FC Barcelona:
 
Harmoni, tillförsikt – och en gnutta ovisshet.
 
När FC Barcelona under lördagskvällen gör sin La Liga-entré, är känslan att glaset är halvfullt. Truppen är renoverad, supercup-titeln bärgad – och med tanke på den (spelmässigt) förtroendeingivande försäsongen finns anledning att förvänta sig ett pånyttfött Barça i helgens drabbning mot Alavés.
 
Men pånyttfött hur? Taktiskt, eller rent kvalitativt? Formationsmässigt, eller rent balansmässigt? Allt på en och samma gång?
 
Den som lever får se. Men av allt att döma finns en tydlig ambition att åtminstone försöka hitta tillbaka till en mer katalansk typ av fotboll. Det vill säga, till 4-3-3, till hög press och till ett högre bollinnehav.
 
Vilket naturligtvis gläder enormt. Men frågan är om Ernesto Valverde är rätt man för jobbet. Att 54-åringen är en duktig tränare råder det inga tvivel om, men make no mistake – han är inte Pep Guardiola. Eller Maurizio Sarri. Och risken är att han gapar efter för mycket, när han vill hitta tillbaka till det patenterade Barça-spelet.
 
Å andra sidan kanske det inte spelar någon roll. Ambitionen väger tyngre än de kortsiktiga resultaten, argumenterar många. Inklusive jag själv. Men farhågan att det finns ett resultatmässigt pris att betala för ”Projekt Bollinnehav”, är icke desto mindre befogad. Tycker jag, i alla fall.
 
Mot Alavés bör man komma billigt undan, dock. Låt vara att baskerna har ställt till trubbel på Camp Nou förut – och att laget sedan tränaren Abelardos ankomst har gått från klarhet till klarhet – men med tanke på styrkeförhållandet lagen emellan borde Barça gå segrande ur duellen alldeles oavsett taktisk disposition.
 

Deportivo Alavés:
 
Att Alavés slet under inledningen av fjolårssäsongen, är en underdrift.
 
Laget stod på noll inspelade poäng den 30:e september, och som grädden på moset dröjde det sex (!) omgångar innan man lyckades spräcka målnollan.
 
Det fullständigt skrek nedflyttning, helt enkelt. Men sedan tog tränaren Abelardo Fernandéz över rodret, och från och med då inledde baskerna en närmast mirakulös klättring som resulterade i en hedersam fjortonde placering i tabellen.
 
Någonstans där befinner sig Deportivo Alavés idag. Med förhoppningar om att fortsätta på den inslagna vägen, men med en trupp som skvallrar om annat. John Guidetti och lånet Borja Bastón i all ära – men förlusterna av spelare som Munir El Haddadi och Alfionso Pedraza innebär att laget går in i den nya säsongen sämre rustade än ifjol.
 
Och premiären kunde inte bli tuffare. FC Barcelona på Camp Nou. Mirakel sker naturligtvis (ingen har väl glömt hur Alavés bortabesegrade Barça med två mål mot ett, förrförra säsongen), men av allt att döma får poängplockandet vänta. Detta trots John Guidettis vana att göra mål på Camp Nou...
 
 
Laguppställningar/ Matchbild:

 
4-4-2 eller 4-3-3? Malcom eller Dembélé? Arthur, Rakitic eller Vidal?
 
Inför lördagens premiär mot Alavés, är frågorna många. Försäsongen må ha gett oss en föraning om vad som komma skall, men exakt hur Mr. Valverde kommer att formera sitt lag återstår alltjämt att se.
 
Ta mittfältet, till exempel. Att Coutinho och Busquets kommer att få starta känns självklart, men frågan är vem som tar den sista platsen.
 
Känner vi Valverde rätt kommer valet falla på antingen Vidal eller Rakitic. Dynamik och så vidare. Men skulle Barçatränaren mot förmodan gå all in för att dominera bollinnehavet, är Arthur det givna valet. Visst, även Rafinha (för att inte nämna Riqui Puig) har sett oförskämt bra ut under försäsongen – men i Arthur har Valverde en Xavi in the making. Vilket inte säger lite om nyförvärvet från Gremio.
 
Men återigen – mest troligt är att Valverde väljer medelvägen. Det vill säga, en 4-3-3-uppställning, men med Vidal/Rakitic snarare än Arthur/Rafinha. Man måste lära sig krypa innan man kan gå, ju.
 
Troligt är dessutom att Ousmane Dembélé kommer till start. Fransmannen imponerade i supercupen, och trots att även Malcom har sett pigg ut får ”Myggan” betraktas som förstavalet bredvid Messi och Suárez. Tillsvidare, åtminstone.
 
Nu över till matchbilden. Och jag sticker hakan och gissar på ett relativt lågt stående Alavés, och ett relativt bolltrillande Barcelona. Men samtidigt hoppas undertecknad att gästerna – till skillnad från Sevilla i supercupen – emellanåt vågar kliva upp i pressen. Detta för att tvinga katalanerna att bekänna färg vad speluppbyggnaden beträffar...
 
Nedan följer en trolig startelva:
 
                     MATS
               Piqué  Umtiti
Semedo                              Alba
                  Busquets
          Rakitic          Coutinho
                   Messi,
          Suárez      Dembélé

 
 
Håll ögonen på:
 
Arthur
 
Barcelonas nya mittfälts-kelgris. Kommer brassen att motsvara hypen?
 
 
Ousmane Dembélé
 
Avgörande i supercupen, men alltjämt oslipad i spelet. Kommer fransmannen att växa ut till den superstjärna han tveklöst har potentialen att bli?
 
 
Luis Suárez
 
Ömsom usel, ömsom brilliant. Vilken Luis Suárez kommer till spel imorgon?
 
 
Matchfakta:
 
Vad: Omgång 1, La Liga
Var: Camp Nou, Barcelona
När: 22:15
Sändning: Strive
 
 
¡Visca el Barça!