Vi börjar med lite historia som en del kanske läste i min inför i höstas.

Kort-kort historik: 

Athletic är ju faktiskt storebror och Atletico startades av 3 Baskiska studenter i början av 1900-talet och tog då namnet Athletic Club de Madrid som i modern tid blivit Club Atlético de Madrid

Till en början fick inte lagen mötas i några officiella matcher då de räknades som samma klubb men 1921 blev Atletico "självständiga och oberoende av Athletic och förlorade samma år lite ironiskt nog Cup finalen mot just storebror Athletic.

Athletics rödvitrandiga tröjor(som Baskerna faktiskt snodde av Southampton) finns än idag kvar men på senare år har olikheterna klubbarna emellan bara vuxit sig större. 

Det täta matchandet med framgångar i Europa league är dock något som båda klubbarna har som likhet i år och även de lite klena ligaresultaten däremellan. Athletic kommer från 2 raka förluster(Osasuna borta & Valencia hemma) i ligan medans Atletico senast förlorade på Mallis trots spel med en man mer i nästan hela andra halvlek. I Europa League går dock båda röd/vit randiga lagen som tåget, Athletic slog ju som bekant ut Manchester United efter 2 fantastiska matcher och Atletico gjorde processen kort med Besiktas. 

Bevisligen är det svårt att hänga med i både Cup och liga när man inte förfogar över väldigt stora trupper, Athletic saknade bla Llorente, Toquero och Amorebieta i förlusten mot Valencia och tyvärr imponerade inte ersättarna alls. San Jose felpassade och friställde Soldado till 1-0 och Inigo Perez byttes ut redan i halvtid.

Det var också väldigt tydligt hur uddlösa Athletic är utan Llorente, man tog sig fint fram till Valencias straffområde men där var det stop. Llorente fortfarande skadad men Toquero är tillbaka från sin avstängning och ger väl åtminstone ett något vassare anfall.

Bielsa har tagit med sig följande trupp till Madrid

Iraizoz, Toquero, Aurtenetxe, Amorebieta, San José, David López, Iturraspe, De Marcos, Gabilondo, Koikili, Raúl, Susaeta, Iñigo Pérez, Muniain, Ander Herrera, Ekiza, Javi Martínez och Ibai.

Noterbart är också att Iraola saknas efter sitt röda kort(första i karriären och också fullständigt feldömt) i söndags.

Enligt rapporter kommer Bielsa ställa upp med denna start 11aToquero får den otacksamma uppgiften att axla Llorentes roll i anfallet och det brukar i sanningens namn inte bli särskilt bra, Toqueros spetskompetens (bäst i världen på att slå inlägg till Llorente) är minst sagt begränsad och han brukar allt som oftast hamna ute på högerkanten trots att han skall agera centralt. Det medför ju allt som oftast att ingen är i straffområdet när bollen väl dimper ner där men vi hoppas givetvis att Bielsa hittat en lösning på det problemet tills imorgon kväll.

De Marcos flyttas ner på avstängde Iraolas högerbacksposition och det har fungerat väldigt bra tidigare, Inigo Perez tar då just nämnde De Marcos mittfältsroll vilket tyvärr inte fungerat speciellt bra tidigare i år. Perez har alla förutsättningar att blomma ut men det vill sig inte riktigt för Athletics "nye Yeste".

För övrigt ser laget ut som vanligt  men jag hoppas att Ibai Gomez snart får chansen från start, B-lagets skyttekung har imponerat på mig varje gång han fått hoppa in och medför energi, teknik och klubbens bästa högerfot på både fasta situationer som på rullande boll. Kanske får han chansen istället för Perez....


 Lite statistik och form:

Athletics 5 senaste i ligan
Athletic   3 - 0   Málaga
Villarreal 2 - 2   Athletic
Athletic   2 - 0   R. Sociedad
Osasuna    2 - 1   Athletic
Athletic   0 - 3   Valencia


Atleticos 5 senaste i ligan
Sporting    1 - 1  At. Madrid
At. Madrid  1 - 2  Barcelona
Sevilla     1 - 1  At. Madrid
At. Madrid  2 - 0  Granada
R.Mallorca  2 - 1  At. Madrid

Athletic har 2 segrar, 1 oavgjord och 2 förluster medans Atletico har 1 vinst, 2 oavgjorda samt 2 förluster vilket ju ger Athletic ett litet plus i kanten.


Senaste 5 på Vicente Calderon
Atletico - Athletic
2006-07  1-0   
2007-08  1-2     
2008-09  2-3        
2009-10  2-0  
2010-11  0-2 

Historiskt sett har Athletic alltid haft det väldigt svårt i Madrid men ser man på de senaste 5 säsongerna har man faktiskt vunnit 3 och bara förlorat 2, förra säsongen vann  man med 2-0 och då blev Toquero målskytt 2 ggr om vilket ju kan ses som ett bra omen inför morgondagen...


Nygamle Simeone har tagit ut en trupp som ser ut så här:
Courtois, Asenjo, Godín, Domínguez, Miranda, Perea, Filipe, Mario, Gabi, Assunçao, Koke, Juanfran, Salvio, Mérida, Arda, Adrián, Pizzi, Falcao

Atletico redaktionen gissar på följande startelva.

 -------------------Courtois-----------------
Juanfran – Miranda – Godín – Filipe
             Gabi----- Mario-----Koke
         Adrián – ---Falcao ---– ArdaAtletico har ju som bekant fått ordning på sitt minst sagt virriga försvarsspel sen Simeone tog över men man har istället haft lite svårt att göra mål trots nyförvärv som Adrian och Falcao, laget har också likt Athletic sett lite slitet ut på slutet och är drabbade av skador(bla Diego & Tiago) vilket gjort att man inte kunnat rotera i laget som man velat. 

Jag är inte säker på att Falcao kommer vara den som oroar Athletic försvaret mest då både Javi Martinez och Amorebieta är mycket bra huvudspelare, jag höjer istället ett varningens finger för Adrian som mycket väl kan orsaka stora problem om han får rätt bollar.

Tror dock att matchen avgörs av vilket lag som kunnat ladda om batterierna bäst men ett oavgjort resultat ligger nog ganska nära.

Tipset blir 1-1 och varför inte Toquero som kvitterar Adrians ledningsmål?

Aupa Athletic!

Matchfakta:
Var: Vicente Calderon
När:  20:00  onsdag  21/3
Hur:  Canal + Fotboll 
Domare: Xavier Estrada Fernández
Väder:  9 grader och lätt regn