Matchen, som skulle ha spelats förra veckan, ställdes alltså in av UEFA:s säkerhetspanel efter en eskalering av Israel – Palestinakonflikten. Nu är en vapenvila undertecknad och läget för gästande ”omogna fotbollsmiljonärer”* bedöms som säkrare. Athletic blev trots inställd match ändå utslagna och Marcelo Bielsa har istället full fokus på ligamatchen mot Barcelona till helgen. Därför stannar i hela den ordinarie startelvan hemma i Baskien.

Istället har Bielsa – efter att ha skickat in en sen kompletterande spelarregistrering till UEFA – tagit ut följande trupp (tröjnummer inom parantes): Toquero (2), San José (6), Llorente (9), Ibai (11), Raúl (13), Isma López (16), Castillo (22), Igor Martínez (26), Ramalho (28), Etxeberria (29), Arrizabalaga (30), Guillermo (31), Saborit (32), Undabarrena (33), Aymeric (38), Morán (39), Peña (40) och Jonxa (41).

Media gör gällande att flera av ungdomsspelarna kommer att få starta ikväll. Följande startelva ska försöka vinna klubben lite fler poäng, lite mer prispengar och i alla fall lite ära: Raúl i mål bakom en fyrbackslinje som från höger till vänster utgörs av Ramalho, San José, Aymeric respektive Castillo. Eric Morán får axla den defensiva mittfältsrollen med Álvaro Peña och Toquero framför sig. På kanterna kommer Igor Martínez och Isma López att flankera Llorente.

Några namn, som Toquero och San José, behöver ingen närmare presentation. Men, vilka är de uttagna spelarna som är en spännande mix från Segunda B-laget Bilbao Athletic och Tercera-laget Basconia? En närmare presentation följer:

Jonás Ramalho, 19 år, född i Barakaldo, hamnförorten till Bilbao. Spelar oftast mittback, men har i sina tidigare fyra tävlingsmatcher med seniorlaget oftast spelat högerback. Varit lagkapten i den spanska U19-laget som vunnit EM 2011 och 2012.

Markel Etxeberria, 17 år, född  i Erandio, stad strax utanför Bilbao. Snabb högerback som tränade med seniorerna under försäsongen. Har denna säsong spelat i tredjelaget Basconia, men ses av många som en möjlig arvtagare till Iraola den dagen han lägger skorna på hyllan. Ännu inte debuterat i A-laget i tävlingssammanhang.

Kepa Arrizabalaga, 18 år, född i Ondarroa, ett traditionellt fiskesamhälle i norra Biscayaprovinsen. Målvaktslöfte som spelar i Basconia, men då och då tränar med A-laget. Liksom Ramalho EM-mästare med spanska U19-landslaget. Ännu inte debuterat i A-laget i tävlingssammanhang, men suttit på bänken en gång när Iraizoz varit avstängd.

Guillermo Fernández, 19 år, född i Bilbao. Anfallsspelare som slåss mot 22-årige Lander Yurrebaso (ej uttagen till denna match) om rollen som försteanfallare i Bilbao Athletic. Löftesrik, men enligt statistiken knappast en målspruta. Ännu inte debuterat i A-laget i tävlingssammanhang.

Enric Saborit, 20 år, född i Barcelona. Vänsterfotad kantspringare som varit ordinarie i Bilbao Athletic i tre säsonger. Ännu inte debuterat i A-laget i tävlingssammanhang, men tränare då och då med seniorerna.

Iker Undabarrena, 17 år, född i det lilla kustsamhället Gorliz i norra Biscaya. Mittfältare i Basconia som spelat flera träningsmatcher med A-laget.

Aymeric Laporte, 18 år, från Iparralde (franska delen av Baskien). Vänsterfotad mittback, bofast i Frankrikes U19-landslag. Ordinarie mittback i Bilbao Athletic, som ikväll kommer att göra sina första officiella tävlingsmatch som fullvuxet lejon.

Erik Morán, 21 år, född i Portugalete strax väster om Bilbao. Mittfältare som gör sin fjärde säsong i Bilbao Athletic, där han är en av lagets viktigaste spelare. Har spelat flera träningsmatcher med A-laget, men gör ikväll sin första officiella match.

Álvaro Peña, 21 år, född i Bilbao. Miffältare och mer eller mindre ordinarie i Bilbao Athletic. Även han gör ikväll sin debut i A-laget.

Jonxa (Jon Xabier Vidal), 21 år, född i Bilbao. Lovande mittfältare i Bilbao Athletic, men som denna säsong blivit utkonkurerad av några år äldre Real Sociedad B-importen Alain Eizmendi. Ännu inte debuterat i A-laget i tävlingssammanhang och kanske den i skaran som har minst chans att slå sig in i A-laget.

Marcelo Bielsa menade på gårdagens presskonferens att denna match trots allt är viktig för Athletic, eftersom den innebär en möjlighet för många unga spelare att vissa att det finns fullgoda alternativ på fler positioner. Visst är Bielsa, som vanligt, alldeles för optimistisk, men det är å andra sidan inte varje dag tre unglejon gör sin debut.
Presskonferensen handlade annars mest om de inhemska mediernas försök att få Athletic-duon vid podiet, Bielsa och Toquero, att uttala sig politiskt om Israel – Palestinakonflikten. Det kanske finns en viss medielogik i det eftersom Bielsa antas vara uttalat vänster, varje match på San Mamés ramas in av flera  ”Free Palestina”-banderoller på läktaren och den första matchen i Bilbao ackompanjerades av demonstrationer mot Israels pågående ockupation av Västbanken och Gaza. Toquero besvarade dock sådana frågor med orden ”Jag är här för att spela fotboll, jag behöver inte dela med mig av mina politiska åsikter”. Här går det dock att undra om inte Toquero missade att göra sig till en ännu större publikfavorit hemma i Bilbao med sitt undfallande svar.

Hur som helst, klockan 19.00 ikväll är det dags att bänka sig för att se en ny generation dra på sig A-lagströjan.

* En hänvisning till det Bielsa kallade spelarna i den omtalade utskällning (smyginspelad och läkt) i slutet av förra säsongen efter de bägge finalförlusterna.