutet av förra året.

Det blir en speciell match för Luis Enrique som spelat för Real Madrid under fem säsonger, men det var i Barcelona som spanjoren blev mest känd och där blev mittfältaren så småningom lagkapten. Han har gjort mål mot huvudstadsklubben vill nog gärna vinna mot ”Los Blancos”.

Celta Vigo har varit bättre på bortaplan än hemma på Balaídos. Förhoppningvis kan man komma ihåg det och skrälla på Santiago Bernabeu. En seger skulle sitta fint i bottenstriden.

Vad: La Liga, omgång 18, Real Madrid – Celta Vigo.
Var: Santiago Bernabeu (Madrid).
När: 19:00, 6/1-2014.
Tv: C More Sport, C More Sport HD.