En poäng skiljer lagen åt inför morgondagens batalj. I de två lägren är det dock desto mer som skiljer lagen åt. I Katalonien är det ett formstarkt lag i stor harmoni som förbereder sig inför ärkerivalens besök. I huvudstaden är det ett lag med dåligt självförtroende och vissa åtminstone påstådda interna stridigheter som har kniven mot strupen när man åker till Barcelona för att försöka vända en negativ trend. En seger för Blaugrana innebär att man utökar serieledningen till fyra poäng och därmed kan koppla ett litet grepp om ligaguldet, även om det är en lång väg kvar innan det är i hamn.   FC Barcelona

Do-or-die-veckan fortsätter för Barcelona. Kataloniens stolthet slog i onsdags ut Manchester City ur CL efter en 90 minuter lång lektion i hur man inte ska göra om man vill göra mål. Sällan har så många solklara målchanser missats. Joe Hart stod visserligen för en fenomenal insats och räddade i stort sett allt som kom i hans väg, men Barcelona har inte råd att missa så många lägen när ärkerivalerna kommer på besök i morgon.

Det är mycket som är annorlunda sedan senast lagen möttes i slutet av oktober förra året, i vad som kom att bli Barcelonas första förlust i ligaspelet. Den matchen markerade ett skifte på den spanska tronen och Luis Enriques smekmånad fick ett abrupt slut. Katalanerna har sedan dess letat med ljus och lykta efter en spelidé och en formation som kan leda laget till nya framgångar. Lucho har nog testat allt som går att testa, till många culés förtret, och i takt med att startelvorna stuvades om mer och mer växte sig irritationen allt större bland fansen.

Botten nåddes efter att Barcelona förlorade på Anoeta efter årsskiftet och en smärre kris utlöstes inom klubben. Då var många så kallade experter eniga om att Barcelona inte hade någon chans att vinna någonting den här säsongen och att Messis bäst-före-datum hade passerat. Krönikorna om att Messi var slut som fotbollsspelare och artist duggade tätt och sågningarna av Barcelona var många och långa. Sedan hände något. Efter förlusten på Anoeta har Barça radat upp seger på seger och det är inte mot några dussingäng direkt. 17 vinster på de 18 senaste matcherna är Barcelonas facit, bland annat mot svårspelade Atlético Madrid (tre gånger om), Villarreal (tre gånger om), Athletic och nu senast två övertygande utspelningar av Manchester City. Nu har också vinden vänt bland kappvändarna i diverse medier. Plötsligt är Barcelona laget att slå och Messi är återigen bäst i världen. Är det inte lustigt?


Bäst eller slut?

Inför morgondagens match ser det väldigt bra ut för Blaugrana. Formen är strålande, spelarna ser pigga ut och offensiven sprakar. Dessutom är försvaret bättre än på länge med en fortsatt formtoppad Piqué och en Mathieu som gjorde det riktigt bra mot City i onsdags. Akilleshälen har den här säsongen varit mittfältet som inte alls är lika delaktiga i speluppbyggnaden som tidigare. Lucho har gjort det glasklart att han vill införa ett snabbare och rakare spel där mittfältarna egentligen bara agerar kuggar för att driva bollen framåt snarare än att på ett kontrollerat sätt skapa trianglar och sicksacka sig igenom motståndarförsvaret.

Även om Luchos spelidé inte känns helt hundraprocentig och att det fortfarande är många individuella prestationer som ligger till grund för lagets alla vinster ser det åtminstone ut som att hans idéer nu har nått fram till spelarna och att det finns ett relativt tydligt system som de flesta spelare i hög grad har anpassat sig till. När Barcelona äntrade fiendeland den där lördagen i oktober hade Lucho inte lyckats implementera några större förändringar i laget, även om man såg vissa tendenser till ett snabbare omställningsspel och högre press än under fjolårssäsongen. Inför matchen på Bernabéu hade laget påbörjat resan mot ett annat spelsätt och ett annat sätt att tänka. Samtidigt var många spelare desamma som under Peps era där spelidén grundade sig på bollinnehav, trianglar och hög press. Efter Peps avsked hamnade Barça i någon form av limbo där man tappade lite av sin identitet och envist klamrade sig fast vid en spelmodell där hjärnan bakom det hela var borta och ingen riktigt förmådde utveckla Peps idéer.

När Lucho kom in i bilden och tendenser till nya idéer började skönjas var det därför väldigt förvånande när han valde den gamla supertrion Xavi, Busquets och Iniesta från start och frångick sina egna idéer för att försöka återgå till Peps spelidé just i el Clásico i Madrid. Till morgondagens drabbning lär han inte göra om samma misstag utan istället utnyttja det faktum att spelarna nu har börjat hitta rätt i det nya ”systemet”, där framför allt anfallsspelet är både bländande och effektivt. Åtminstone för det mesta.


Mascherano eller Busquets från start i morgon?

Barcelona har varit väldigt förskonade från skador den här säsongen och den enda som helt säkert missar matchen är Vermaelen. Busquets åkte på en ful tackling mot Villarreal och har varit borta från spel i ett par veckor, men i dag tränade han med resten av laget och det mesta tyder på att han kommer att vara tillgänglig för spel i morgon. I övrigt har Luis Enrique samtliga spelare till sitt förfogande inför klassikern. 

Trots att Lucho kan välja och vraka känns startelvan relativt given. Claudio Bravo vaktar målet och framför sig har han en backlinje bestående av Alves, Piqué, Mathieu och Alba. Det finns en mikroskopisk chans att Bartra startar istället för Mathieu, men fransmannen gjorde en bra insats mot City i veckan och borde nog få fortsatt förtroende, även om jag själv gärna hade sett Bartra ackompanjera Piqué i mittlåset. Om Busquets startar är det dock troligast att Mascherano petar både Mathieu och Bartra. På mittfältet är Rakitic given och det borde även Iniesta vara. Xavi är givetvis ett alternativ, men i det senaste Clásicot hängde han inte med och blev omsprungen och nermejad av Real Madrid-spelarna. Jag tror att Xavi skulle passa bäst att byta in i andra halvlek om Barça har ledningen och vill hålla i bollen för att undvika en anstormning från gästerna. Busquets lär inte slängas in i startelvan direkt efter sin skadefrånvaro, vilket innebär att Mascherano tar pivoterollen. På topp startar som vanligt Messi, Suárez och Neymar.


Trupp: Claudio Bravo, Ter Stegen, Piqué, Rakitic, Busquets, Xavi, Pedro, Iniesta, Suárez, Messi, Neymar, Rafinha, Mascherano, Bartra, Jordi Alba, Adriano, Dani Alves och Mathieu.


Möjlig startelva:

Bravo
Alves – Piqué – Mathieu – Alba
Rakitic – Mascherano – Iniesta
Messi – Suárez – Neymar
   Real Madrid CF

Om det råder harmoni i Katalonien är det raka motsatsen i huvudstaden. Två poängtapp i rad mot Villarreal och Athletic Bilbao följdes upp av förlust mot Schalke 04 på Bernabéu och hemmafansen visade tydligt sitt missnöje mot laget med burop och busvisslingar. Röster började höjas om att Ancelottis dagar var räknade om hans mannar inte vinner mot Barcelona i morgon, men Pérez kallade till presskonferens och kungjorde att klubben har fullt förtroende för italienaren.

Det är lätt att slänga sig med ordet kris så fort något inte går som planerat, och inom fotbollsvärlden är just ordet kris ett väldigt uttjatat begrepp. Jag vet inte om man kan kalla Real Madrids situation för en kris, men laget är dock pressat efter flera matcher där spelet har varit dåligt och där resultaten inte har gått deras väg. Om Barcelona hade en formsvacka under senhösten och runt årsskiftet har Real Madrids nuvarande formsvacka slagit till i ett mycket viktigare skede under säsongen. Enligt vissa beror Reals dåliga spel och resultat på frånvaron av Modric och Sergio Ramos som varit skadade, medan andra framhäver trötta spelare som orsaken till Real Madrids problem. Det ligger nog något i båda delar. 

Samtidigt finns den mentala biten där. Liksom att Messis form har stor betydelse för Barcelona är Ronaldos form otroligt viktig för Real Madrid. Portugisen tog hem Ballon d’Or i början av året och sedan dess har formen sjunkit rejält. Målproduktionen har minskat kraftigt medan Messi har kommit igång på allvar och just nu spelar fotboll på sin kanske allra högsta nivå. Argentinaren stormtrivs på plan och har både kommit ikapp och gått om Ronaldo i skytteligaracet. Tänk då på att Messi hade gjort 12 (!) mål mindre än portugisen i höstas. Givetvis kryper det under skinnet på Ronaldo, på samma sätt som det säkert spökade i Messis psyke när Ronaldo öste in mål under hösten. Fysiskt ser det inte ut att vara några fel på portugisen, men den senaste tidens prestationer från honom själv och Messi kan nog ha byggt upp en mental spärr i huvudet på Ronaldo, vilket påverkar hela Real Madrid.


Kan Ronaldo döda sina hjärnspöken i morgon?

Los Blancos kommer till Camp Nou efter en veckas vila. Förra helgen besegrades Levante med 2-0 efter två mål av Gareth Bale, vilket innebar att walesaren bröt en relativt lång måltorka. Det må inte vara det bästa läget för Real Madrid att åka till Camp Nou piskade att ta poäng för att inte gapet till Barcelona ska bli allt för stort inför slutspurten i ligan, men  å andra sidan har Real alla möjligheter att vända den negativa trenden och återta serieledningen om man vinner i morgon. Det om något borde vara oerhört motiverande för huvudstadsklubben. 

Oavsett lagets form och resultat den senaste tiden kan man aldrig, aldrig, aldrig räkna ut Real Madrid. De vitklädda är så pass bra att de på ett ögonblick kan sänka vilket lag som helst och med Modric tillbaka i laget är det bara en tidsfråga innan Real Madrids formkurva vänder. Real kryllar av skicklighet och halva startelvan kan på egen hand avgöra en match. Att Real Madrid har något av en underdogstämpel inför matchen kan vara positivt då pressen minskar något, även om laget naturligtvis har en del press på sig då en förlust innebär en längre uppförsbacke i jakten på ligaguldet.


Modric är tillbaka från skada och utgör en viktig pusselbit i Real Madrid.

Till matchen på Camp Nou i morgon saknar Real Madrid skadade James Rodríguez, men i övrigt är alla spelare hela och redo för spel. Ancelotti har ofta formerat sin elva i en 4-3-3-formation, vilket en del madridistas har varit kritiska till. Italienaren lär troligtvis inte frångå sin vanliga uppställning i morgon, men kommer nog anpassa formationen som på pappret lär vara 4-3-3, men i verkligheten bli en 4-4-2 där Bale stundtals kommer att falla ner på mittfältet för att sedan flytta fram sin position när Real Madrid anfaller.


Trupp: Casillas, Keylor Navas, Pacheco, Varane, Pepe, Ramos, Marcelo, Carvajal, Arbeloa, Nacho, Kroos, Bale, Lucas Silva, Modric, Isco, Illarramendi, Ronaldo, Benzema, Chicharito och Jesé.


Möjlig startelva:

Casillas
Carvajal – Pepe – Ramos – Marcelo
Modric – Kroos – Isco
Bale – Benzema – RonaldoFörväntningar

Barcelona lär sin vana trogen ta tag i taktpinnen och kontrollera matchen under långa perioder medan Real Madrid mestadels kommer att fokusera på att stoppa Barças anfallstrio och därefter hitta ut med bollar till Bale och Ronaldo på kanterna. Barcelona brukar bjuda på en hel del ytor på egen planhalva och det gäller att försöka begränsa Real Madrids försök att få ut bollen på kanterna eller på djupet bakom mittbackarna. Med Modric, Kroos och Isco på mittfältet har Los Blancos all möjlighet att själva försöka ta kontroll på matchen, vilket kan öppna upp för kontringsmöjligheter för Barcelona istället. Troligtvis kommer Real Madrid dock inte att våga ta kommandot då det innebär att de själva måste flytta upp positionerna och därmed blotta sig defensivt – rena självmordet när man ställs mot Messi, Neymar och Suárez.

För Real Madrid gäller det att stoppa en formtoppad Messi utan att för den delen lämna för stora ytor för Neymar och Suárez att operera på. Att stoppa Messi är mer än ett heltidsjobb för de flesta och i morgon lär han ha både Marcelo och Ramos emot sig precis hela tiden. Det kan ge Suárez mer yta centralt och kan han bara hålla huvudet kallt mot Pepe och inte låta sig provoceras av tjuvnyp kan uruguayanen få en mycket viktig roll i morgon och säkerligen stänka in ett mål.

För Barças del gäller det att stänga kanterna och skärma av Bale och Ronaldo och istället tvinga Real att anfalla i mitten, vilket ger katalanerna en större chans att neutralisera gästernas anfallsspel. Vilket av lagen vågar skicka upp sina ytterbackar i anfallen och därmed lämna yta bakom sig? Det kan vara mycket nyttigt, men samtidigt livsfarligt för båda lagen. Det blir helt klart en taktisk kamp och intressant att se hur en relativt oerfaren tränare som Lucho spelar sina kort mot rutinerade Ancelotti.Håll ögonen på

* Isco. Málagasonen är fullkomligt bländande i sina bästa stunder och ”bara” strålande resten av tiden. En riktigt guldklimp till kreatör på mittfältet som är i väldigt bra form. Kan hålla i bollen även under press och lirka fram en passning som leder till en målchans ur i princip ingenting. 

* Modric. Kroaten är kanske inte hundraprocentig efter sin skada, men ger ändå marängerna en länk mellan försvar och anfall. Utan Modric är Real Madrid tre lagdelar, men med kroaten på mittfältet blir laget tre lagdelar som opererar som en helhet. Om man ser laget som en marionettdocka är det Modric som drar i trådarna och ser till att allt alla delar rör sig samstämmigt. Viktigt att Barcelona får stopp på honom i morgon.

* Messi. Motivering överflödig.

* Rakitic. En gigant på mittfältet mot City och är oerhört viktig både offensivt, men kanske framför allt defensivt. Gör ett otroligt jobb på mitten och hans defensiva arbete kommer att vara viktigt för att stoppa Real Madrids kontringar. Hans passningar, precisa djupledsbollar  och löpningar in i boxen lär bli viktiga ingredienser i Barças segerrecept.Matchfakta

Var: Camp Nou, Barcelona
När: Söndag 22/3 kl 21.00
Tv: TV12
Stream: rojadirecta.me, hahasport.comVisca el Barça!