Barça kommer till matchen med resultatmässig vind i seglen, samtidigt som en liten reva dröjer sig kvar efter den stapplande insatsen på Sánchez Pizjuán. Insatsen mot Sevilla ingöt varken självförtroende eller tillförsikt, men det gav oss ett lugn i att världens bäste både är skadefri och i gott slag.
 
Denna gång står istället italienska jättarna Roma på andra sidan, men förutsättningarna är desamma – endast seger gäller.
 
Roma
 
AS Roma som förening är inte helt lätt att placera. Den klassiska huvudstadsklubben har en storklubbsaura kring sig, men har egentligen inget enormt troféskåp att backa upp det med. Roma tog hem ligatiteln 1942, -83 och -01 samt Uefacupen -61, annars har det främst varit inhemska cuper där Giallorossi varit framgångsrika.
 
Roma landar både historiskt och i nutid ofta tätt efter de största italienska giganterna, så som Juventus, Milan och Inter. Senaste åren har de visserligen kontinuerligt befunnit sig högt upp i tabellen, men har egentligen aldrig varit nära att rå på Juventus. Sammanfattningsvis en toppklubb i Italien, men inte mer än så. Något CL-slutspel här, någon cupfinal där. Klubben har aldrig haft varken spelartrupp eller de ekonomiska musklerna för att mäta sig med de största, och ser i dagsläget inte heller ut att ha det.
 
Truppen är visserligen stark och det finns en uppsjö av klass-spelare inom klubben, men så fort de tar klivet från klass-spelare till världsspelare så försvinner de snabbt till andra, större klubbar. Mohammed Salah, som kanske det färskaste exemplet.
 
Så vad talar egentligen för Roma? Dzekos boxspel, Nainggolans förmåga att stänga ytor eller Alissons sanslösa säsong är bara ett axplock av saker Barça måste läsa in sig på. Diego Perroti och Cengiz Ünders sätt att bryta mönster är två andra egenskaper Barça kommer behöva ta sig an. Både Nainggolan och Ünder är osäkra, men om de kommer till spel kan de tveklöst komma att oroa.
 
Visst finns det positiva moment att lyfta fram hos ett Roma som vunnit fyra av de fem senaste matcherna (inklusive en bortaseger mot Napoli), men för att vara så verklighetsförankrad som möjligt finns det egentligen inte mycket som talar för Roma-avancemang.
 
De vann visserligen en snårig CL-grupp bestående av både Chelsea och Atlético Madrid, men inget av lagen var i särskilt gott slag under CL-hösten och segrarna mot Qarabag övertygade inte. Avancemanget mot Shaktar Donetsk var desto mer övertygande, men Barça ska fortfarande vara numret större.
 
Roma har mött Barcelona fyra gånger tidigare: en seger 01/02, två kryss och en förlust. Förlusten kom 15/16 och den sved rejält - Barça vann med hela 6-1, något som också blev största segern ett La Liga-lag tagit mot ett Serie A-lag i europacup-sammanhang.
 
Troligtvis blir det inte 6-1 onsdag kväll, men en kan alltid drömma.
 
Möjlig elva:
 
Alisson
Florenzi – Manolas – Fazio – Kolarov
Nainggolan – De Rossi – Strootman
Ünder – Dzeko - Perotti
 
Barcelona
 
Valverdes jakt efter rätt balans fortsätter. Resultaten sviktar inte, serieledningen är fortsatt intakt men spelet hackar och kantigheten är stundtals påtaglig. När Messi dessutom tvingas vila fastnar Barça dessutom ännu tidigare i banan, ännu hårdare.
 
Jordi Alba fick en fråga om just Messis betydelse under tisdagens presskonferens:

”Att se honom på planen ger alla en trygghet. Vi alla spelar bättre när han är med. Han ändrade matchen helt i Sevilla. Vi har alltid en bättre chans att prestera med honom på planen”
 
Oroande, men självklart.
 
Alba pratade dessutom om vikten av att inte släppa in mål på hemmaplan i första mötet. Alba har givetvis en poäng, en nolla på hemmaplan gör att de eventuella mål Barcelona gör på Olympico kan skada extra mycket. Problematiken i Albas uttalande består i ett Barcelona som då försöker fegspela sig till ett 1-0-resultat. Baserat på tidigare matcher under säsongen bör Barcelona snarare välja en tydlig väg – höga utgångspositioner, hög press och modigt anfallsspel eller ett mer tillbakadraget Barça. Helst inget mellanting. Med stor sannolikhet kan det komma att bli just någon form av mellanväg - ett högt stående Barcelona som inte lägger i den absolut högsta växeln, just på grund av rädslan att släppa in mål på hemmaplan.
 
Det mest glädjande Alba berörde under presskonferensen var självförtroendet inom laget. Han beskrev det som att tron på laget var ännu större nu än under trippeln 14/15, vilket ändå är anmärkningsvärt givet hur spelet stundvis skurit sig. Men, det är ju trots allt spelarna och inte fansen som befinner sig på planen, om Alba menar att det finns ett stort och utbrett självförtroende inom gruppen är det givetvis uteslutande positivt.
 
Hur Valverde kommer formera laget är kanske den mest intressanta frågan på förhand. Återigen handlar det främst om Paulinho kontra Dembélé, defensiv prägel kontra offensiv. Jag tror och hoppas att Dembélé startar, och att Valverde visar att Barça verkligen vill övertyga tvivlare under onsdag kväll.
 
Sergio Busquets ska dessutom vara hel och tillgänglig för spel, detta innebär att det egentligen bara är Lucas Digne som inte är redo för spel. Valverde kan välja och vraka, kort sagt.
 
Möjlig elva:

MATS
Roberto – Piqué – Umtiti – Alba
Dembélé – Rakitic - Sergio B – Iniesta
Messi – Suárez
 
Förhoppningsvis lättar Valverde ordentligt på ankaret, och gör allt för att döda dubbelmötet redan i rond ett.  
 
Tips: 3-0 Barcelona.

Matchfakta:

Vad: Kvartsfinal, Champions League, match 1 av 2
Var: Camp Nou, Barcelona
När: 20:45
Sändning: Viasat Fotboll, Viaplay