Uppe bland stjärnorna
Glädje, lycka och eufori. Ja det går inte bättre att beskriva känslan efter 3-0 segern mot Bayern München och laget presterade en fantastisk fotboll återigen mot bra motstånd. I dagsläget känns det inte som att Real Sociedad borde ha mycket att sätta emot ett Barcelona med den formen man haft i år, men vi ska inte glömma den där infernaliska parentesen i protokollet som kom redan den fjärde januari; 1-0 i baken mot...? Just det! Real Sociedad…

Laget som för bara något år var ute och slogs i Europa har dock inte haft någon strålande säsong, vilket kan tyckas konstigt. Trots att man slagit Barcelona, Real Madrid och Sevilla samt stulit poäng av Atletic Club, Villareal och Valencia har man inte lyckats bättre än att i dagsläget ta en 11:e-plats i tabellen, utan möjlighet att nå Europaplatserna. Laget kommer i stället att få slåss om positionerna 7-15 och frågan är hur man med det i tankarna skall kunna matcha de titeljagande katalanerna.

Senaste möten mellan lagen
2015-01-04: Real Sociedad 1 – 0 FC Barcelona (LigaBBVA)
2014-02-22: Real Sociedad 3 – 1 FC Barcelona (LigaBBVA)
2014-02-12: Real Sociedad 1 – 1 FC Barcelona (CdR)
2014-02-05: FC Barcelona 2 – 0 Real Sociedad (CdR)
2013-09-24: FC Barcelona 4 – 1 Real Sociedad (LigaBBVA)


Jordi Alba firar Barçamål. Senast avgjorde han dock själv - i egen kasse...
 

Två-lags-ligan
I toppen är läget återigen isolerat, och i år får man stoltsera med att vara en tvålagsliga då Atleticos svaga vår lämnat dem utanför toppen. Det låter kanske inte som någon höjdare att Real och Barcelona slåss om titeln igen, men vi får ändå notera och gratulera Bayern München, Juventus och Chelsea som alla redan har vunnit sina respektive ligor. För spanjorerna jagar Real Madrid med ett tvåpoängsunderläge men med fördel i inbördes möten mot FCB. Detta innebär att Barça inte kommer undan med ett oavgjort resultat i någon av de avslutande matcherna i dagsläget, då laget behöver 8 poäng för att vara säkra på tronen.

För att röra upp ytterligare finns de nu också ett strejkhot som sägs påverka de sista två omgångarna i ligan. Hurvida lagen faktiskt kommer att tas ut i strejk och hur ligan då avgörs väntar vi med att spekulera i, och istället ser vi fram emot omgång 36 där Barcelona ställs hemma mot Real Sociedad 18:00 svensk tid, innan Real Madrid tar emot Valencia två timmar senare. Omgång 37 är den första där Barça kan ha möjlighet att säkra titeln och matcherna spelas därför samtidigt vid 19:00 på söndagen den 17:e maj, där Barça besöker Madrid och möter Atletico medan Real åker till Barcelona och möter Espanyol. Följande lördag (23 maj) kommer det definitiva avgörandet när Real Madrid tar emot Getafe och Barcelona gästas av Deportivo la Coruña.
 

Omgång 36
FC Barcelona (1) mot Real Sociedad (11)
Real Madrid (2) mot Valencia (4)

Omgång 37
Atletico Madrid (3) mot FC Barcelona (1)
Espanyol (7) mot Real Madrid (2)

Omgång 38
FC Barcelona (1) mot Deportivo la Coruña (18)
Real Madrid (2) mot Getafe (14)
 

Inga frågetecken inför matchen
Mathieu kommer att stå över matchen med en skada på hälsenan som innebar att Vermaelen befann sig på bänken mot Bayern. I övrigt ser det riktigt bra ut för hemmalaget som beräknas gå in med bästa möjliga manskap under de närmsta matcherna för att inte bjuda bort några poäng. Kanske kan Bartra och Adriano få speltid i försvaret samtidigt som vi gärna ser att Sergi Roberto får fortsatt möjlighet att vänja sig på det defensiva mittfältet. Xavi är dock troligare från start tillsammans med Busquets och Rakitic eller Iniesta, och offensivt lär Pedro återigen få nöta bänk till förmån för Barças bästa anfallstrio någonsin.


Är General Xavi tillbaka från start nu när säsongen går mot slutet?

Troliga startelvor
Barcelona (4-3-3):
Bravo – Alves, Piqué, Mascherano, Alba – Rakitic, Busquets, Xavi – Messi, Suárez, Neymar

Real Socieded (4-2-3-1):
Rulli – C. Martínez, I. Martínez, Elustondo, Bella – Bergara, Pardo – Prieto, Granero, Castro – Vela
 

Vad: Omgång 36 av LigaBBVA, FC Barcelona mot Real Sociedad
När: Lördag 9 maj 18:00
Var: Camp Nou, Barcelona
TV: C more sport
Tips: 3-1 till Barça, mål av Pedro, Messi, Suárez och Prieto