Inter

Inter inledde ligasäsongen med två förluster, ett kryss och en seger på de fyra första matcherna. Fansens dröm om att kanske äntligen kunna hota Juventus om förstaplatsen grusades i stort sett omgående. MEN, laget har sedan dess ryckt upp sig, och har nu sju raka segrar, varav den senaste vägde extra tungt då klubben för nu kan titulera sig Milanos bästa lag.
 
Inter ligger i skrivande stund på en tredjeplats i ligan, med Napoli två poäng framför och Juventus sex poäng bort. Glappet är redan nu stort, men Inters formkurva pikar spikrakt uppåt och truppens grundkvalitet är hög. Klubbens bekymmer de senaste åren har mycket bestått i att de inte lyckats hitta kontinuitet i varken spelare eller tränare. Klubben har sedan 2014 hunnit avverka Mazzari, Mancini, Frank de Boer, Pioli (och en vikarierande Vecchi två gånger). Spelarrotationen har varit stor och de spelare som kommit som utpräglade stjärnor har sällan lyckats särskilt väl.
 
Den som främst lyckats finna någon form av beständighet i klubben är gamla Barcelona-adepten Mauro Icardi. Icardi, som spelade för Barcelonas ungdomslag mellan 2008 och 2011, har sedan 2013 gjort 166 matcher för klubben och hittat nätet 104 gånger. Imponerande siffror, och det är tydligt hur viktig han är för klubbens framgångar.
 
Icardi har dessutom varit högst delaktig i Inters fina utgångsläge inför CL-fortsättningen. Inter har sex poäng av sex möjliga i det som av somliga går under namnet ”dödens grupp”. Två stycken 2-1-vändningar mot både Tottenham och PSV, främst signerade Vecino och Icardi.
 
Inter saknar en av sina viktigaste spelare, Radja Nainggolan, som är skadad. Vrsaljko är osäker, men kommer förmodligen till spel.
 
Möjlig elva:
 
Handanovic
Vrsaljko – de Vrij – Skriniar – Asamoah
Brozovic – Vecino
Politano – Martinez – Perisic
Icardi

 
 
FC Barcelona
 
Barça befinner sig i en smått märklig period. Vissa skriker efter Valverdes avgång, andra tycker att spelet är tillräckligt bra så länge resultaten kommer. Problematiken har legat i att resultaten inte kommit – förrän nu nyligen när Barcelona trots allt besegrat Tottenham, Sevilla och fått med sig ett kryss på Mestalla.
 
Så hur står sig egentligen Barcelona? Frågan är svårsvarad eftersom lagets prestationer pendlar så pass kraftigt, men Inter känns som en smått perfekt värdemätare för en antydan om vilken riktning laget rör sig. Det är inga världsmästare vi ställs mot – men det är inte heller ett lag som bara ska städas av.
 
Den mest relevanta frågan inför just den här matchen är kanske inte hur Barcelona står sig, utan hur Barcelona står sig utan världens bäste.
Messis skadefrånvaro kommer givetvis få en stor portion uppmärksamhet inför, under och efter matchen. Med all rätt. Det har stundtals (läs: hela tiden) känts som att laget stått och fallit med Messi, oavsett om spelet sett svagt ut så har känslan funnits både hos lagkamrater och hos supportrar att det nog löser sig ändå – Messi är ju på plan.
 
Som Alba sa på presskonferensen under tisdagen:
 
”Leo är en stor förlust. Vi spelar alla bättre med honom på planen.”
 
Så vem ska kliva fram? Och hur kommer laget att formeras?
 
Förhoppningsvis kommer Coutinho axla ett stort offensivt ansvar. Det givna svaret för fem år sedan hade varit Suárez, då han var så där Liverpool-bra och kunde avgöra matcher på egen hand, men idag behöver han hjälp från sin omgivning på ett annat sätt.
 
Om Valverde vågar trycka på offensivt, vilket jag alltid utgår från att han inte gör, så kommer förhoppningsvis även Dembélé få en gyllene chans att ta för sig. Baserat på hans insats mot Sevilla, då han under en kort period blev utbuad av Camp Nou-publiken, kommer hans självförtroende inte nödvändigtvis slå i taket. Men, det är en ny match med nya förutsättningar, och visst har han en potential som är kittlande. Om han väljer det "säkrare" alternativet så kanske vi istället får se en mer 4-4-2-aktig uppställning med en Roberto eller Vidal i någon form av Paulinho-roll anno 2017.
 
Jag tror och hoppas trots allt att han startar med Dembélé, en möjlig elva skulle då kunna se ut så här:
 
MATS
Roberto – Piqué – Lenglet – Alba
Arthur – Busquets – Rakitic
Dembélé – Suárez – Coutinho


Umtiti, Vermaelen är fortsatt skadade. Och så Messi då, givetvis.
 
FC Barcelona - Inter
Vad: Gruppspel omgång 3, Champions League
Var: Camp Nou, Barcelona
När: 21.00
Sändning: Viasat Sport Premium, Viaplay