FC Barcelona
 
Efter en flygande start på säsongen med idel segrar, undantaget bortamatchen på Wanda mot Atlético Madrid, så är det ett Barça som mattats av något de sista veckorna. Endast en seger på de fyra senaste matcherna och det i Copa del Rey hemma mot Real Murcia. Men förlustnollan är alltjämt intakt och kanske än viktigare, prestationerna mot Valencia och Juventus imponerade.
 
Barcelona har som bekant säkrat gruppsegern tack vare Champions League-regeln där inbördes möten går före målskillnad, de fyra poängen mot Juve är således tillräckliga för att hindra Turinklubben från att kunna ta sig förbi katalanerna. I och med detta kan vi nog förvänta oss friskt roterande från den gode Ernesto, som annars varit ganska sparsam på just den punkten. Förutom på högerbacksplatsen då där han istället tagit rotationen ett par tre steg för långt, enligt undertecknad. Att sia om startelvan i denna match är oerhört svårt men nog håller vi alla tummar och tår vi har för att spelare som Carles Aleña, José Arnaiz och David Costas får speltid på den största scenen av dem alla.
 
När lagen drabbade samman tidigare i höstas drog ett krampaktigt Barcelona det längsta strået efter att Sportings uruguayan Sebastián Coates oturligt råkade stöta in bollen i eget mål. En match som i ärlighetens namn hade kunnat gå åt vilket håll som helst med tanke på båda lagens inkompetens i målchansskapandet. För er som är insatta i xG(Expected goals) så var den statistiken rätt talande, 0.50-0.72 i favör för bortalaget.
 
Truppen är i skrivande stund inte publicerad men vad vi vet är att Rafinha, Arda Turan, Ousmane Dembélé, Samuel Umtiti, Javier Mascherano och Andrés Iniesta kommer att missa matchen på grund av skador.
 
Sporting Clube de Portugal
 
Portugiserna kommer till matchen med tredjeplatsen säkrad och med häng på Juventus, även om greppet ser en aning ostadigt och konstlat ut. För att Sporting ska knippa den sista platsen till Champions Leagues utslagsrundor krävs det en överraskning modell större. Medan de själva behöver tre poäng i mötet med Barcelona ska Juventus också tappa poäng borta mot Olympiakos. Vi konstaterar att de har oddsen emot sig, kort och gott.
 
Sporting ligger för tillfället på andraplats i den inhemska ligan med 33 inspelade poäng, samma som serieledande Porto. Med ett facit på 10-3-0 och fyra raka segrar så är det ett formstarkt lag fyllt med självförtroende som kommer till Camp Nou. Lagets holländske striker Bas Dost är i superform och har mäktat med hela nio mål på de åtta senaste matcherna. Ytterligare en spelare att hålla ögonen på är Bruno Fernandes, en av hela ligans stora stjärnor. Att påstå att han kan skapa någonting från ingenting är definitivt inte en överdrift. Gudabenådad fotbollsspelare med en högerfot av högsta klass.
 
Jonathan Silva saknas för bortalaget på grund av en knäskada, i övrigt är det fullt manskap som gäller för Jorge Jesus.

Matchfakta

Vad:
Champions League, gruppspel omgång 6.
Var: Camp Nou, Barcelona.
När: Tisdag 5/12, 20:45
TV: Viasat Sport, Viaplay