INFÖR
Det uttalade målet för Atlético inför säsongen var att säkra tredjeplatsen i ligan för att garantera fortsatt spel i Champions League och således fortsätta växa som klubb. Tredjeplatsen. Där har vi målet. I skrivande stund har man sju poäng tillgodo på Villareal som ligger på fjärde plats i tabellen. So far so good.
Ändå står vi nu här. Atlético och Barcelona ligger på delad poäng i tabellen, med en match tillgodo för katalanerna. Atlético har chansen att utmana om ligatiteln. Supportrarna hoppas lite i smyg. Partido a partido. Nu står vi inför en av säsongens mest avgörande matcher om det ska kunna hända. 

Atlético hade under guldsäsongen 13-14 en bra svit mot Barcelona då man inte förlorade en enda av de sex gånger lagen möttes. Sedan dess har det gått sämre och man har inte lyckats stå emot katalanerna sedan den där majkvällen 2014 då man vann ligan. Det är dock alltid bra matcher lagen emellan, som det ska vara när Spaniens två bästa lag möts.

FC BARCELONA
Barcelona tog som bekant över ledningen i La Liga från Atlético när huvudstadslaget bara fick oavgjort mot Sevilla förra helgen. Barcelona å sin sida gjorde inte heller någon höjdarmatch mot Málaga men tog likväl med sig tre poäng hem från solkusten. Det var framför allt den första halvleken som inte alls såg övertygande ut, men laget spelade upp sig i andra halvlek och Messi avgjorde matchen. I veckan tog man sig också vidare till semifinal i Copa del Rey efter att ha slagit ut Athletic Club med totalt 5-2. Lotten i semifinalen föll på Valencia. 

Det har sett väldigt bra ut för Barcelona, inte bara resultatmässigt, men också spelmässigt. Under hösten fick man visserligen Messi skadad, men under den perioden (som ändå varade i två månader) lyckades man lösa argentinarens frånvaro genom att ge taktpinnen till Neymar. Brasilianaren har gått från klarhet till klarhet under 2015 och fortsätter på samma spår under det nya året. Han växer hela tiden som fotbollsspelare och tar på sig allt mer ansvar vilket bara är bra för Barcelona. Sju raka vinster i alla turneringar är Barcelonas facit inför matchen och hela 25 raka utan förlust säger något om vad som i nuläget är världens bästa lag. Under den här makalösa resultatraden har katalanerna enbart tappat poäng två gånger på hemmaplan (1-1 mot Athletic i Supercopa de España-returen och 2-2 mot Deportivo La Coruña efter att ha tappat 2-0 till oavgjort) och det är en av många imponerande noteringar som Luis Enriques manskap stått för. I Champions League blev man klara gruppsegrare med fyra vinster och två oavgjorda matcher. I åttondelsfinalen ställs man mot Arsenal.

Det kommer bli väldigt intressant att se hur Atlético skall ta sig an Barcelona under lördagen. I vanlig ordning ska det bli intressant att se hur Simeone tänker ta sig an katalanernas förmåga att spela bollen från målvakten via backlinjen, mellan och vändstationen Busquets tills det att densamma når kreatörerna ett steg längre upp i banan och sedemera magikerna i anfallet. Vart lägger man presslinjen? Hur ska man stoppa Piqués och Mascheranos förmåga att distribuera bollen till sina medspelare och sätter man äntligen en man på Busquets för att Barcelona inte ska få vända upp eller använda honom som mellanstation för att avlägsna Atléticos presspel? Hur ser man till att stoppa Dani Alves, men kanske framförallt Jordi Albas frenetiska anfallsförsök när de fyller på med och utan boll? Finns energinivån som uppenbarligen inte fanns mot Celta i onsdags? Framförallt: vad är det mest effektiva sättet att stoppa Barcelonas supertrio? Låter man Messi styra och ställa blir det aldrig bra. Boxar man in Messi kliver Neymar fram och om ingen av de har en övertygande kväll så finns världens bästa "nia" där för att göra livet surt för sina landsmän i Atléticos mittlås. Numera har Luis Enrique väldigt bra avlastningsspelare också. Arda som avlastningsspelare..eller startspelare kanske? Ändå är han inte nöjd den gode Luis Enrique. Nolito vill han också ha in, men Celta vägrar ge med sig. Den individuella kvalitéen är något som Atleti inte kan mäta sig med, men det finns tack och lov andra sätt att vinna också. 

Det enda negativa med Barcelona under de senaste veckorna har varit att man tvingas leta nya inkomstkällor för att kunna fortsätta förlänga kontrakten med sina "cracks". De må vara väldigt, väldigt bra, men de kräver också fantasisummor för att utöva sin idrott och om man inte tillfredsställer deras krav står andra, exempelvis Florentino Pérez eller shejkerna i Manchester förberedda att erbjuda det de kräver. De kommer förstås stanna i Barcelona, något annat vore en enorm överraskning. 

Barcelona har i princip hela laget tillgängligt, Neymar har dragits med en lättare skada i veckan men väntas komma till spel även om Luis Enrique vill få det att låta på annat vis. I vilket fall som helst har han alternativ till skillnad från tidigare under hösten där han mestadels fått förlita sig på Munir och Sandro för att avlasta katalanernas supertrio. Det har också varit frågetecken för Jordi Alba men Luis Enrique har bekräftat på presskonferensen att de kommer att finnas tillgängliga. Den enda som missar matchen är Rafinha och han är långtidsskadad. 

POTENTIELL STARTELVA

               Bravo
Alves-Piqué-Mascherano-Alba
   Iniesta-Busquets-Rakitic
    Neymar-Suarez-Messi


ATLÉTICO DE MADRID
Det var inte många som var nöjda med matchen mot Celta i onsdags. Det okaraktäristiska försvarsspelet som laget visade upp har inte synts till sedans Manzano styrde skutan. Samtidigt fortsätter effektiviteten framför att lysa med sin frånvaro. Correa gjorde förvisso ett piggt inhopp men det hjälper föga när den unge anfallaren är avstängd i matchen mot Barcelona. 

Det är också matchen då Arda Turan, som lämnade Atlético med en bitter eftersmak i somras, för första gången ska ställas mot sitt gamla lag. Turken var en vital del av Atlético mellan 2011 och 2015 och blev en publikfavorit med sin unika spelstil. Efter fyra år i klubben ville han vidare, vilket många av supportrarna hade förståelse för. Det pratades bl.a. om PSG, Chelsea, Manchester United som möjliga destinationer. Barcelona dök också upp emellanåt men det var inte många som trodde att det låg någon sanning i de ryktena.

Men den 6:e juli kom så bomben. Arda var klar för Barcelona. Övergången väckte så klart starka känslor bland Atléticos supportrar när han valde en direkt konkurrent framför Premier League, speciellt när han ändå inte skulle få spela under den första halvan av säsongen. Det har gått drygt ett halvår sedan dess och nu är det alltså dags för Arda att möta sina gamla lagkamrater igen. Han firar dessutom sin födelsedag under lördagen. Man kan gissa att han nog är glad att matchen spelas i Barcelona och inte på Calderón, där han inte direkt skulle fått någon födelsedagssång..

Annars har det hänt en del sedan förlusten i Copa del Rey. Atlético har sagt nej till ett bud på €15 miljoner från Borussia Dortmund för Óliver Torres som i sin tur kommit överens om fortsatt spel i röd-vitrandigt. Siqueira är i sin tur på väg till Newcastle. Mer om båda fallen kan ni läsa om i Altas y Bajas 2016 (Klicka här!). Gabi å sin sida har sagt nej till €24-25 miljoner fördelat på tre år sedan kinesiska Guangzhou Evergrande erbjudit honom mosterkontrakt. Lagkaptenen lockades visserligen av pengarna, men kommer fortsätta i röd-vitrandigt. Utanför planen har den spanska huvudstadsklubben fått FIFA:s registreringsförbud uppskjutet på temporär basis vilket innebär att man får värva spelare i sommar så länge ett definitivt beslut inte tas av FIFA innan den 1 juli. 

Ser man till läget i laget så kommer Fernando Torres stanna i Madrid. Han har tränat med laget under de senaste dagarna, men behöver komma i form innan han kan återvända för att slåss om en startplats. Den stora snackisen förutom uttåget ur Copa del Rey har varit Jackson Martínez status i klubben. Den senaste tiden har det framkommit att hans lagkamrater och Simeone börjar tappa tron på colombianen p.g.a. hans attityd på fotbollsplanen. Man har gjort sitt yttersta för att integrera anfallaren, men han har inte alls kommit in på det viset man önskat sig. Cholo använde honom inte ens mot Celta när laget behövde göra mål och det sågs som en första varning i Jacksons riktning. 

När det gäller startelvan testade Simeone med ett 4-1-4-1-system där han väntas använda sig av en "trivote". Augusto Fernández väntas starta ihop med Saúl och Gabi samtidigt som Saúl antagligen kommer få spela på en kant som "interior". Carrasco återfinns på den andra kanten och Griezmann spelar ensam på topp. Resten av startelvan skriver sig själv trots de urusla insatsen av spelare som exempelvis Godín, Koke och Gabi mot Celta. Óliver Torres som å sin sida gjorde en riktigt bra träning i torsdags och Jackson Martínez väntar båda på sin chans från bänken. 

TRUPPEN:
Målvakter: Moyá, Oblak
Försvarare: Godín, Filipe, Savic, Giménez, Gámez, Juanfran
Mittfältare: Koke, Óliver, Augusto, Gabi, Saúl, Carrasco, Thomas
Anfallare: Griezmann, Jackson, Vietto

Ángel Correa missar matchen i och med sin avstängning, i övrigt finns inga nyheter i laget utöver Torres och Tiagos respektive skador. Siqueira, Lucas och Kranevitter lämnas utanför truppen.
 
POTENTIELL STARTELVA

                 Oblak
Juanfran-Giménez-Godín-Filipe
    Saúl-Agusuto-Gabi-Koke

       Griezmann-Vietto

DATUM:
lördagen den 30:e janurai 2016
TID: 16.00
VAR: Camp Nou, Barcelona
DOMARE: Undiano Mallenco
TV: Viasat Fotboll
STREAM: Viaplay