Real Betis:

Real Betis och tränaren Pepe Mel gjorde en bra säsong senast och slutade sjua i ligan. Under sommaren tappade laget två viktiga spelare i Beñat Etxebarria och José Canas. Istället har Joan Verdú plockats in och han har tidigare visat vad han kan i Espanyol. Tillsammans med Rubén Castro ger han hemmalaget en bra offensiv.

Real Betis inledde säsongen mot Real Madrid och de grönvitrandiga gjorde en bra match. De tog ledningen men förlorade till slut med 1-2 efter att Isco avgjort i slutet. En spelare som imponerade var Cedric Mabwati på vänsterkanten. Han var väldigt snabb och Hugo Mallo kommer nog behöva hjälp för att hålla koll på honom.

Det som kan påverka hemmalaget är att de i veckan var i väg och kvalade till Europa League. Real Betis vann med 2-1 mot Jablonec från Tjeckien. Returmötet spelas nästa vecka.

Celta Vigo:

I veckan har det mesta i Celta Vigo handlat om att klubben fyllde 90 år den 23 augusti. Klubben har firat, bland annat genom att ha öppet hus på Balaídos så fansen kunde besöka arenan och muséet. 

Celta Vigo har kallat det för ”90 år av stolthet och tradition”. Extra kul är det att födelsedagen kommer vid ett tillfälle då de ljusblåa har påbörjat ett nytt projekt som ser både lovande och spännande ut.

I det här nya projektet satsar klubben mycket på sina egna talanger och i veckan har Hugo Mallo, Rubén Blanco och Toni förlängt sina kontrakt. Det är roligt och viktigt att de spelarna är kvar i Celta Vigo.

Frågan för den unge målvakten är om han kommer få någon speltid i den ljusblåa tröjan den här säsongen. Det är en jämn kamp mellan de tre målvakterna som finns i truppen och i den första omgången valde Luis Enrique att starta med Yoel Rodriguez. Om Blanco inte får någon speltid kanske han borde lånas ut till någon annan klubb för att prova på seniorfotboll, vilket han nog är redo för.

Under veckan har Jonny Castro fortsatt att träna själv eftersom han översträngt ett knä under försäsongen och backen är inte uttagen till matchen mot Real Betis. Gustavo Cabral skadade sin högerfot under måndagens träning och Rafinha, som gjorde ett piggt inhopp mot Espanyol, har tagit det lite lugnare för att vila sitt vänsterknä. Båda följer dock med till matchen mot Real Betis.

Hela truppen till matchen ser ut såhär:

Sergio Álvarez, Hugo Mallo, Andreu Fontás, Borja Oubiña, Álex López, Nolito, Charles, Rafinha, Yoel Rodriguez, Jon Aurtenetxe, Carlos Bellvís, Levy Madinda, David Rodríguez, Toni, Gustavo Cabral, Michael Krohn-Delhi, Augusto Fernández, David Costas och Javi Rey.

Värt att notera är att David Costas och Javi Rey från reservlaget är med i truppen. Båda spelarna gjorde en bra försäsong och imponerade på tränaren. Inlånade Jon Aurtenetxe kan göra sin debut för Celta Vigo och ska vara redo för spel men det troliga är att 21-åringen inleder på bänken. Intressant är också att Fabian Orellana inte är uttagen och han verkar inte vara någon favorit hos Luis Enrique. Chilenaren fick begränsat med speltid även under Abel Resino och frågan är om inte mittfältaren kan vara på väg bort.

Om matchen:

Celta Vigo spelade bra mot Espanyol i premiäromgången och hade det mesta av spelet, bland annat hade hemmalaget dubbelt så många skott på mål som sina motståndare. Laget visade prov på bra passningsspel och försvaret såg stabilt ut. De ljusblåa ledde med 2-0 men tappade och matchen slutade oavgjort.

Förhoppningsvis kan de ljusblåa fortsätta spela på samma sätt men det är en svår bortamatch mot Real Betis som laget står inför. Hemmalaget imponerade mot Real Madrid och hade bud på fler mål. De grönvitrandiga får räknas som favoriter men Celta Vigo kan nog kämpa sig till ett bra resultat.

Luis Enrique har inför matchen sagt att det troligen blir en tuff match där båda lagen vill ha bollen. Den nye tränaren vill att Celta Vigo ska spela bättre på bortaplan än vad laget gjorde förra säsongen. En seger mot Real Betis vore en bra start.