Första matchen spelades förra veckan där hemmalaget Espanyol drog det längsta strået och lyckades besegra rivalerna Barcelona med 1-0. 

Barcelona
Trots förlusten senast mot Espanyol kunde laget behålla lugnet och studsa tillbaka till vinnarspåret mot Real Betis i helgen. Efter en mållös första halvlek, visade Barcelona en helt annan sida och krossade andaluserina med 0-5. Suarez och Messi storspelade och saknaden efter Neymar bleknar alltmer med tiden. 

De senaste dagarna har hänt en hel del inom laget. Vermaelen skadades sig i helgen och är inte tillgänglig för morgonmatchen, däremot gjorde Umtiti comeback efter en tids frånvaro och det känns alldeles underbart att ha BigSam tillbaka i laget. Dembele är fortfarande skadad och även han missar matchen. Idag tog Mascherano farväl av sina lagkamrater och med tårar i ögonen berättade argentinaren att hans sejour i Barcelona har nått sitt slut och han har packat väskan mot Asien och Kina för att fortsätta sin karriär. Därmed är även Mascherano exkluderade från truppen och för första gången har Yerri Mina tagit en plats i matchtruppen. Kapten Iniesta är kvitt sin skada och redo för match och en annan som har frisknat till är Paco Alcacar som skadade sig i december. Men det stora nyheten är att Coutinhou har tagit ut i matchtruppen och brassen kan göra sin första match för sin nya klubb imorgon. Denis Suarez och Delofeou är inte med i matchtruppen och Delofeou ser ut att ha spelat sin sista match för Barcelona och nyheten om att han lämnar laget, lär dyka upp de närmaste dagarna. 

Espanyol
Efter vinsten mot Barcelona förra veckan, tog Espanyol emot Sevilla i ligan i helgen, dock utan lycka denna gång och Sevilla var överlägsen och slog hemmalaget med klara 0-3. Espanyol har inte drabbats av nya skador sen förra veckan och Sanchez Flores har i princip hela sin trupp skadefri för derbyn. Tränaren Sanchez Flores talade på press konferansen hur viktig denna match är för klubben och hur motiverade hans spelare är för att ta sig till seminfal i årets Copa del Rey. På frågan om hur han ska stoppa Messi, svarade Flores att det gäller att reducera utrymmen för Messi och hans Co så att Barcelona inte kan få igång sitt passningsspel. 

Förväntningar
Morgondagens match kommer bli en tuff sådan för Valverde och hans lag, Espanyol kommer göra allt och lite till för att slå ut sina antagonister ut ur turneringen. Espanyol har alltid spelat tuff mot Barcelona och imorgon kommer det inte vara något undantag men samtidigt vet Barcelona vad de har för uppgift framför sig och så som Valverde har visat under säsongen, kommer inte han underskatta sin motståndare och kommer förbredda sina spelare på det bästa möjliga sättet. Rakitic, Paulinho, Andre Gomez, Iniesta, Sergio Roberto och Coutinhou är alla med i matchtruppen och det återstår att se om Valverde behåller sin 4-4-2 formation eller ändra formation till 4-3-3 med tanke på att även Paco tillkallad för matchen. 

Espanyol kommer satsa på att hålla sina positioner och försöka krympa utrymmen runt om sitt eget straffområde för att tvinga Barcelona att spela i stället i sidled. Valverde har säkert en plan för att öppna upp Espanyol-försvaret och med hjälp av en Messi i storform kommer Barcelona skapa chanser, frågan är dock om Barcelona tar vara på chanserna för att ta sig vidare i turneringen.

Visca Barca!