Lagen har redan stött på varandra tre gånger under säsongen. Höstmötet (som spelades i januari…) slutade med en vattentät 3-1 seger för Barça, och veckan därpå drabbade lagen samman igen i Copa del Rey. Över två matcher tog sig los blaugranas vidare med sammanlagt 6-4. Efter 2-2 på hemmaplan tog laget åter en övertygande, men dock inte lika säker, seger borta på la Rosaleda med 4-2. Iniesta och Messi satte de två sista och avgörande målen under den sista kvarten. De tre senaste hemmamötena, cupen borträknad, har alla slutat med seger för Barcelona med förkrossande 12-2 i målskillnad. Få se om statistiken fortsatt visar vägen efter lördagens batalj.

FC Barcelona

Laget kommer från en purfärsk seger i veckan mot Espanyol, en vinst som betydde seger i Copa Catalunya. Det satt dock hårt åt, och de blåröda kunde först efter en sen kvittering av Fábergas och sedan via ett straffdrama lyfta bucklan mot den katalanska natthimlen. Annars är formen fortsatt god med idel vinster på slutet vilket gör att rekordet på 100 ligapoäng som innehas av Real Madrid kan tangeras vid ännu en vinst mot Malaga. Lagom med motivation för en bra insats får vi hoppas!

För att anspela på introtexten är det dock betydligt viktigare händelser än ett rekord som kommer dra till sig uppmärksamheten på lördagskvällen. En av lagets giganter, såväl på som utanför plan, har aviserat att han efter säsongen kommer lämna klubben, vilket så klart gör att den gemene culén blir nostalgisk. Han har gjort en resa från helvetet till paradiset – och tillbaka. Räkna med stående ovationer i omgångar och en unison sång från publiken när de ropar spelarens namn! Eric Abidal!

Fransmannen kom till klubben från Lyon säsongen 2007/08 men kommer trots ett par avgörande mål i cupsammanhang mest kommas ihåg för den obevekliga livsgnista han besitter. I mars 2011 fick han beskedet att han drabbats av levercancer. Efter en operation och ett mirakulöst snabbt tillfrisknande var han tillbaka i tid för att kunna spela CL-finalen mot Manchester United i slutet av maj. Det var också Eric som, efter en heroisk gest från kapten Puyol, fick äran att lyfta bucklan på Wembley. Knappt ett år senare var dock tragedin framme igen och läkarna konstaterade att cancern var tillbaka och att en transplantation var den enda vägen ut. Genom en donation från en kusin undergick Abidal operationen, och kämpade sig sedan, åter, tillbaka till speldugligt skick. Den 6:e april i år var han åter på plan och visade att takterna satt i.

Tyvärr, och jag kan inte betona det starkt nog, kommer Abidal inte att återfinnas i Barcelona nästa säsong. Beslutet att inte förnya det utgående kontraktet är rent sportsliga, men klubben välkomnar honom tillbaka, när han så känner att tiden är rätt, som ansvarig för utbildningscentralerna som Barcelona har runt hela världen. President Sandro Rosell förkunnade beslutet under torsdagen men var noga med att uttala sitt fulla förtroende för försvaren: ”Det här är inte något adjö eller något vi ses senare – det här är ett tills närhelst du känner för att återvända” – sa presidenten och tillade att spelaren är en del av klubbens historia och har en plats i varje Barçasupporters hjärta. Spelarens agent lät meddela att medan de uppskattar uppriktigheten från klubben och accepterar beslutet är det tveklöst så att vi inte delar deras åsikt.

Tack Eric för att du gett så många människor hopp - du är en kung, en hjälte och en sann culé!
 
Victor Valdés informerade å sin sida under fredagen att han kommer att fullfölja sitt kontrakt och stanna i klubben även nästa säsong. Victor känner sig psykiskt utmattad och menar att det är en enorm press att vakta målet i Barcelona. Och det kan nog de flesta skriva under på, trots att Valdés räddat laget otaliga gånger, har han ändå fått utstå mycket (oförtjänt) kritik. Allt tyder på att Tito Vilanovas förtroende för målvakten är intakt, frågan är dock hur man väljer att se på hans roll i laget nästa säsong. Troligtvis har han psyke nog att i alla fall stå i mål mot Málaga. Sen får vi se.

Så, tillbaka till matchen. Barcelona har som sagt en riktigt bra ligaform, och dessutom en förlustfri svit på Camp Nou som kan bli nästintill fläckfri vid en ny vinst mot Málaga. Tack vare en stark slutspurt kommer klubben vinna ligan med större marginal än något annat lag mäktat med genom historien. Skadeläget är i princip detsamma som innan med Messi och Puyol fortsatt borta. La pulgas rehab går i rätt riktning och läkarna konstaterar att han kommer kunna medverka i Argentinas landskamp mot Colombia nästa fredag. Spel redan nu är inte heller omöjligt. El alta medica kan komma under morgondagens taktikgenomgång!

Puyol höll en presskonferens innan fredagens träning där han berättade att han haft känningar hela säsongen och endast genomfört en match (mot Atlético Madrid) helt fit. Planen var att genomföra operationen efter säsongen, men han klarade inte att stå emot smärtan fullt ut. Inte så konstigt kanske då ingreppet från början skulle ta en halvtimme men efter ytterligare upptäckter av kirurgerna tog över två timmar. Kaptenen förkunnade också att han vill starta kommande säsong helt återställd och, viktigast av allt, att han förblir Barcelona trogen och kommer att fullfölja sitt kontrakt – om klubben tillåter (med hänvisning till Abidals situation kanske…).

Dani Alves kommer missa matchen pga landskamp, som först ställdes in pga säkerhetsproblem vid arenan, och därmed är brassen inte tillgänglig. Tur för Montoya om inte annat? Sen är det säkert så att även om Abdial inte fått grönt ljus (tränade normalt under fredagen) efter sin ljumskskada så kommer han med största sannolikhet att inkluderas i truppen och kanske till och med göra ett inhopp för att ta emot publikens hyllningar. Oavsett det sistnämnda kommer hans lagkamrater göra en ”el pasillo” och hylla fransmannen då han lämnar Camp Nou.

Truppen är inte uttagen i skrivande stund, men alla spelare, inklusive de som var uttagna i veckans U-21 trupp är tillgängliga.

Tänkbar startelva (4-3-3):
Valdés – Montoya, Piqué, Mascherano, Alba – Xavi, Busquets, Iniesta – Pedro, Cesc, Alexis

Málaga CF

Ja förändringens vindar blåser hårt även på sydkusten. Tränaren Manuel Pellegrini lämnar laget efter säsongen och är i princip klar för Manchester City. En stor förlust för Málaga då det är chilenaren som i mångt och mycket byggt ett attraktivt lag av en hel hop nya spelare. Även om klubben ser ut att få UEFA-licens (avstängningen är dock ännu inte fullt hävd) och även ligamässigt säkrat en plats i Europacupen nästa säsong, tyder mycket på att flera tongivande spelare lämnar. Joaquin är t ex redan klar för Fiorentina, och medan Toulalan är nära Atlético Madrid är det stor risk, eller chans, att Isco går till Real. Tillräckliga händelser för att ta fokus från en betydelselös ligaavslutning? Ja, det återstår att se. Och förresten, det talas om att Barcelonaikonen Lucho Enrique kan vara den som ersätter Pellegrini i sommar. Aupa Málaga!

Formen är väl sådär även om laget vann senast mot Deportivo på hemmaplan. För att hitta den senaste bortavinsten får vi backa två månader, sedan dess har man förlorat med stora siffror mot Sociedad, Valencia och Real Madrid. Försvarsproblem minst sagt, och avancemanget i CL har satt sina spår med tungt matchande och en ännu tyngre kvartsfinalförlust mot Dortmund i just Champions League. Nu får man bekänna färg och försöka försvara klubbmärket på ett bättre sätt och förhoppningsvis (inte) avsluta med flaggan i topp mot ligamästarna.

Läget i truppen ser si så där ut. Anfallaren Santa Cruz är tveksam till spel efter en smäll i förra matchen, men är uttagen i 19-mannatruppen. Fem spelare lämnas av olika anledningar utanför truppen: Kameni, Dimechilis, Duda, Piazon och Iturra. Pellegrini brukar utgå från en 4-4-2 uppställning, för att sedan eventuellt låta den ena anfallaren droppa ner i en mer släpande roll med två defensiva mittfältare bakom. För de som kommer ihåg var det nämnde Joaquin som satte stora käppar i hjulet i andra mötet i CdR. Han fick en fri roll ute på kanten och Barcelona hade svårt att täppa till ytan för honom i kontringarna. Samma taktik nu kanske?

Truppen i sin helhet:
Willy, Pol, Gámez, Lugano, Onyewu, Weligton, Eliseu, Antunes, Camacho, Toulalan, Portillo, Isco, Pedro Morales, Joaquín, Baptista, Roque, Saviola, Seba och Sergio Sánchez

Tänkbar startelva (4-2-3-1);
Willy – Gaméz, Sanchez, Weligton, Antunes – Toulalan, Camacho – Joaquin, Isco, Portillo – Baptista

Pellegrini inför matchen: ”Även om lagen har fullgjort sina mål för säsongen, har vi fortfarande saker att kämpa för och vi är beslutsamma när det gäller att göra en bra insats mot en stark konkurrent.”
 
Matchfakta
Avspark: 1 juni klockan 19.00
Domare: Ayza Gámez
TV: Cmore Fotboll