Real Betis

Det grönvita laget från Sevilla har efter en stark inledning på säsongen, där de bara förlorade en av sina sju första matcher, tagit stopp. Den fina sviten har nu följts upp av fyra raka matcher utan seger varav hela tre av dessa varit förluster. I ligan kommer de närmast kommer de från en riktig holmgång mot Celta Vigo hemma på Benito Villamarín, ett möte som slutade 3-3 efter att hemmalaget kvitterat sent. Även Europa League har avverkats i veckan för Los Verdiblancos där det blev 1-1 hemma mot Milan.

Förväntningarna inför säsongen var skyhöga på det Real Betis som under fjolårssäsongen slutade sexa i ligan, deras bästa placering sedan fjärdeplatsen 04/05. Quique Setién hade kommit in och inte bara levererat resultat utan också spelat en fotboll som många skulle beskriva som ”publikfriande”. Med ”bara” två notabla spelarförluster (Adán och Fabián) plus en rad fina namn in (Carvalho, Lo Celso, Inui, Canales etc.) så skulle laget lyfta än mer denna säsong, men det förväntade lyftet har uteblivit. Istället har Betis spel präglats av ett bollinnehav som inte kan förädlas till högkvalitativa målchanser, det är något som åtta mål på 11 ligaomgångar definitivt vittnar om. Ta då i beaktning att tre av dessa kom i förra omgången, de gjorde alltså fem på de 10 första, miserabelt facit.

Real Betis hetaste spelare för tillfället måste anses vara två av nyförvärven, nämligen Sergio Canales och Giovani Lo Celso. Båda har de börjat hitta sina roller i laget något högre upp i banan vilket resulterat i en och annan poäng för respektive spelare. Båda har med sina briljanta vänsterfötter börjat göra Betis farliga på sista tredjedelen och det är exakt vad laget behöver för att få säsongen att lyfta.

Skadeläget är relativt lugnt hos morgondagens gäster, bara Javi Garcia och Francis Guerrero missar matchen.


FC Barcelona

Barça har återigen fått skutan på rätt köl efter den smått miserabla raden resultat de hade under en tvåveckors period nyligen med tätt matchande. Men de fyra raka ligamatcherna utan vinst har nu följts av tre raka segrar i ligan och fem raka totalt vilket gjort att lovorden haglar över ett av Europas bästa lag. Valverde har de senaste matcherna fått sina mannar att spela en formidabel fotboll många gånger med 5-1 vinsten mot Real Madrid som den givna kronan på verket, allt detta utan Lionel Messi involverad. En bedrift, minst sagt. I veckan blev det dock ”bara” kryss borta mot Inter efter att Barcelona-adepten Mauro Icardi kvitterat sent. Glädjande för Barcelona var att Malcom kom in och gjorde mål i sin Champions League debut och brassen kan nog hoppas på en start mot Real Betis.

Luis Suárez har varit fullständigt briljant de sista veckorna och har under loppet av de sex senaste matcherna gjort sex mål och tre assist. Även Clement Lenglet ska ha en stor eloge som imponerat i Umtitis frånvaro och gjort avsaknaden av fransmannen minimal.

Barcelona saknar till ett gäng spelare till morgondagens match då Coutinho, Dembélé, Vermaelen och Samper alla uteblir på grund av skador eller mindre skavanker. Glädjeämnen är dock att Umtiti och Messi båda är uttagna.

Truppen i sin helhet: 

Ter Stegen, Semedo, Piqué, Rakitic, Busquets, Denis, Arthur, Suárez, Messi, Rafinha, Cillessen, Malcom, Lenglet, Alba, Munir, Sergi Roberto, Vidal, Umtiti, Aleña

Vad: La Liga, omgång 12.
Var: Camp Nou, Barcelona
När: 11/11, 16:15
Sändning: Strive