Det är snart ett halvår sedan den tragiska dagen då ett liv skördades på grund av idioti. Jag skriver idioti då detta inte hade något med fotboll att göra. Olika supportergrupper samlades med syfte att slåss och konsekvenserna av det blev att en deportivosupporter miste sitt liv. Ingen av klubbarna står bakom händelserna som inträffade och tog snabbt avstånd. Precis efter matchen i förra mötet mot Deportivo mötte Atléticos president Enrique Cerezo och Deportivos president Tino Fernandez pressen där Cerezo förde fram detta meddelande till den samlade presskåren: 

God dag. Detta är ingen presskonferens efter en match. Detta är i syfte till vad som gjorts för några timmar sedan mot flertalet fans i närheten av Vicente Calderón. Detta har inget att göra med fotbollen, de är radikala grupper som bestämmer träff för att skapa de händelse som just hänt. Deportivo de La Coruñas president samt Atlético Madrids president vill berätta att vi och våra klubbar har absolut ingenting att göra med vad som hänt. Vi säger i varje match att vi står för fred och vänskap mellan alla lagen.

Vi har sagt under en lång tid att fotboll är till för att avnjutas med sina vänner, familj, kusiner och de man känner men idag var det tyvärr inte så. Vi kan inte berätta något om vad som hänt då vi inte vet något, för tillfället håller polisen på att utreda händelsen och vi kommer att veta mer när du har berättat för oss. Jag vill återupprepa att varken Atlético Madrid eller Deportivo de La Coruña har något eller står bakom vad som gjorts. Det som hänt har gjorts av radikala grupper som har sin historia och sina duster som inte har något att göra med fotbollen. De ända som har med fotboll att göra är att de samlas innan matcherna för att slåss.

Tack så mycket.


På grund av Jimmys dödsfall blir det inga bortasupportrar på Riazor. Matchen kom under gårdagen att klassas som en högrisk match trots att den inte hade gjort det innan. Atléticos ledning har inte erbjudit sina supportrar några biljetter till matchen på Riazor på grund av säkerhetsskäl men de konstaterar även att en efterfrågan inte funnits. Eftersom det inte kommer finnas några Atléticosupportrar på Riazor finns det för närvarande ingen anledning för oro. Det är en tragisk dag när fotboll ska behöva skändas av dessa händelser och allas förhoppning är att Atlético- och Deportivosupportrar går vidare och lämnar incidenten i det förflutna.

Det är istället läge att fokusera på fotbollen och jag ska inte vara sämre. Det är dags för returen där tre livsviktiga poäng står på spel för både lagen. Deportivo som kämpar för att hålla sig kvar i La Liga och Atlético som vill nå säsongens mål och knyta till sig tredjeplatsen. Första mötet mellan lagen slutade 2-0 till Atlético efter två fasta situationer. Deportivo hade i första mötet bara ett skott på mål. 


Deportivo de La Coruña:

Deportivo tog i förra omgången en imponerande poäng på Anoeta mot Real Sociedad i matchen som slutade 2-2 efter mål från Lucas och Jose Verdu Toche.

Den 8 april bekräftade Deportivotränaren Víctor Fernández och Deportivo att tränaren inte kommer fortsätta på sin post och får lämna Deportivo efter att resultaten inte speglade klubbens ambitioner. Víctor Fernández anser dock att han uppfyllt de målen som Deportivo hade inför säsongen vilket var att hålla sig kvar i Primera Division. 

Ny tränare blev istället deportivolegendaren Víctor Sánchez. Víctor Sánchez får alltså för första gången i sin karriär chansen att leda ett lag som tränare. Tidigare har han enbart arbetat som assisterande tränare för klubbar som Getafe och Sevilla. Med det sagt har Sánchez mycket att bevisa och det verkar som han tar tillvara på chansen som erbjudits. Det brukar innebära obalans när en ny tränare tar över laget men i detta fall verkar det istället kunna bidra till en välbehövlig energiinjektion i laget. Under veckan har de arbetat väldigt mycket med att spela med hög intensitet och fasta situationen, allt för att matcha Atlético. Tydligen så har inget träningspass Víctor Sánchez hållt i varit kortare än 2,5 timmar långa (inklusive videogenomgång och analys av motståndare). Med tanke på att första mötet mellan lagen avgjordes i just dessa aspekter kan man än så länge inte kritisera Sánchez förberedelser inför matchen. 

Inför matchen har Sánchez även uttalat sig i media där han berättar att det är en mäktig grupp hans mannar kommer möta. Sedan Simeone tog över klubben har de ständigt förbättrats i det defensiva spelet men även de offensiva bitarna som är av högsta nivå men anser trots det att Depor är redo för utmaningen. Det var många lovord Sánchez hade om Cholo och han anser sig dela samma koncept som Simeone. Att vara en bra tränare innebär inte att man är i klubben för sin egen skull utan att man tjänar laget och sina spelare. Han vill inte heller lägga större vikt på trötthet hos motståndarna efter Champions Leauge matchen då detta inte är något Deportivo ska anpassa sig efter. Sánchez förväntar sig det bästa Atlético mot hans Deportivo. 

Fabrizio, målvakt i Deportivo påstår att det kommer krävas maximal koncentration och inte tillåta motståndaren något för att kunns slå de rödvita från Madrid.
Burvaktaren för Depor fortsätter och menar att Atlético är ett av de tuffaste lagen att möta. Fabrizio påpekar att han tror Atlético kommer lida en del efter kvartfinalen i Champions leauge men trots det kommer Depor behöva spela en av sina bästa matcher, om inte sin bästa, för att vinna. 

Även Lopo, mittback i Depor hade sitt att säga om matchen: "För att vinna mot Atlético måste du spela som dem, som ett sammansvettsat lag och alltid tänja på gränserna. 

Truppen:
Fabricio, Lux; Laure, Manuel Pablo, Juanfran, Lopo, Sidnei, Luisinho; Álex Bergantiños, Juan Dominguez, José Rodríguez, Medunjanin, Fariña, Lucas, Cuenca; Cavaleiro, Toché & Oriol Riera.

Potentiell Startelva:
Deportivo: (4-2-3-1)
Fabricio 
Manuel Pablo, Lopo, Sidnei, Luisinho  
Álex Bergantiños, Medunjanin 
Lucas, Fariña, Cavaleiro 
Toché. 

Luisinho är tillbaka från sin avstägning och väntas ta tillbaka sin plats i startelvan. Utöver Luisinho är även innermittfältarem Juan Dominguez nu tillbaka men börjar troligtvis matchen på bänken. Juan Dominguez förlängde sitt kontrakt med Deportivo i ett avtal som sträcker sig till 2018. Deportivopresidenten Tino Fernandez har alltid sett Juan som en ikon för blanquiazul och förlängning är ett steg i rätt riktning för målet om kontinuitet i laget.

Trots att både Luisinho och Juan Dominguez nu är tillgängliga för spel har Depor trots det sex spelare som av olika skäl inte kommer delta i matchen under morgondagen: A Borges på grund av ett tekniskt beslut, Pablo Insua, efter matchen i San Sebastián, Roberto Canella, Borja López samt portuguiserna Hélder Costa, Diogo Salomao och allas älskade Hélder Postiga...

Atlético de Madrid:

Läget i Atlético har varit bättre och det tuffa spelschemat har definitvt satt sina spår. Laget har spelar lika de senaste två matcherna där matchen mot Malaga slutade 2-2 och kvartsfinalen mot Real Madrid 0-0. Innan det kunde man dock gotta sig med tre raka vinster. Atlético befinner sig för närvarande på tredjeplatsen i tabellen med 66 poäng och har som mål att inte tappa placeringen. Ner till de pestbärande fladdermössen är det enbart en poäng som skiljer Valencia och Atlético. Man bör inte heller underskatta Sevilla som femteplacerade ligger på respektabla 62 poäng. Simeone har sedan försäsongen alltid påstått att det är tredjeplatsen som är målet för säsongen och vill man behålla placeringen är en vinst mot Deportivo otroligt viktig.

23 av de 59 mål Atlético gjort denna säsong (39%) har gjorts via fasta situationer: 11 hörnor, 10 frisparkar och via två inkast. Det är den högsta procenten i La Liga och definitvt en varning för Deportvo som vanligtvis inte är starka i dessa situationer. 

Truppen: Målvakter: Moyá, Oblak. Försvarare: Godín, Siqueira, Gámez, Ansaldi, Juanfran, Miranda, Giménez. Mittfältare: Tiago, Koke, Raúl García, Arda, Saúl, Cani. Anfallare: Griezmann, Raúl Jiménez och Fernando Torres. 

Potentiell Startelva:
Atlético (4-4-2):
Oblak;
Juanfran, Giménez, Godin, Gámez;
Saúl, Tiago, Koke, Arda;
Griezmann, Raúl García

Med insiderinfo av redaktionens egna Alexander Ivanovski som under dagen befann sig på lagets träningsanläggning kan vi konstatera att det var denna startelva som Simeone och hans soldater testade. Utöver det fick vi även rapporter om att Mandžukic inte tränar med laget på grund av en vristskada som håller honom borta. Kroaten är inte 100% ännu och börjar antagligen på bänken så att han kan återvända till Madrid-matchen nästa vecka, men nog om dem. 

Giménez hoppar alltså in istället för Miranda. Jesús Gámez ersätter Siqueira på vänsterkanten.Eftersom Gabi är avstängd spelar istället Koke tillsammans med Tiago som central mittfältare och Saúl på Kokes vanliga position längst kanten. Mario Suarez har känningar i låtmuskel och är därför inte uttagen i matchen mot Deportivo. Raúl García verkar gå in istället för Mandžukic.

Simeone måste kompensera för Mandžukics frånvaro på fasta situationer och inläggsspelet i boxen och därför lär Raúl Garcia ta platsen bredvid Griezmann. Skulle Atlético lyckas göra mål under första halvlek kan vi förvänta oss en liknande matchplan till den vi fick se förra gången lagen möttes. Atlético kan då byta in Torres i andra halvlek och satsa på kontringar medan de håller tätt bakåt. En del frågetecken finns gällande Kokes och Griezmanns fysiska status då de spelar i princip alla matcher och tröttheten börjar bli allt mer synlig.   

Simeone talade inför matchen om Koke och hur han kommer använda honom under matchen: 

"Jag har en tydlig idé där jag ser en möjlighet för Koke att spela i innermittfältet med en annan mittfältare. Jag förväntar mig att det kommer hända oftare nästa säsong. Imorgon är det en möjlighet. Taktiskt är han nästan perfekt. Han är en spelare som jag tycker om väldigt mycket i den positionen och jag är övertygad om att vi under de kommande månaderna kommer se mer av Koke på innermittfältet istället än på kanten.

På tal om Koke så hade han också några visdomsord att dela med sig av inför matchen: 

"Vårt mål är att kvalificera oss till Champions Leauge, att avsluta säsongen på tredjeplatsen och inte behöva kvala nästa säsong. Vi är bekymrade över våra rivaler (Valencia & Sevilla, reds anm) men de uppmuntrar oss att fortsätta kämpa, att fortsätta spela och vinna oc vi ser fram emot lördagen för att kunna ge allt och vinna tre poäng."

För Atléticos del gäller bara vinst i denna match och lyckas man hålla sig till planen och spela med tålamod kan det gå vägen. Ingenting kommer gratis  och det meddelandet har Cholo lyckats få fram till laget sedan han tog över rodret, nu vill vi se det i praktiken även här. 


Källor:
Zoran Zoric
Alexander Ivanovski
Marca
AS
clubatleticodemadrid.com
deportivo-la-coruna.com
Deportivoredaktionen
sportsmole.co.uk

Matchen:
Datum: Lördagen den 18 april
Matchstart: 18:00
Spelplats: Riazor, Galicien
Kapacitet: 34 600 åskådare
Planen: 105 × 68 m
TV: C More Sport HD
Streaming: Matchen sänds på C Sports och C More Play.  Den kan även ses via en mängd olika sidor på nätet, däribland Wiziwig, Rojadirecta och Sport Category.