Ja en uppvisning var det och en uppvisning som gav eko i fotbollsvärlden blev det, aldrig har det väl skrivits så mycket om det "lokala" Baskiska laget som just denna vecka. "fotbollsexperter" världen(åtminstone i Sverige) över verkade i det närmaste chockade av resultatet och kanske framför allt spelet som Athletic visade upp, tragiskt nog säger det mer om "experternas" okunskap när det gäller Spansk fotboll (bortsett från Barcelona och Real Madrid givetvis) än om Athletics spel.

För oss som följer Athletic och Spansk fotboll lite mer engagerat är nog inte alls lika chockat utan vet vad det unga Athletic kan åstadkomma, redan i höstas hade man  Barcelona mot repen och bara en tveksam utvisning och ett oturligt slumpmål i sista minuten räddade hem en poäng åt Katalanerna.

Att man däremot skulle spela ut självaste Manchester United på Old Trafford så klart överträffade dock även mina förhoppningar och att man skulle känna sig lite besviken med en 3-2 vinst hade man ju inte knappast drömt om.

Statistiken talar dock sitt tydliga språk,  Athletic borde vúnnit med större marginal...

Man Utd - Athletic
Avslut: 11-25
På mål: 5-11
Hörnor: 4-8
Bollinnehav: 46-54%

Nu får man ju inga bonuspoäng för avslut eller bollinnehav utan det är givetvis målen som räknas och är det något lag i världen som är bra på att vaska fram mål effektivt så är det väl United vilket oroar mig en del inför returen. Effektivitet är däremot inget man förknippar Athletic med i år, man har haft förtvivlat svårt att omsätta målchanser i mål och det krävs ofta oroväckande många chanser för att spräcka nollan hos motståndarna vilket resulterat i lite väl många tappade poäng i ligan.

Skillnaden här är stor och Athletic bör nog spela lite mer försiktigt än man brukar hemma på San Mames då Rooney och Co lätt kan göra några mål på väldigt få chanser.

En annan sak som oroar är givetvis skillnaden på rutin i sammanhang som dessa, ungdomarna i Athletic är ju nykläckta i Europa sammanhang medans United har all rutin i världen och hur ställer sig Athletic till att helt plötsligt få bära favoritskapet på hemmaplan när man kunde spela helt utan press förra veckan?

Hur som helst så har El Loco Bielsa tagit ut följande trupp inför drabbningen.

Iraizoz, Raul; De Marcos, Ekiza, San Jose, Iturraspe, Javi Martinez, David Lopez, Iraola, Llorente, Toquero, Susaeta, Iñigo Perez, Herrera, Amorebieta, Muniain, Aurtenetxe & Ibai Gomez.

Det har varit lite oroligt i Athletic lägret under veckan då både Llorente och De Marcos avstått träningarna men ikväll kom beskedet av Bielsa att man kommer att spela med det "vanliga laget", det betyder att Amorebieta (avstängd på Old Trafford) tar steget in i backlinjen och förpassar då San Jose till bänken och startelvan ser då ut enligt följande:Ett lite tröttkört Athletic med hela centrallinjen (Javi Martinez, Herrera och Llornete) på bänken förlorade det baskiska derbyt borta mot ett heltaggat Osasuna med 2-1 i helgen, personligen tyckte jag att det syntes tydligt att spelarnas tankar fokuserade på torsdagens match men med lite tur kunde man mycket väl fått med sig ett oavgjort resultat efter några fina chanser på slutet.

Bielsa vill ju ogärna rotera sitt lag men med helgens ändringar såg man ju tydligt att även Argentinarens fokus är på Manchester United matchen vilket lovar gott.

En del påstår att United inte tar Europa League på allvar men det tror jag inte ett dugg på, självklart är både spelare och ledare väldigt intresserade av att ta en titel trots att det inte handlar om Champion League och hade inte brytt sig så är jag tveksam till att man åkt till Bilbao med sådan stark trupp som man ändå gör.

Sir Alex har iallafall tagit ut följande spelare:

Amos, De Gea; Evans, Evra, Fabio, Ferdinand, Rafael, Smalling; Carrick, Cleverley, Giggs, Park, Pogba, Scholes, Young, Valencia; Berbatov, Hernandez, Rooney, Welbeck.

Manchester redaktionen har tagit ut följande prelimenära startelva:


-----------------de Gea------------------------

Rafael ---- Evans---Smalling --- Evra

Welbeck - Carrick - Cleverley - Young

-----------------Rooney---------------------

---------------Hernandez------------------

Läs Manchester United redaktionens införrapport här

Nyckeln till avancemang ligger i att hålla hyfsat tätt bakåt, är ganska säker på att Athletic gör åtminstone 1 eller 2 mål men då gäller det också att se till att framför allt  Rooney får så lite boll som möjligt och där ligger ett stort ansvar på Iturraspe och Javi Martinez som båda gjorde det väldigt bra förra veckan.

Det lär bli en fantastisk stämning på San Mames och förhoppningsvis kan det lyfta laget lite extra, kan bli en chock för United spelarna att få känna på ett riktigt  publiktryck då 8000 tillresta Athletic fans ägde en bedrövlig hemmapublik på Old Trafford  förra veckan. Har det verkligen blivit sådär i England sedan "fotbollsturisterna" börjat ta över de Brittiska arenorna? Bedrövligt var det hur som helst... 
 
Om jag skall våga på mig något tips får det nog bli ett oavgjort resultat, vi säger 2-2 med Rooney och Young som målskyttar för United och llorente och Muniain för Athletic!

Aupa Athletic!

Matchfakta
Europa League, åttondelsfinal

Athletic Club - Manchester United

Var: San Mames

När: Torsdag 15/3kl 19:00
Hur: TV4 Sport
Domare: Cuneyt Cakir(Turkiet)
Väder: 16 plusgrader och klart väder