Celta Vigo:

Det går bra för Celta Vigo just nu eftersom man är obesegrade i sina fyra senaste matcher,  varav tre är vinster. Förra helgen slog de himmelsblåa Villarreal på El Madrigal med 2-0 efter mål från Fabián Orellana och Nolito. Hemmalaget var det bättre laget och förtjänade segern mer, men det som fick mest rubriker var tårgasen som kastades in på planen och gjorde att matchen fick avbrytas i cirka 25 minuter.

På lördag återvänder Celta Vigo till Balaídos för att ta emot Getafe, en direkt rival om placeringarna i ligan. Även på hemmaplan ser det bättre ut för Luis Enrique och hans spelare som ännu inte har förlorat där under 2014. Senaste förlusten kom den 16:e december mot Valladolid.

Luis Enrique ska ha pressat laget extra mycket på veckans träningar för att spelarna inte ska slappna av utan fortsätta vara på och redo att kämpa för poängen. Ett bra iniativ av tränaren som hållit de flesta passen bakom stängda dörren.

En spelare som är i bra form är Fabián Orellana som har gjort tre mål på de senaste fyra matcherna. Chilenaren ryktades bort från klubben i januari men valde att stanna kvar och kämpa för sin plats i laget. Något som ger resultat nu och han har blivit en viktig spelare för Luis Enrique. Anfallaren hoppas att formen håller i sig och att han kan bli aktuell för Chiles landslag i sommarens VM.

Ett tecken på det är att Orellana blivit uttagen till en vänskapsmatch mot Tyskland i början av mars. Även Augusto Fernández ska representera sitt landslag när Argentina ställs mot Rumänien och det verkar vara de två spelarna från Celta Vigo som har en chans att ta sig till VM.

Det blir en spännande match på lördag och i tisdags publicerade klubben ett meddelande på sin hemsida där man bad om publikens stöd på lördagens match mot Getafe som är en direkt rival i tabellen. ”Publiken kommer nu, mer än någonsin, att vara den tolfte spelaren”, stod det bland annat i texten.

Förhoppningsvis kommer många supportrar till Balaídos och de kan glädja sig åt att Charles är tillbaka efter att hans sjukdom gjorde att han inte kunde spela förra helgen. En som dock missar matchen är Mario Bermejo som har blivit skadad och blir borta i 10-15 dagar.

Tre poäng mot Getafe skulle innebära ett stort steg mot överlevnad i Primera Division och sportchefen Miquel Torrecilla höll i tisdags en presskonferens där han sa att målet just nu är att så fort som möjligt få 40 poäng och säkra kontraktet i ligan. Laget vill inte slåss i sista omgången som förra säsongen.

Sportchefen sa även att Celta Vigo vill behålla Rafinha ett år till men att det är upp till Barcelona. I veckan har det ryktats om att Manchester United ska vara intresserade av yngligen och Torrecilla får nog jobba hårt om brasilianaren ska bli kvar i Galicien.

Nyförvärvet Welliton är fortfarande inte i bra fysisk form, något som klubben visste om när man värvade honom enligt Torrecilla, och är troligen inte med i truppen till matchen.

Getafe:

Getafe kommer från strax utanför den spanska huvudstaden Madrid och kämpar vidare i ligan. Laget är i riktigt dålig form och behöver poäng. Senaste segern kom i slutet av november förra året mot Levante och laget har sjunkit i tabellen.

Under 2014 har Getafe bland annat förlorat mot Osasuna, Almeria och Rayo Vallecano – lag som alla ligger på den undre halvan av tabellen. Förra helgen var det huvudstadsderby mot Real Madrid och där blev det förlust med 0-3. I den matchen saknade Getafe aggressivitet och gick inte riktigt in i närkamperna.

Getafe har inte vunnit på sina nio senaste matcher och vill ändra på det. I laget finns Roberto Lago som gick dit från Celta Vigo inför den här säsongen. Han menar att Getafe måste kräva mer av sig själva.
    − Vi måste ge allt för att ta oss ifrån den här situationen och det är fortfarande många matcher kvar. Vad som än händer så måste vi ta poäng för att bryta den här dåliga sviten, säger Celta Vigo-produkten enligt insidespanishfootball.

Vänsterbacken återvänder till Balaídos för första gången sedan han lämnade och Lago hade hoppats på att komma tillbaka under bättre omständigheter.
   − Celta hade ingen bra första halva av säsongen, men är i bra form nu. De är ett ungt lag som spelar fin fotboll och jag är säker på att de klarar sig kvar.

Om matchen:

Celta Vigos mål den här säsongen har varit att inte åka ur och för att ta 40 poäng som Torrecilla pratade om måste Celta Vigo spela in ytterligare 11 poäng. Det kan göras genom 4 segrar och förhoppningsvis kan en komma på lördagen.

En fråga inför helgens omgång är vem som tar platsen som defensiv mittfältare. Michael Krohn-Delhi spelade där mot Athletic Bilbao medan Andreu Fontás startade på den positionen senaste helgen. Borja Oubiña är också ett alternativ och lagkaptenen är den som spelat där mest under säsongen.

Det är svårt att gissa vem som till slut startar på mittfältet och Luis Enrique har tidigare under säsongen roterat en del bland spelare och kan göra så även till den här matchen.

Innan matchen kommer en tyst minut att hållas till minne av José Carlos Lemos Domínguez som avled förra veckan och tränade laget på 1970- samt 1980-talet.

Vad: Spanska ligan, omgång 25, Celta Vigo-Getafe.
Var: Estadio Balaídos (Vigo).
När: Lördag 22/2-2014.
Tv: C More Fotboll.