Celta Vigo:

I den senaste omgången tog Celta Vigo en mycket viktig, och överraskande, seger mot Sevilla på Balaídos. Det var klubbens blott fjärde vinst på hemmaplan den här säsongen och med det är man delad sist i ligan. Avgörande förra helgen blev Nolitos straffmål i slutet av matchen efter ett domarbeslut som kan diskuteras.

Celta Vigo gjorde en bra insats mot Sevilla och hade det mesta av bollen och spelet. Efter lördagens seger mot Sevilla står de himmelsblåa nu på 36 poäng och återtog elfteplatsen.

Förra säsongen undvek Celta Vigo nedflyttning i den sista omgången med 37 poäng. Nu ser det bättre ut för de himmelsblåa som har sex poäng ned till sträcket. Matcher mot direkta rivaler som är inblandade i bottenstriden kommer att bli avgörande för Celta Vigos säsong och en sådan match spelas på lördag mot Rayo Vallecano.

Det är en viktig match och Celta Vigo började förbereda sig i tisdags då laget återvände till träning efter två dagars vila. Rafinha har tagit det lite lugnare i veckan på grund av sin gamla skada men är redo för spel.

En annan spelare som det inte gått lika bra för är Welliton som värvades i januari. Han börjar allt mer se ut som ett fiasko eftersom brasilianaren knappt har spelat något alls och anfallaren har haft problem med skador under de två månader han varit i Vigo. Han lämnas utanför truppen den här helgen för fjärde veckan i rad.

Den förre detta skyttligavinnaren i den ryska ligan spelade sju minuter mot Atlético de Madrid men rörde då aldrig bollen och mest har han varit utanför truppen.
Bättre har det gått för januarifönstrets andra värvning Íñigo López som kanske startar på lördag. Annars kan Gustavo Cabral och Jon Aurtenetxe bilda mittbackspar och Andreu Fontás blir defensiv mittfältare, något som han varit på många bortamatcher.

Luis Enrique har varierat mycket och haft 29 olika startelvor i 31 omgångar. Därför är det svårt att gissa hur startelvan kommer att ser ut men dessa spelare är med i truppen:

Sergio Àlvarez, Hugo Mallo, Andreu Fontás,  Borja Oubiña, Álex López, Mario Bermjeo, Nolito, Charles, Rafinha, Yoel Rodríguez, Fabián Orellana, Jon Aurtenetxe, Jonny Castro, Íñigo López, Gustavo Cabral, Michael Krohn-Delhi, Augusto Fernández och Santi Mina.

Ingen spelare är avstängd men David Costas, Levy Madinda och Welliton får stanna hemma. De två förstnämnda kommer att spela för Celta Vigos B-lag i deras viktiga match i helgen.

Rayo Vallecano:

Paco Jemez har fått ordning på sitt lag och deras spel. Rayo Vallecanos första halva av säsongen gick inte särskilt bra men tränaren fick fortsatt förtroende och det ger nu utdelning. Klubben har lyft sig och tagit sig ifrån nedflyttningsplatserna men kampen för överlevnad går vidare. 

Innan förra helgens förlust mot Real Madrid hade laget fyra segrar och en oavgjord. Rayo har bland annat slagit Valencia och Real Sociedad under säsongen och vann första mötet mot Celta Vigo med 2-0 på Balaídos. Det innebär att man har 33 poäng och ligger på femtonde plats.

En intressant spelare i Rayo är Iago Falque som föddes i Vigo 1990 men är utlånad från Tottenham till ”Los Vallecanos”.  Han gör en bra säsong och stod bland annat för två fina mål mot Málaga i februari.
    − Ligan är lite galen. Vem trodde att Getafe skulle vinna i Valencia? Det är svårt att veta vilka rivaler som är farligare än andra. Många lag är inblandade och det skiljer få poäng mellan dem. Vi är övertygade om att vi kommer att undvika nedlyttning eftersom vi är bra.

Rayo Vallecano har tre viktiga hemmamatcher kvar mot lag som ligger på tabellens undre halva och de kan bli avgörande för klubbens framtid. I den förra omgången blev det förlust mot Real Madrid med hela 0-5, men det är inget som Falque tror påverkar laget.
    − Förlusten mot Real Madrid var förväntad eftersom det är en plan där bara Barcelona vinner. Men vi är mentalt starka och den senaste matchen kommer inte att påverka de bra saker vi gör. 

Falque tror även att Celta Vigo kommer att stanna kvar i ligan och att lördagens match mot de himmelsblåa blir som en final för Rayo Vallecano. En seger för hemmalaget skulle innebära ett stort steg mot överlevnad och spelarna kommer att göra allt för att ta tre poäng.

Om matchen:

Det kan bli en rolig och underhållande match med två lag som spelar offensiv fotboll. Paco Jemez har sin filosofi som han står fast vid och Celta Vigo har varit bra på bortaplan under säsongen.

Celta Vigo har tidigare haft svårt på Vallecas och Luis Enrique har kallat matchen för ”den första finalen”. Tränaren ser det här som en bra chans att nästan säkra kontraktet och närma sig de viktiga 40 poängen.

Vad: La Liga, omgång 32, Rayo Vallecano-Celta Vigo.
Var: Campo de Fútbol de Vallecas (Madrid).
När: Lördag 5/4-2014, 22:00.
Tv: C More Fotboll och C More Sport.