Lagen har mötts tre gånger denna säsong där två matcher i Cope del Rey slutade med seger för Barcelona och mötet lagen emellan i ligan slutade 1-1.

Barcelona
Valverde och hans lag ångade på i alla turneringar och drömmen om ännu en trippel levde vidare men efter en total kollaps i tisdags, gick luften ur laget och bristerna som finns inom laget blottades fram allt tydligare. Valverde är en tränartyp som inte vill riskera mycket och han har visat att han är bredd att offra offensiven för att i stället stabilisera försvarsspelet och satsa på resultatet. Allt är inte Valverdes fel, spelarna, speciellt de med mer erfarenhet spelade allmänt okoncentrerat och nonchalant och ingen ville riktiga ta ledarrollen på planen och väcka sina medspelare. Men Barcelonas säsong är inte över än och laget har allt i egna händer i ligan och kan vinna serien obesegrad genom säsongen, dessutom väntar Copa Del Rey- finalen om en vecka på Metropolitano där säsongens första titel kan bärgas hem. 

Rakitic bröt fingret mot Roma och var tvungen att gå genom operation vilket gör att kroaten missar mötet mot Valencia. Digne som har varit skadad sedan landslagsuppehållet har börjat träna med laget och är inte redo för spel än. Aleix Vidal och Yerri Mina lämnades utanför truppen även denna gång. Av allt att döma kommer Valverde forma ett starkt lag på lördag då Valencia är ett svårt motståndare och dessutom vill Valverde säkert vända på den dåliga trenden och få laget att studsa tillbaka på vinnarspåret. Ter Stegen startar i mål medan Pique, Umtiti, Alba och Roberto bildar backlinjen. Busquets är inte helt kvitt sin skada men lär ändå starta på sin position och med Rakitic frånvarande, lär Paulinho starta på mittfältet. Coutinho och Dembele borde starta på var sin kant med Messi som släpande anfallare och Suarez på topp. 

Valencia 
Efter ett par tunga år är Valencia tillbaka på toppen av La Liga och just nu befinner sig laget på en tredje plats i ligan en poäng före fyran Real Madrid och tre poäng bakom Atletico Madrid på andra platsen. 

Marcelino som tog över Valencia i somras har skapat harmoni i laget och gett Valencia ett stabilt och fungerande spelidé. Framför allt har Marcelino tagit upp ett par spelare från akademin och låtit dem utvecklas i A-laget. Marcelino lämnade Montoya, Nacho Vida och Ferran Torres hemma i Valencia och fransmannen Coquelin som köpte i januari är skadad och missar matchen. Brassen Neto startar i målet, Gabriel Paulista och Garay bildar mittbackspar med Gaya till vänster och Muriell/Vezo till höger om försvaret. Kondogbia och Parejo tar hand mittplan medan Guedes och Soler tar var sin kant. På topp har Marcelino fyra olika alternativ att välja bland, Zaza, Rodrgio, Vietto och Santi Mina där de två förstnämnda har störst chans att starta på Camp Nou.


Förväntningar
Valencia är en svår motståndare och genom åren har de lyckats slå Barcelona på Camp Nou ett par gånger där senaste vinsten var våren 2016. Det är intressant att se hur Barcelona som lag reagerar på den bittra elimineringen ur CL, kommer Valverde kunna få laget att glömma nederlaget och återskapa självförtroendet hos sina spelare och kommer han köra med sitt defensiva spelidé eller ändrar han sig och satsar allt framåt.  Ligan borde inte vara hotat med tanke på att det är sju omgångar kvar. Men en stor del av fansen som har bitit sig i tungan och inte protesterat mot lagets prestationer då Valverde och hans lag har fått resultatet med sig, har börjat visa sitt missnöje och vill ha tillbaka det vackra och offensivt lagda fotbollen som Barcelona visade upp för inte så länge sen. 

Upp till bevis för Dembele att leverera om han får chansen från start, fransmannen som kostade en förmögenhet har inte uppfyllt förväntningarna och undertecknad hoppas han och Coutinho får chansen mer under resten av säsongen så att de kan komma in i laget mer och börja avlasta Messi som har burit Barcelona på sina axlar genom hela säsongen.