FC Barcelona

Barcelona har gått som tåget i säsonginledningen och har radat upp trepoängare i såväl ligaspelet som ute i Europa. Med fyra matcher spelade har hemmalaget idel segrar och mycket talar för att ytterligare en kommer på söndag. 14-3 i målskillnad är givetvis ett fantastiskt facit men känslan är ändå att Barca inte riktigt har nått sin högstanivå ännu. Den blytunga storsegern (4-0) hemma mot PSV tidigare i veckan har säkerligen fyllt truppen med ökat självförtroende, men sanningen är att Barca har blandat och gett i ligaspelet. Målen framåt har räckt för att etsa sig fast i tabelltoppen men stundtals har försvarsspelet sett rent utav nonchalant ut. I bortasegern mot Real Sociedad fick man kämpa hårt för att ta sig tillbaka in i matchen, och hade det inte varit för en storspelande Marc André ter Stegen i mål hade slutresultatet kunnat se annorlunda ut.

Firma Piqué/Umtiti var en av de stora anledningarna till guldet förra säsongen men årets mittbackslås har i omgångar sett slarviga ut. Att Barcelona gärna håller boll och spelar högt med backlinjen är ingen hemlighet, men fjolårets framgångskoncept med genomtänkta positioneringar när motståndarna ställer om har vacklat något i år. Om poängskörden ska fortsätta gäller det att mittbackarna är på tårna mot Girona.

Med detta sagt finns det fortfarande mycket positivt att ta med sig av säsongens Barca. Till att börja med tycks Valverde ha slopat 4-4-2-formationen till förmån för det mer klassiska 4-3-3. I år börjar Barcelona likna sig själva igen med ett högt passningsspel och blixtsnabba omställningar. Lägg därtill med en storspelande Messi som är ett hot för varje motståndare. Argentinaren har i vanlig ordning varit det största utropstecknet framåt och har på blott fyra ligastarter mäktat med fyra mål och två assist. Den missade topplaceringen i Ballon d´Or verkar inte ha påverkat Messi som i matchen mot PSV dessutom bjöd på ett hattrick. När det lilla geniet är på spelhumör är han vassast av alla i listan med fotbollhistoriens giganter. Det årerstår att se om han bjuder på en ny show på söndag.


Girona FC

Ny tränare, nytt självförtroende och nya spelare. Girona har inlett säsongen lovande med endast en förlust på de första fyra matcherna. I början av juli tog den tidigare Barcelona-spelaren Eusebio Sacristán över rodret för Girona, och tränarbytet har gett en tydlig injektion i ett lag som debuterade i högstadivisionen för blott två säsonger sedan. Vändningen mot Celta Vigo senast var ett styrkebesked och en varning till övriga ligakonkurrenter att Girona inte kommer vikna ned sig i första taget. 0-1-underläge blev till 3-2-seger och det är bland annat den insatsen som gör att bortalaget placerat sig på en mer än respektabel sjätteplats i La liga.

Suaréz landslagskompis Cristhian Stuani har stått för mer än hälften av lagets mål hittills och han kan mycket väl bli ett vapen för bortalaget. Även om Girona tappat en del spelare i sommarens transferfönster har man hittat fullgoda ersättare på flera positioner. Inte minst i backlinjen där man plockat in Pedro Porro och den tidigare La Masia-produkten Marc Muniesa. Gironas enda förlust hittills kom mot Real Madrid och där blev det en rejäl urladdning för huvudstadsklubben (4-1). Känslan är att en liknande situation uppstår på söndag och att Barcelona springer sönder den finfina säsongsinledningen för gästerna.
 

Laguppställning FC Barcelona

Barca-tränaren gillar att rotera och det märktes, inte minst på mittfältet, i matchen mot Sociedad. Hemmalaget gjorde en ordentlig trupprensning inför den här säsongen och nytillskotten kommer behövas i och med det tuffa spelschemat. Formationen 4-3-3 känns given men vilken elva Valverde kommer mönstra är något oklart. En stark uppställning startade i Champions League och troligen leder det till att åtminstone ett par av de givna startspelarna vilas.

I backlinjen är känslan att Roberto kommer att få en välbehövlig vila till förmån för Semedo. Att Piqué startar är givet men frågan är vem som kommer att spela bredvid honom? Umtiti är det givna valet men Valverde kan komma att starta med Lenglet som hittills endast gjort sporadiska inhopp. Alba är gjuten på vänsterbacksplatsen.

Den största frågan av alla är nog mittfälltet. Blir det Rakitic, Sergio och Coutinho eller kommer den förstnämnda att vilas? Rakitic är i fantastisk form men har spelat mycket och kan komma att bänkas på söndag. Superlöftet Arthur har fått sparsamt med speltid och går troligen in från start nu. Att vila Sergio är sällan en bra idé och med tanke på det röriga passningsspelet på Anoeta sist, känns det som att mittfältsankaret kommer med i startelvan. Coutinho lär också få chansen direkt.

Anfallstrion med Messi, Suaréz och Dembélé har också matchas tufft och det kan öppna för Malcom i startelvan. Om han börjar på bänken eller går in ifrån start återstår att se.
 

Tänkbar startelva:

                 Ter Stegen

               Piqué Lenglet

Semedo                           Alba

                  Sergio
           Arthur       Coutinho

Messi         Suaréz            Démbéle

 
Håll ögonen på:

Messi
Vem annars? Argentinaren visar inga tecken på att trappa ned tempot och har visat storform i säsongsupptakten. Tre mål i veckan. Hur många blir det mot Girona?
 
Dembélé
Fransmannen har nätat i tre av fyra ligamatcher och verkar nu äntligen börja närma sig de högt ställda förväntningarna. Håller han sig skadefri är det svårt att säga ur bra han kan bli. Blir årets säsong genombrottet i Barcelona?

Alba
Hans insatser glöms ibland av något när man prisar Barcelonas offensiva brillians. I en elva med spelare som Coutinho, Messi, Suaréz och Dembélé är det lätt att missa vilket jobb den blixtsnabba spanjoren gör. Springer, spelar fram och försvarar. Alba gör allt, och han gör det förskräckligt bra.
 
 
Matchfakta
Vad: Omgång 5, La liga.
Var: Camp Nou, Barcelona.
När: Söndag 20.45.
Sändning: Strive Sport.